petek, 31. maj 2019

Minister Jernej Pikalo: pri izobraževanju odraslih smo med najslabšimi

Ljubljana, 31.5.2019 – Na 23. Andragoškem kolokviju in posvetu o izobraževanju odraslih za obdobje 2021 – 2030, ki ga je organiziral Andragoški center Slovenije je bil osrednji govornik Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport. Med drugim je dejal: »Slovenija je v izobraževanju otrok in mladostnikov v samem vrhu Evrope. Povsem drugačna slika pa je žal pri izobraževanju odraslih, kjer smo tako rekoč med najslabšimi. 



To predstavlja resen razvojni problem in obenem velik izziv, ki ga moramo reševati v sodelovanju z različnimi ministrskimi resorji, pa tudi z delovnimi organizacijami in lokalno skupnostjo. Zlasti zaskrbljujoče je, da tisti, ki so stari nad 45 oziroma 50 let in so najslabše izobraženi se niso pripravljeni dodatno izobraževati oziroma dokvalificirati ali prekvalificirati. 



Vsako izobraževanje je seveda napor, a kljub temu moramo najti ustrezne načine, kako vse tiste, ki bi se morali dodatno izobraževati, motivirati. Dejstvo je, da bodo na trgu delovne sile še vsaj 10 do 15 let ali morda celo več, preden bodo dosegli starostno mejo za upokojitev. Za državo bo razvojno pogubno, če jih bomo pustili 'stagnirati'. 



Zato bomo morali v naslednjih mesecih vložiti veliko napora in velik del energije usmeriti v področje izobraževanja odraslih. Najti moramo načine, kako navdušiti ljudi, da bodo želeli nadgrajevati svoje znanje in veščine, pa ne le zaradi delovnega procesa, ampak tudi zaradi njih samih in njihove kvalitete življenja. 'Življenje se ne konča, ko se konča delovni proces'.«