ponedeljek, 2. april 2018

Umrl je Nikolaj Dragoš, najstarejši Slovenec - VIDEO

Ljubljana, 2. 4.2018 - V 111. letu starosti je umrl najstarejši Slovenec Nikolaj Dragoš. Nekdanji miličnik, rojen 27. avgusta 1907, je bil najstarejši moški prebivalec Slovenije vseh časov in eden od le treh "superstoletnikov" v slovenski zgodovini.



Dragoš je umrl v soboto, 31. marca, so sporočili iz Društva upokojencev Vižmarje Brod, katerega član je bil. Pokojni je dočakal 110 let in 216 dni, s čimer je postal najstarejši moški prebivalec Slovenije vseh časov. Starost 110 let sta doslej dosegli le dve ženski, Marija Vencelj Maggi in Katarina Marinič, ki je leta 2010 umrla v starosti 110 let in 307 dni.

PREDSEDNIK BORUT PAHOR VOŠČI NIKOLAJU DRAGOŠU ZA 110. ROJSTNI DAN


Dragoš se je rodil v belokranjski vasi Griblje. Po drugi svetovni vojni je dobil službo kot delavec ljudske milice in v okviru uprave za notranje zadeve deloval vse do svoje upokojitve. Poročil se je star 40 let ter imel sina in hčerko.

ŽUPAN ZORAN JANKOVIČ VOŠČI NIKOLAJU DRAGOŠU ZA 110. ROJSTNI DAN.


Po poročanju STA je 110. rojstni dan praznoval lani v poljanski enoti ljubljanskega Doma upokojencev Center, slavljencu pa je tedaj prišel čestitat tudi predsednik republike Borut Pahor. Na praznovanju se je s tamburico za nekaj pesmi pridružil ekipi, ki mu je zaigrala ob njegovem častitljivem jubileju.

Nikolaj Dragoš je še do nedavnega pisal pesmi, poleg tega je v 100. letu napisal avtobiografijo.