sobota, 22. september 2018

Šolarji v Lukovici o tem kakšno Evropo si želijo

Lukovica,22.9.2018 - V Občini Lukovica od 20. do 23. septembra v okviru projekta »Prihodnost mladih v Evropi« (EUYouth) skupaj z učenci OŠ Janka Kersnika Brdo pri Lukovici in predstavniki pobratene Občine Amaroni iz Kalabrije v Italiji s katero se je Občina Lukovica pobratila v septembru 2016 poteka srečanje na katerem je teče beseda kako mladi vidijo prihodnost v Evropi. V soboto dopoldne je učence in ostale udeležence nagovoril Aloj Petrle, evropski poslanec, ki je v nagovoru med drugim dejal, da je prihodnost Evrope na mladih, saj bodo le oni lahko združili vse evropske narode.




Na srečanju sodeluje 14 učencev iz italijanske osnovne šole (Scuola Secondaria di Primo Grado “Falcone e Borsellino” di Amaroni) in 11 učencev OŠ Janka Kersnika Brdo pri Lukovici. Učenci so že v petek v delavnicah pričeli ustvarjati e-album, predstavili so napisane eseje o prihodnosti mladih v Evropi in izzivih evroskepticizma in na okrogli mizi izbrali dva najboljša eseja. Obiskali so Ljubljano, prestolnico RS in ogledali Hišo EU in in druge pomembne državne objekte. V soboto dopoldne pa je bil osrednji gost evropski poslanec Alojz Peterle, s katerim so udeleženci razpravljali in ugotavljali, kako mladi vidijo prihodnost v Evropi, predvsem v zaposlitvenih možnostih.



Temu je sledila novinarska konferenca na kateri Lojze Petrle povedal, da je prav takšno sodelovanje, kot sta ga predstavili Občina Lukovica in Občina Amaroni, bistvo evropske skupnosti. Poudaril je še, da je prihodnost Evrope na mladih, saj bodo le oni lahko združili vse evropske narode. Oba župna pobratenih občin Matej Kotnik in Luigi Ruggierio, sta povedala, da je sodelovanje preseglo vsa pričakovanja, da je spoznavati razlike med 1400 kilometrov oddaljenimi kraji nujno potrebno, saj le tako lahko ceniš kar imaš doma in odkriješ novosti, ki razširijo obzorja. Tomaž Andrejka, predsednik odbora za pobratenje v Občini Lukovica je nad sodelovanjem navdušen, kljub začetnem skepticizmu zdaj pove, da se vrata odpirajo, za njimi pa se skrivajo srčni ljudje, ki so pravi obraz Evrope.

VIDEO - Anja Podlesnik Fetih, ravnateljica OŠ Janka Kersnika Brdo pri Lukovici


Gospa Anna Giampa predsednica odbora za pobratenje v Občini Amaroni z entuziazmom pove, da se jim je zamisel za pobratenje porodila leta 2013, po petih letih pa so zaljubljeni v Lukovico, v Slovenijo. Obožujejo našo kulturno dediščino, razvili so prijateljske vezi, občutijo nas kot brate in ta trdna vez je pomembna za vse. Gospa Anja Podlesnik Fetih pove, da se je OŠ Janka Kersnika Brdo aktivno udeležila projekta, da je bil obisk Kalabrije srčna izkušnja za vse udeležene šolarje in spremljevalce, v tem trenutku pa izkušnjo vračamo prijateljem iz mesta Amaroni. Jasni so tudi cilji šole, ki v sklopu projekta učence spodbuja k razmišljanju o sodelovanju, sobivanju, prednostih evropske unije, aktivnega državljana, ki se zaveda svojih dolžnosti, razmišljati o izbolšavi življenja, preseganja različnosti. Če misli združimo je cilj globalno dobro za vse. Šola bo projekt nadaljevala z Erasmus plus, nadgradnjo dosedanjega sodelovanja.

VIDEO - Kakšno Evropo si želijo učenci v Lukovici - Prihodnost mladih v Evropi.


Vsi udeleženci so bili pozvani k udeležbi ob evropskih parlamentarnih volitvah v letu 2019. V nadaljevanju so preko delavnic iskali razvojne priložnosti, razlike in podobnosti med občinama in državama. Sledi še spoznavanje lokalne skupnosti, z društvi, ki ohranjajo stare obrti in navade ter se med seboj pomerili v različnih družabnih igrah obarvanih s tradicijo. Tekom celotnega dogodka se nadejamo, da se nam bodo utrnile tudi nove skupne ideje za bodoče skupne projekte.