ponedeljek, 16. april 2018

Predsednik Pahor Policijskemu orkestru vročil odlikovanje Republike Slovenije ob 70-letnici delovanja

Ljubljana, 16.4.2018 - Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je nocoj udeležil slavnostnega koncerta Policijskega orkestra. Na slovesnosti je predsednik Pahor Policijskemu orkestru vročil odlikovanje Republike Slovenije red za zasluge, ki ga je orkester za vrhunski prispevek k utrjevanju tradicije slovenske pihalne glasbene umetnosti prejel ob 70-letnici svojega delovanja. V imenu Policijskega orkestra je odlikovanje sprejel vodja orkestra gospod Zoran Kobal. 



Utemeljitev:Policijski orkester je nepogrešljivi spremljevalec pomembnih protokolarnih dogodkov slovenske države. Ob razglasitvi njene neodvisnosti je zaigral državno himno in slovesno pospremil dvig nove slovenske zastave, tam, kjer ponosno vihra tudi danes. Po mednarodnem priznanju slovenske države je ob obiskih tujih državnikov in njihovem sprejemu vedno sodeloval tudi Policijski orkester. Prvič se je to zgodilo januarja 1992, ko je mednarodno priznano Slovenijo obiskal prvi tuji suveren, predsednik Italije. Od leta 1994 pa je Policijski orkester po vladnem sklepu tudi uradni protokolarni orkester Republike Slovenije. Člani orkestra so velikokrat dokazali, da niso le izvrstni glasbeniki, ampak tudi odlični operativni delavci, ki izvajajo nekatera policijska pooblastila, denimo pri varovanju diplomatsko-konzularnih predstavništev ali pred leti pri obvladovanju begunskega vala. Člani orkestra, četudi visoko šolani glasbeniki, morajo torej vsi izpolnjevati tudi posebne pogoje, potrebne za izvajanje policijskih pooblastil.
 

Za orkester, ki ima 60 članov, je začetek 90-ih let pomenil predvsem velik profesionalni glasbeni preskok. Od tedaj orkester namreč zaposluje le diplomirane akademske glasbenike. Ljubiteljsko igranje partitur je zamenjala visoko strokovna zasedba, ki zna črpati tudi iz izkušenj in uspehov svojih predhodnikov in njihovih prepričljivih umetniških interpretacij različnih glasbenih zvrsti. 


Policijski orkester je doslej izvedel že več kot 11.000 nastopov in postal primerljiv z najboljšimi evropskimi poklicnimi ansambli. Njegovo odličnost mu priznava tudi tujina.

Bogato tradicijo Policijskega orkestra so oblikovale generacije dirigentov in glasbenikov, ki so stkale njegov sloves vrhunske zasedbe. Danes je Policijski orkester v čast in ponos ne le svojim poveljnikom in Policiji, ampak celotni slovenski državi. 

VIDEO



Vir: UP