ponedeljek, 27. februar 2017

Marijan Papež znova imenovan za generalnega direktorja ZPIZ

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) je na 21. seji Sveta sprejel Letno poročilo za leto 2016 in za štiriletno mandatno obdobje znova soglasno imenovala Marijana Papeža za generalnega direktorja ZPIZ h kateremu mora soglasje podati tudi Vladi RS.



Po poročanju portala RTVSLO mu v koalicijskem DESUS-u in SD-ju napovedujejo podporo, v SMC pa pravijo, da se bodo odzvali, "ko bo predlog na vladi". Če dobi potrditev vlade, bo mandat nastopil 12. aprila, saj se mu bo zdajšnji mandat iztekel 11. aprila.

Na razpis za generalnega direktorja pokojninskega zavoda, ki ga je svet objavil na začetku februarja, so se prijavili trije kandidati. Poleg Papeža še glavna inšpektorica za delo Nataša Trček in Rasto Hartman, ki prihaja s področja zavarovalništva.

Po končani seji je Marijan Papež povedal kaj vse načrtuje, če bo vnovič generalni direktor ZPIZ.



Člani Sveta so se menili, da je najboljši kandidat za opravljanje funkcije generalnega direktorja tudi v novem mandatu Papež. Zastavil je več pomembnih projektov, med katerimi nekateri že potekajo, tako da ne bi bilo smiselno imenovati novega človeka na to mesto, so menili člani Sveta.

Svet zavoda je brez glasu proti sprejel tudi predlog letnega poročila zavoda za 2016. Marijan Papež, ki je predlog predstavil, je poudaril, da je državni proračun za pokritje primanjkljaja zavoda lani nakazal 989 milijonov evrov. Ta znesek je od leta 2011 vsako leto presegel milijardo evrov, lani pa se je tako vrnil nazaj pod milijardo evrov.

Predsednik Sveta Milan Utroša pa je povedal o čem so razpravljali in katere sklepe so sprejeli.



Delež odhodkov za pokojnine v BDP-ju za leto 2016 bo po oceni znašal 10,62 odstotka, medtem ko je v BDP-ju za leto 2015 znašal 10,88 odstotka.

Povprečna mesečna starostna pokojnina v lanskem letu je znašala malo manj kot 613 evrov, kar je 0,5 odstotka več kot leto prej. Povprečna neto mesečna pokojnina se je lani v primerjavi z letom prej povečala za 0,6 odstotka.



Na seji so člani sveta sprejeli tudi besedilo javnega razpisa za delitev sredstev za rekreativno, športno in kulturno dejavnost, ki jo organizirajo organizacije upokojencev in delovnih invalidov v letu 2017. Višina razpisanih sredstev tudi letos, tako kot lani, znaša 193.000 evrov.

Od tega je 164.050 evrov oziroma 85 odstotkov namenjenih rekreativni, športni in kulturni dejavnosti upokojencev, 28.950 evrov oziroma 15 odstotkov pa rekreativni, športni in kulturni dejavnosti delovnih invalidov. Razpisana sredstva so namenjena izključno organiziranju rekreativne, športne in kulturne dejavnosti upokojencev in delovnih invalidov, razpis pa bo objavljen v Uradnem listu RS.

Celotno letno poročilo za leto 2016 si lahko ogledate na naslednji povezavi.