sobota, 4. november 2017

Putin odlikoval župana Jankovića in ministrico Kopač Mrakovo z redom prijateljstva

Moskva, 4. novembra - Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v Moskvi z redom prijateljstva odlikoval ljubljanskega župana Zorana Jankovića in ministrico za delo Anjo Kopač Mrak. Odlikovanje sta prejela za prispevek h krepitvi slovensko-ruskih odnosov ter ohranjanje spomina na ruske in sovjetske vojake, ki so padli na slovenskem ozemlju v času 1. in 2. svetovne vojne. Predsednik Putin je odlikoval osem posameznikov iz šestih držav, ki so bili iz Rusije, Srbije, Francije, Španije in Turčije.



Odlikovanje je predsednik Putin Zoranu Jankoviću in Anji Kopač Mrak podelil na slavnostnem sprejemu ob ruskem državnem prazniku, dnevu narodne enotnosti, ki ga je v Veliki kremeljski palači gostil predsednik Putin in se ga je udeležil celotni ruski vrh.



V svojem govoru se je Kopačeva predsedniku Putinu zahvalila za visoko čast, ki jo razume "kot odraz spoštovanja in prijateljstva med državama in narodoma, ki se je krepilo skozi različne preizkušnje v preteklosti" in poudarila:

"Želim, da spomenik na Žalah, katerega otvoritev je bila 30. julija 2016 ob vašem obisku ob 100. obletnici Ruske kapelice ostane simbol prijateljstva slovenskega in ruskega naroda, simbol skupne težnje po miru in sodelovanju. Da se ne spominjamo le grozot vojn, ampak da skupaj gradimo svet obojestranskega razumevanja, zaupanja in spoštovanja."

Red prijateljstva velja za eno najbolj častnih odlikovanj Rusije. Podeljuje se za izjemne zasluge, ki med drugim krepijo prijateljstvo in sodelovanje med Rusijo in drugimi narodi.