petek, 20. april 2018

V Šentvidu pri Stični odprli Vseslovenski sejem pomlad 2018

Šentvid pri Stični - Vseslovenski sejem pomlad 2018 bo potekal v petek, soboto in nedeljo med 20. in 22. aprilom v Šentvidu pri Stični, natančneje v okolici Gostilne Pri Japu. Sejem bo odprt od 9.00 do 18.00 ure. Obsejemski del programa, ki se bo nadaljeval s koncerti v prireditvenem šotoru, pa bo trajal do zgodnjih jutranjih ur.



Z vseslovenskim sejmom obnavljajo tradicijo iz leta 1140, ko je imel Šentvid pri Stični kar tri sejme letno. Kljub temu, da je leta 1360 avstrijski vojvoda Rudolf Habsburški prepovedal sejmarjenja in da je leta 1478 cesar izdal patent, s katerim je Šentvidu odvzel vse tri letne sejme, se Šentvidčani niso dali in so sejmi v Šentvidu pri Stični potekali vse do druge svetovne vojne.

Vseslovenski sejem je vsesplošni sejem in zajema širok spekter vseh dejavnosti, med katerimi so kmetijstvo, mehanizacija, domača obrt, motociklizem, kolesarstvo, vse za dom in šport, vse za poroko, obrt, gradbeništvo, avtomobilizem, turizem, predstavitev občin, društva, trgovina, prosti čas in drugo.



Vseslovenski sejem je družini prijazen, saj bo vsak dan od 14.00 do 17.00 poskrbljeno za naše najmlajše s šolanimi in priznanimi animatorji. Velik predel sejma zajemajo igrala in med igralno animacijo bodo otroci lahko spoznavali tudi živali, jahali konje, ponije itd.

Vseslovenski sejem je za obiskovalce in njihove jeklene konjičke brezplačen. Čez dan in večer bo v prireditvenem prostoru (600 m2) pester program glasbe v živo s priznanimi slovenskimi glasbeniki.





V želji po čim večji udeležbi so organizatorji sejma obiskovalcem v soboto zagotovili tudi 30 -odstotni popust na prevoz z vlakom iz Ljubljane ali Novega mesta (do postaje Radohova vas – do sejma pa je organiziran brezplačen avtobusni prevoz).








Sejem je skupaj z ministrom Gašperšičem obiskal in si ga ogledal tudi Miro Cerar, predsednik vlade v odstopu.

Zadnji dan sejma sem se pogovarjal z Radom Mulejem, enim izmed glavnih organizatorjev sejma, ki je med drugim povedal, da bo tretji jesenski vseslovenski sejem prvi vikend v oktobru.
VIDEO - pogovor z Radom Mulejem


Pogovarjal sem se tudi z Mihom Genorijem, direktorjem Zavoda Prijetno domače je dejal, da je sejem namenjen vsem generacijam.
VIDEO - pogovor z Mihom Genorijem


Podrobni program sejemskih dni preberite TUKAJ