sobota, 15. julij 2017

Praznovanje državnega praznika Francije v Sloveniji

Ljubljana, 13.7.2017 - Ob praznovanju Francoskega državnega praznika je veleposlanica Francije Marion Paradas na Gradu Fužine pripravila sprejem na katerem je sprejela predstavnike slovenskih oblasti, diplomate in predstavnike gospodarstva. V nagovoru je poudarila pomen uspešnega gospodarska sodelovanja med Francijo in Slovenijo. Prav zato bodo v jeseni ustanovili francosko - slovenski poslovni klub.
foto platise-1203

V nadaljevanju nagovora pa Marion Paradas, veleposlanica Francije v Sloveniji dejala:
V veselje mi je, da vas lahko nocoj, prvič v svojem mandatu v Sloveniji, gostim na Gradu Fužine, ob praznovanju francoskega državnega praznika. To je vesel dogodek, ko obeležujemo vrednote Republike. Hkrati pa je to tudi trenutek spomina na žrtve terorističnega napada, ki je pred letom dni v žalost ovil praznovanje državnega praznika. 
Francoski predsednik republike je med svojim nedavnim nagovorom v kongresu v Versaillesu potrdil, da se moramo zoperstaviti terorizmu ter povzročiteljem teh strahopetnih dejanj, tako, da ostanemo zvesti samim sebi, svojim vrednotam in načelom. 
Zdi se mi pomembno, da ponovim, tako kot je pozval predsednik republike, da ne zapostavljamo Evrope in da ponovno prevzamemo evropsko zamisel v njenem izvoru, v bistvu njene politike. To odločnost, da bi utrdili evropski projekt, delimo s Slovenijo. Imamo skupne ambicije pri soočanju z prihodnjimi izzivi: digitalno tranzicijo, varnostnimi vprašanji, poseben poudarkom na Pariškem podnebnem sporazumu, ki ga želi Francija pospešiti s Podnebnim načrtom. 
Ujemajoča vizija temelji na 25-tih letih močnih dvostranskih odnosov. Zavzela sem se za to, da bo delovanje veleposlaništva sledilo tej kontinuiteti, v skladu s prednostnimi nalogami, ki jih določa naše strateško partnerstvo, ki je bilo ponovno potrjeno leta 2015. To nalogo želim uresničevati tudi z obiski po vaši lepi deželi. V času mojega bivanja v Sloveniji sem obiskala že veliko občin, šol, podjetij. Bila sem v Mariboru, Kopru, Novem mestu, v Novi Gorici, na Ptuju, Idriji, v Kranjski gori, Grosuplju, nenazadnje v Kobaridu… verjetno sem kakšen kraj pozabila omeniti. 
Dinamika bilateralnih političnih izmenjav se ohranja. Letos je bilo več obiskov slovenskih ministrov in državnih sekretarjev v Franciji. V tem volilnem letu je bilo sicer manj obiskov predstavnikov francoske vlade v Sloveniji. Ne dvomim pa, da bo prihodnje leto polno izmenjav v obe smeri.
Slovensko gospodarstvo zaznamuje močno okrevanje, napovedi gospodarske rasti za leti 2017 in 2018 se izboljšujejo, napovedi zunanje trgovine so spodbudne. Kako se torej zadovoljiti s stabilnimi bilateralnimi izmenjavami v takšni situaciji? Vloga agencije Business France je torej, da francoskim izvoznikom ponudi učinkovito spremljanje in pomoč. Zato smo jeseni 2016, ker je bila situacija primerna, začeli s pripravami na ustanovitev francosko-slovenskega poslovnega kluba. Ta nova pobuda mi veliko pomeni.   
Do danes je približno štirideset podjetij, podružnic francoskih podjetij ter slovenskih družb, ki sodelujejo s Francijo, izrazilo interes, da se pridružijo poslovnemu klubu. Za to se jim iskreno zahvaljujem. 
Poslovni klub bo uradno ustanovljen na ustanovni skupščini 15. septembra 2017. Ob tej priložnosti bo organizirana bilateralna konferenca, ki bo namenjena spodbudi izmenjav in investicij. Dogodek, ki bo organiziran v drugi polovici meseca oktobra, bo prispeval k ustrezni prepoznavnosti kluba. 
Praznovanje 14. julija je priložnost, da pozdravim opravljeno delo gospodarskega oddelka veleposlaništva in da povabim vse tiste, ki jih zanima sodelovanje v tej trgovinski povezavi in ki želijo navezati poslovne stike s francoskimi podjetji v Sloveniji, da se pridružijo francosko-slovenskemu poslovnemu klubu in tako prispevajo k njegovemu delovanju. 
V letu, ko medse sprejemamo tega novorojenčka, pa praznujemo skupaj s petdesetletnikom v odlični formi. 
Kot veste, Francoski inštitut v Ljubljani letos praznuje 50 let delovanja. Zahvaljujoč širokemu naboru poslovnih partnerjev s katerimi sodeluje ter izjemnim talentom ekipe inštituta, je bila ta obletnica deležna posebnega mesta na slovenski kulturni sceni. V tem zaletu bomo nadaljevali s številnimi, letos začetimi pobudami:
- Imeli smo lepo izkušnjo s projektom »La France voyage / Francija potuje«, katere namen je bilo spodbujanje učenja francoskega jezika med učenci. Obiskali smo 40 šol po Sloveniji, pri tem nas je podprl Renault.
- Goncourtov seznam / slovenski izbor, je potekal pod okriljem Goncourtove akademije ter Filozofske fakultete, s podporo Revoza. V okviru tega projekta smo v Slovenijo povabili eminentne francoske pisatelje. Dogodek je pokazal, da se slovenski študentje zelo zanimajo za sodobno literaturo.
- Cikel predavanj »Razumevanje sveta«, je bil organiziran v sodelovanju z Mestnim muzejem Ljubljana in časopisno hišo Delo. (ter Fakulteto za družbene vede Univerze v Ljubljani, nam je dal možnost, da smo lahko skupaj z največjimi strokovnjaki razmišljali o pomembnih vprašanjih naše družbe.)
- Novembra se bomo ponovno srečali z našimi Alumni. Zanje bomo pripravili srečanja s podjetji.
- Tečaji francoskega jezika, ki jih organizira Inštitut, nas bodo še naprej razveseljevali z novostmi. Poudarek ostaja na kakovosti, ki je njihova blagovna znamka. 
Omenjene aktivnosti tvorijo bistvo našega nadaljnega delovanja: spodbujati čim širše poučevanje francoskega jezika, povabiti mlade Slovence na študij v Franciji ter spodbuditi kroženje idej in odpiranje novih razprav. 
Dovolite mi, da ob tej priložnosti posebej omenim Mednarodno Francosko šolo in vrtec v Ljubljani. Šola je bila letos vpisana v register mednarodnih šol ministrstva za šolstvo. Predstavnikom slovenskih izobraževalnih organov se ob tej priliki iskreno zahvaljujem za izkazano zaupanje, ki ga namenjajo naši šoli. S tem je šola postala sestavni del izobraževalnega okolja v prestolnici. Šola je tako odprta za sprejem učencev različnih narodnosti. 
Vendar pa Francija ne bi bila Francija, če nebi govorili o gastronomiji: letos se nam je v svetovnem kulinaričnem projektu Goût de France / Good France pridružilo 15 slovenskih restavracij. V okviru tega projekta je več kot 2000 kuharskih mojstrov z vsega sveta svojim gostom predstavilo francoske jedi in vina. Hvala slovenskih chefom, da ste se nam pridružili.