ponedeljek, 17. oktober 2016

Simbioza giba odličen primer medgeneracijskega sodelovanja

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je sprejel predstavnike projekta Simbioza giba, ki je potekal prejšnji teden na 303 lokacijah po vsej Sloveniji, ko se je gibalo več kot 21.000 ljudi, povečini starejših. Predsednik vlade, ki je bil častni pokrovitelj projekta, je dejal, da je projekt odličen prikaz medgeneracijskega sodelovanja v praksi, ko mladi in starejši skupaj sodelujejo v dobro vseh, in to z gibanjem, ki je ključnega pomena za zdravo in polno življenje. 



Predstavniki prostovoljcev so predsedniku vlade predstavili potek projekta in izkušnje sodelujočih. Posebej so izpostavili veselje vnukov ter dedkov in babic, ki so se v sproščenem vzdušju gibali za svoje fizično zdravje, pa tudi za boljše duševno zdravje, počutje in samozavest. Sogovorniki so se strinjali, da je ključna vrednost projekta predvsem medgeneracijsko sodelovanje, ki povezuje mlade in starejše, da izmenjajo svoje izkušnje in energijo na najbolj zdrav možen način. Hkrati je projekt tudi velika spodbuda prostovoljstvu in možnostim za izobraževanje sodelujočih. 


Po besedah predsednika vlade sta gibanje in zdrav način življenja neprecenljiv gradnik zdrave in samozavestne družbe, ki gleda v prihodnost. Po njegovem mnenju ima projekt Simbioza giba pomembno vlogo, da spodbuja kakovostni življenjski slog mladih in starejših, hkrati pa je zgled najmlajšim, tako z vidika zdravega načina življenja, kot potrebe po medsebojnem sodelovanju in pomoči. Napovedal je svojo in vladno nadaljnjo podporo takšnim projektom in iskanje novih možnosti za njihovo nadgradnjo.



Besedilo: Janez Platiše
Foto: Nebojša Tejić/STA
Vir: KPV