ponedeljek, 6. november 2017

Večer Jurija Gustinčiča – Fake news


Društvo Slovenija Rusija in Fakulteta za družbene vede pripravljata tretji Večer Jurija Gustinčiča, ki v ponedeljek, 6. novembra 2017, ob 18. uri, v veliki dvorani v 2. nadstropju Fakultete za družbene vede (Kardeljeva ploščad 5, 1000 Ljubljana). Beseda bo tekla o vlogi novinarstva, izpostavili bodo aktualne problematike in jih poskušali osvetliti iz več zornih kotov, kot je to znal častni član Društva Slovenija Rusija Jurij Gustinčič. 

Spregovorili bodo tudi o "Fake news" kot problemu odnosov med državami: vzroki, posledice, nevarnosti". Kaj so pravzaprav "fake news"? Sfabricirana novinarska laž, polresnica, izmišljotina ali tudi kaj resnejšega, denimo, orožje za sodobno propagandno vojno, vzvod za povečevanje geostrateškega vpliva in moči, sredstvo za obračunavanje med državami, zlasti med velesilami? Komu koristi, kje so njene meje?

Sodelovali bodo predstojnik oddelka za komunikologijo na FDV v Ljubljani Dejan Verčič, član UO Anton Bebler, nekdanja dopisnica iz Moskve in odlična novinarka Polona Frelih, novinar, pisatelj in prevajalec, poznavalec Bližnjega vzhoda Ervin Hladnik Milharčič, nekdanji dopisnik iz Moskvi, danes urednik Dnevnika Darijan Košir, dolgoletni dopisnik v Moskvi in urednik Prvega programa Radia Slovenija Andrej Stopar. Okroglo mizo bo vodil veleposlanik Dušan Snoj.