sreda, 17. avgust 2016

Noči v stari Ljubljani 2016 – mednarodni glasbeni festival

Ljubljana, 17.8.2016 - Otvoritev Mednarodnega glasbenega festivala Noči v stari Ljubljani, ki ga organizira Ustanova Imago Sloveniae bo v četrtek, 25. avgusta, ob 20.15, na Novem trgu, s koncertom Silikonski časi Janija Kovačiča in Big Banda RTV Slovenija. "Zaradi zelo omejenih sredstev pa smo morali zmanjšati predvideni obseg letošnjega festivala in odpovedati nastope nekaterih vrhunskih domačih in tujih izvajalcev, kar obžalujemo, vendar vseeno verjamemo, da smo uspeli pripraviti kakovosten in raznolik program, v okviru katerega se bo na različnih prizoriščih zvrstilo več kot 200 izvajalcev iz 27 držav, je na novinarski konferenci povedal Janoš Kern, direktor Imago Sloveniae.


Janoš Kern, direktor Imago Sloveniae.




















Del dogajanja bo skladno z letošnjim nazivom Ljubljana – Zelena prestolnica Evrope tako tudi obarvan, medtem ko bo druga programska linija vezana na medkulturni dialog in Leto globalnega razumevanja 2016, razglašeno s strani UNESCA, ki je tudi častni pokrovitelj festivala. V sodelovanju z Oddelkom za muzikologijo Filozofske fakultete UL, Glasbenonarodopisnim inštitutom ZRC SAZU, KED Folk Slovenija in Mednarodnim združenjem za tradicijsko glasbo (ICTM) smo pripravili mednarodni simpozij Avdiovizualna etnomuzikologija, katerega se bo udeležilo več kot 40 etnomuzikologov iz 22 držav.

Z leve: Darinka Pavlič Kamien, Janoš Kern, Svanibor Pettan, Andrej Stopar, Klemen Markovič in Jani Kovačič.




















Letošnja novost so filmske projekcije: Festival filmov o glasbah sveta in Letni kino na Kongresnem trgu. Dogajanje na Nočeh bo zopet neposredno prenašal Radio Slovenija, Prvi in tretji program – ARS, ki bo program ustvarjal v živo na festivalskih prizoriščih.




















O tem pa sta več povedala Andrej Stopar, odgovorni urednik prvega programa Radia Slovenija in Klemen Markovič, režiser tretjega programa Radia Slovenija. Rekla sta, da je sodelovanje med Ustanovo Imago Sloveniae, ki je organizator festivala Noči v Stari Ljubljani, in Radiem Slovenija že tradicionalno. Tudi letos bomo dva od treh nosilnih programov Radia Slovenija, Prvi program in Program Ars, živo ustvarjali v mestu, v katerem nastajata, in ju poskušali še bolj približati tistim, ki sta jim namenjena.




















Tokrat se bo na festivalu predstavila tudi Založba ZKP RTV Slovenija, ki s svojimi izdajami pomembno prispeva k promociji slovenske glasbene ustvarjalnosti doma in v tujini. Na različnih prizoriščih v Stari Ljubljani bo 25. in 26. avgusta 2016 potekala vrsta prireditev v organizaciji nacionalne radijske hiše, ki so hkrati zamišljene kot radijske oddaje in jih bomo tudi neposredno prenašali.





















Posebej naj opozorimo na dva jubilejna dogodka – razglasitev zmagovalcev 25. natečaja Programa Ars za kratko zgodbo in na 1000. oddajo Radia Ga-Ga, ki že dolgo vrsto let razveseljuje poslušalce Prvi programa Radia Slovenija.




















Radio Slovenija bo tudi z letošnjim sodelovanjem na Nočeh v Stari Ljubljani predstavil svoje dejavnosti, ki so neločljiv del temeljnega poslanstva nacionalne radijske hiše – posredovanje vsakovrstnih umetniških in kulturnih vsebin, podpora slovenski umetniški ustvarjalnosti, odpiranje prostora za izostreno družbeno refleksijo vključno s satiro. Obenem si bodo lahko obiskovalci festivala Noči v Stari Ljubljani od blizu ogledali, kako se rojeva radijski program.

Več o glasbenem festivalu Noči v stari Ljubljani 2016 in programu pa se lahko seznanite TUKAJ.

Besedilo: Janez Platiše
Fotografije: Janez Platiše in Imago Sloveniae
Vir: Imago Sloveniae