torek, 23. avgust 2016

Ljubljana festival v znamenju odlične glasbe in plesa

Ljubljana Festival bodo v naslednjih dneh zaznamovali koncerti slovitih zasedb - Litovskega komornega orkestra, Londonskega simfoničnega orkestra in Kraljevega orkestra Concertgebouw. Plesni ansambel Sandorja Romana bo z Budimpeškim romskim simfoničnim orkestrom nastopil s predstavo Sisi, napovedujejo tudi 25. koncert Vlada Kreslina.

VIDEO - POSNETEK TISKOVNE KONFERENCE

Slovenska filharmonija v torek gostila koncert Litovskega komornega orkestra, ki je tokrat nastopil pod taktirko Sergeja Krilova. Dirigent, ki je nastopil tudi kot solist, je za program izbral Vivaldijevo delo Štirje letni časi in skladbe španskih skladateljev Pabla Sarasateja in Manuela de Falle.

Londonski simfonični orkester.

V Cankarjevem domu bo v sredo 24. avgusta koncertiral Londonski simfonični orkester, znan pod akronimom LSO, ki sodi med najuglednejše zasedbe na svetu. Kot solistka bo nastopila slovenska violinistka Lana Trotovšek, ki bo med drugim izvedla Prokofjev Koncert za violino in orkester št. 1 v D-duru. Violinistka je, kot je povedala na novinarski konferenci, ta koncert že zaigrala z znamenitim Simfoničnim orkestrom Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga pod taktirko Valerija Gergijeva.

Darko Brlek in Vlado Kreslin.
V Križankah si bo lahko v četrtek ogledati predstavo flamenka Vida! v izvedbi ansambla Soledad Barrio Noche Flamenca, v petek pa bo v Križankah nastopil Vlado Kreslin, ki bo praznoval 25-letnico svojih koncertov na Ljubljana festivalu. Kot je povedal, se še zdaj spomni prvega koncerta in se sprašuje, od kod mu pogum, da si je takrat "z ekipo ostarelih gospodov" upal nastopiti na tako prestižnem festivalu. Spomni se tudi koncerta v preddverju Križank, ki ga je z Beltinško bando imel še pred uradnim koncertom; o njem je pisal tudi pokojni Aleš Debeljak.

VIDEO – ODLOMEK SISI 


Med 29. in 31. avgustom si bo v Križankah mogoče ogledati plesno predstavo Sisi - Bilo je nekoč v času cesarja. Na odru bo nastopilo 28 plesalcev ansambla ExperiDance Production pod koreografskih vodstvom Sandorja Romana in 40 solistov Budimpeškega romskega simfoničnega orkestra, je povedal Tibor Vona, glavni producent predstave, ki je premiero na Madžarskem doživela oktobra leta 2013.

Madžarski plesalec ExperiDance Produkció.

Pred 16 leti ustanovljen ansambel ExperiDance Production, ki združuje madžarsko folkloro in moderni ples, bo v predstavi občinstvo "ponesel" na dvor avstro-ogrskega cesarstva. Zgodba predstave temelji na legendi o lepi, a uporni cesarici Sisi in drznem grofu Andrassyju, ljubezenski trikotnik pa ustvarja še lepo cigansko dekle.

Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama.

V četrtek, 1. septembra, bo v Cankarjevem domu nastopil sloviti Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama pod taktirko Danieleja Gattija. Uvodno skladbo bodo izvedli z Mednarodnim orkestrom Ljubljana Akademije Branimir Slokar. To bo izjemna priložnost za mlade glasbenike, je povedala umetniška vodja akademije Živa Ploj Peršuh, ki je predstavila tudi nov projekt oziroma Evropski karierni center za mlade Triple Bridge, nastal v sodelovanju z Akademijo Branimirja Slokarja in številnimi evropskimi institucijami.

Gašper Pavli (prvi z leve) je predstavil projekt Predani korakom.

Na novinarski konferenci so predstavili še projekt Predani korakom, ki ga Ljubljana festival pripravlja z zavarovalnico Tilia, URI Soča in ambasadorjem projekta, igralcem Jernejem Šugmanom. V Sklopu projekta bodo gibalno oviranimi otroci v režiji Lee Kukovičič uprizorili gledališko-plesno predstavo Predani korakom z zgodbo o Sisi, ki bo na ogled 27. avgusta v poletnem gledališču Križank. Brezplačne vstopnice so na voljo v blagajni Križank.

Besedilo: Janez Platiše in STA
Foto in video: Janez Platiše in Ljubljana Festival