sreda, 26. julij 2017

Spominska slovesnost pri Ruski kapelici pod Vršičem 2017

Pri Ruski kapelici pod Vršičem bodo v nedeljo 30. julija obeležili 101. obletnico njene postavitve. Na slovesnosti pričakujejo preko 1000 ljudi. Zbrane bosta nagovorila ruski minister za telekomunikacije in množične medije Nikolaj Nikiforov in slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki je tudi častni pokrovitelj. Slovesnosti se bo udeležil tudi predsednik Borut Pahor. Rusko delegacijo bo letos vodil Nikiforov, ki je tudi sopredsedujoči medvladne komisije za gospodarsko sodelovanje.





Na slovesnosti, ki se jo bodo udeležili tudi predstavniki obeh parlamentov, različnih društev in nevladnih organizacij, bo zbrane nagovoril tudi župan Kranjske Gore Janez Hrovat in predstavnica Društva Slovenija Rusija Julija Mesarič.

Spominsko panihido bo vodil metropolit Hanti-Mansijski in Surgutski Pavel. Kulturni program bodo obogatili praznični zbor patriarške cerkve gospodovega razglašenja iz Moskve, vokalna skupina Gallina in KD Odmev, MePZ Kranjska Gora.




"Zahvaljujoč našim naporom je tradicionalna slovesnost postala neodtujljiv del slovenskega življenja in našega sodelovanja," je poudaril veleposlanik Zavgajev in dodal, da je zanimanje za prireditve vsako leto večje, vsako leto pa je tudi več udeležencev.



Predsednik društva Slovenija Rusija Saša Geržina pa je medtem drugim dejal, da je cesta čez Vršič povezovalna, povezovalna pa je tudi ruska kapelica. "Mislim, da je ta kapelica iz simbola vojne postala simbol miru in še posebno v zadnjih letih simbol našega temeljnega namena, ki je srečevati se, pogovarjati in izmenjavati poglede tudi takrat, ko okoliščine niso najugodnejše," je izpostavil Geržina.

Organizator vse obiskovalce slovesnosti vljudno prosi, da najkasneje do 9:00 prispejo v Kranjsko Goro in se vključijo v organiziran avtobusni prevoz.

Brezplačni avtobusi bodo izpred Hotela Kompas popeljali obiskovalce do Ruske kapelice ob 8:00, 8:15, 8:30, 8:45 in 9:00. Vsi avtobusi bodo udeležence po slovesnosti popeljali tudi nazaj v Kranjsko Goro zato pri vračilu ni potrebno »izbiranje« avtobusa, ki vas je pripeljal do kapelice. V izogib težavam svetujejo, da osebnih predmetov in dokumentov ne puščate na avtobusih vendar jih nosite s seboj celotni čas obiska kapelice.

Od ponedeljka, 24., do nedelje, 30. julija, bodo številne kulturne prireditve.

V ponedeljek, 24. julija, KRANJSKA GORA:
Ob 18. uri bo otvoritev razstave Nikolaja Mašukova v Ljudskem domu (Borovška cesta 81) s kratkim filmom in nastopom otroške vokalne skupine Rulada;

V sredo, 26. julija, KRANJSKA GORA:
Ob 19. uri bo nastop pevskega zbora Triglavski zvonovi in ruske vokalne skupine Talisman v Mojstrani na Trgu Olimpijcev;

V petek, 28. julija, LJUBLJANA:
Ob 20. uri bo nastop prazničnega zbora patriarške cerkve gospodovega razglašenja iz Moskve v frančiškanski cerkvi Marijinega Oznanjenja v Ljubljani (Prešernov trg 4);

V soboto, 29. julija, KRANJSKA GORA:
Ob 17.45 bo koncert prazničnega zbora patriarške cerkve gospodovega razglašenja iz Moskve in KD Odmev, MePZ Kranjska Gora na trgu pred župnijsko cerkvijo Marijinega vnebovzetja (Borovška cesta);

Ob 18.30 bo spominska maša v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kranjski Gori (Borovška cesta);

Ob 19. uri bo razstava slik Nikolaja Mašukova v Ljudskem domu, Kranjska Gora;

V nedeljo, 30. julija, KRANJSKA GORA:
Ob 10. uri bo spominska slovesnost pri Ruski kapelici. Zbrane bodo na tradicionalni slovesnosti nagovorili minister za zunanje zadeve RS Karl Erjavec, vodja delegacije Ruske delegacije Nikolaj A. Nikiforov, župan Kranjske Gore Janez Hrovat in predstavnica Društva Slovenija Rusija Julija Mesarič. Spominsko panihido bosta vodila metropolit Hanti-Mansijski in Surgutski Pavel. Kulturni program bodo obogatili Praznični zbor patriarške cerkve gospodovega razglašenja iz Moskve, vokalna skupina Galina in KD Odmev, MePZ Kranjska Gora;

Ob 12.30 bo prijateljsko srečanje članov Društva Slovenija Rusija pod šotorom v centru Kranjske Gore. Druženje bodo popestrili Praznični zbor patriarške cerkve gospodovega razglašenja iz Moskve, vokalna skupina Galina, ansambel Kalinka in vokalna skupina iz Mednarodnega vokalnega centra Solveig.

Dodatne informacije dobite na sedežu Društva Slovenija Rusija po tel.: 01/436-95-65, e-pošti: info@slorus.si ali na spletni strani: www.slorus.si.