sobota, 18. november 2017

18. Mednarodni Festival Stična je odprl vrata

Osemnajsti Mednarodni Festival Stična, ki bo trajal do 2. decembra se je pričel v petek 17. novembra, uradna otvoritev pa bo 18. novembra v galeriji Muzeja krščanstva na Slovenskem z odprtjem fotografske razstave Vzporedni svetovi Tanje Ahčan, likovne razstave Sakralna arhitektura Marije Tratar in nastopom Big banda Stična.


Festival ponuja tri vikende zabavnih, drznih, umirjenih, domačih, tujih, prijetnih, novih, kratkočasnih, starih in novih, a nepozabnih dogodkov. Kot vedno prinaša pestro bero kulturnih dogodkov, od likovnih in fotografskih razstav, koncertov različnih glasbenih slogov, gledaliških predstav, predstav za otroke in dneva knjižnice do potopisnih in filmskih večerov.

Prvi festivalski večer je dišal po Glasbenem maratonu in koncertu lanskih zmagovalcev natečaja Festivala Stična, skupine JU T iz Slovenj Gradca. Od uradne otvoritve Festivala Stična pa bosta v galeriji Muzeja krščanstva na Slovenskem na ogled fotografska razstava Tanje Ahčan Prallel Universis/ Vzporedni svetovi in likovna razstava Sakralna arhitektura ljubiteljske slikarke, domačinke, Marije Tratar. Prvič se bo poslušalcem predstavil Big band Grosuplje z umetniškim vodjem in dirigentom Bracom Doblekarjem, ki od letošnje jeseni deluje pod okriljem Kulturnega društva Stična.

Na stiške odre pa bodo v nadaljevanju stopili še Josip Brez, Prismojeni profesorji bluesa, Brkovi (Hrvaška), Koala Voice, Blue Town's Radio ter Ditka in Feri Lainšček. Za ljubitelje filma pa pripravljajo večer kratkih filmov in pogovor Klemna Janežiča z režiserjema Urhom Pircem in Lukom Gluvićem.

Seveda so poskrbeli tudi za otroško domišljijo – na dnevu knjižnice bodo praznovali z Muco copatarico, odpravili se bodo Po sledeh dinozavrov (Siti teater Ljubljana) in spoznali opero za otroke Glasbena hiša (KUD Cona 8). Na gledališke deske pa bodo stopili še Društvo mali petelin z dramo Feniks ter gostje iz Srbije s komedijo Braćo i sestre. Potovali bodo od Južne Amerike do Azije z izkušenimi popotniki Ksenjo Čermelj, Andrejo Avberšek in Matejem Koširjem. Po njihovih pripovedovanjih o oddaljenih pokrajinah in ljudeh vas bodo gotovo zasrbele pete.

Več o 18. Festivalu Stična in programu lahko preberete TUKAJ