četrtek, 26. april 2018

Državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju

Kočevje, 26.04.2018 - Na predvečer praznika dneva upora proti okupatorju je v Športni dvorani Kočevje potekala državna proslava, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar. Osrednja tema umetniškega dela slovesnosti sta upor in upanje, ki po mnenju avtorjev predstavljata temeljna vidika slovenske nacionalne identitete.

Slavnostni govornik predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar.
Foto:Daniel Novakovič/STA


Predsednik vlade Miro Cerar je v slavnostnem govoru spomnil na nauk iz zgodovine, ki ga ne gre pozabiti: z drugimi, ne proti drugim. Dejal je, da je zgodovina Slovenije v veliki meri zgodovina upora. "Od Osvobodilne fronte do osamosvojitvene vojne je bila moč slovenskega upora in odpora ravno v tem, da je presegala razredne in generacijske ločnice." Kot krono slovenske uporniške misli in zavračanja tuje nadvlade je označil enoten izid plebiscita leta 1990, "na katerem smo državljanke in državljani sprejeli odločitev o prihodnosti – o življenju v lastni, neodvisni in samostojni državi slovenskega naroda."

Osvobodilno fronto slovenskega naroda (OF) so ustanovili 26. aprila 1941, na dan Hitlerjevega prihoda v Maribor, sprva kot Protiimperialistično fronto. Vsaj dve desetletji po vojni je veljalo, da je bil ustanovni sestanek v hiši književnika Josipa Vidmarja, kjer so se sešli predstavniki nekaterih političnih strank in kulturni delavci, dan pozneje, zato tudi izbira 27. aprila za praznik. Do leta 1991 je bil to dan Osvobodilne fronte, nato pa Dan upora proti okupatorju.