sreda, 1. maj 2019

Marjan Šarec: Prvi maj ni ideološki praznik

Ravne na Koroškem, 1. 5. 2019 - Premier Marjan Šarec je slavnostni govornik na prvomajskem srečanju na Ravnah na Koroškem na katerem je poudaril, da prvi maj ni ideološki praznik, ampak pristen praznik ljudi dobre volje, ki se družijo, vsak dan delajo in ustvarjajo ter imajo radi svojo domovino. Za sindikalista Vilija Novaka pa je 1. maj simbol združevanja delavstva proti kapitalizmu. 

Predsednik vlade Marjan Šarec. Foto: Danica H.


Predsednik vlade je v nadaljevanju govora med drugim dejal: "Marsikaj se je naredilo mimo tistega, kar smo pričakovali leta 1991. Danes se lahko nekaterih podjetij zgolj spominjamo – mnoga podjetja so propadla, pa ne zato, ker ne bi imela ničesar za ponuditi, ker bi imela slabe delavce, ampak zato ker jih je uničil pohlep. Pohlep nekaterih, ki jim ni bilo nikoli dovolj. Žal so odšle mnoge blagovne znamke, mnoge priznane firme so šle v stečaj ali pa so jih pokupili tujci in marsikatero do danes tudi zaprli." 

Prvi maj je pristen praznik delovnih ljudi. Foto: Nebojša Tejić.


Za napovedana odpuščanja v Gorenju pa po Šarčevem mnenju niso krivi kitajski lastniki, ampak nekdo, ki se je prezadolžil in ni vodil podjetja na takšen način, da bi bilo dolgoročno vzdržno. 

Prihod predsednika vlade na prireditveni prostor. Foto: Danica H.


"Če ne bi imeli v preteklosti toliko pohlepa in toliko neljubezni do lastnega naroda, potem bi imeli danes mnogo več tovarn in družb v svoji lasti," je še poudaril in spomnil na primer Adrie Airways, ki jo je želela kupiti Lufthansa, a se njeni lastniki s tem niso strinjali in so jo potem prodali nekemu skladu. "Danes se sprašujem, koliko časa bo še letela naša Adria," je dejal Šarec.