ponedeljek, 31. december 2018

Novoletna poslanica predsednika republike Boruta Pahorja




"Drage državljanke, spoštovani državljani.

Jutri bom, po lepem običaju, v porodnišnici obiskal srečne mamice in njihove novorojenčke. V novem letu bom pozdravil novo življenje.

Tem našim otrokom naj bi bilo namenjeno dočakati sto let.

Sto let!? Kaj vse jih čaka?

Ne vemo. Vemo, kaj se je zgodilo v zadnjih stotih letih. Vse. Najbolj neverjetni izumi. Največje tragedije. Najbolj plemeniti dosežki. Človeštva in tudi slovenstva.

Kaj bo šele v naslednjih sto letih!?

Ne vemo. In marsikaj ni odvisno od nas.

Toda. Od nas, zdaj, je odvisno, ali bodo na spremembe gledali s strahom ali z upanjem. Od nas je odvisno, ali jih bomo navdihovali s strpnostjo, medsebojnim spoštovanjem in sprejemanjem različnosti, ali jih bomo navdihovali s svobodomiselnostjo, integriteto in narodnim ponosom.

Samo od nas in naših otrok ne bo odvisno ali bo naslednjih sto let mir ali ne.

Vendar naj se zgodi karkoli, kot Slovenci in kot državljani Slovenije moramo mi in morajo naši otroci vedno držati skupaj. Vedno nas mora prevzemati duh skupnosti, pripadnosti in odgovornosti eden za drugega.

Zato sodelujmo, pomagajmo si in se spoštujmo. Bodimo našim otrokom zgled ponosnega naroda in velike domovine, kjer je dovolj prostora za vse. Kot mi je v pismu napisal osemletni Lovro: »Sem Slovenec in sem na to tako ponosen, da se mi iz ušes ven kadi.«

Sto let.

Naši otroci nimajo ne skrbi, ne strahov. Tudi iz njihovih pisem veje eno samo veliko pričakovanje. To je njihova prihodnost. Veselijo se je. To so njihove sanje, zanje je prihodnost eno veliko upanje.

Nalezimo se malo njihovega optimizma.

Srečno Slovenija."

Borut Pahor
Predsednik Republike Slovenije
Ljubljana, 31.12.2019