ponedeljek, 16. september 2019

Krk Food Fest - Okusi jeseni 2019

Na otoku Krku se bo v času med 20.09. in 20.10.2019 v 14-ih različnih restavracijah odvijal kulinarični dogodek Krk food fest - Okusi jeseni. Na samem otoku je moč najti sledi antičnih časov in bogate srednjeveške zgodovine. To bogato arheološko in kulturno dediščino otoka pa obdajata čudovita narava in morje. Obstaja pa tudi vrsta gastronomskih razlogov za obisk Krka, saj je otok, poleg kvarnerskih škampov, kozic, školjk, hobotnic in rib, poznan tudi po svoji jagnjetini ter ovcah, ki mulijo od morja slano, aromatično travo ter po vrsti



grozdja in vina, ki se imenuje Žlahtina, po kraškem pršutu in siru ter testeninah imenovanih „šurlice“, ki jih na pletilskih iglah pripravljajo gospodinje iz otoka Krka. Otok je znan tudi po značilnih, samoniklih začimbah, ekološkem sadju in zelenjavi ter olivnem olju narejenem iz oliv, ki rastejo na otoku. 

 

Če se boste v jeseni znašli na Krku, boste imeli priložnost preizkusiti hrano, ki ima v tem letnem času najboljši okus ter predstavlja vir inspiracije in kreativnosti gostincev na otoku: lignje, gobe, olive, grozdje, fige, kostanj in buče pa tudi hruške in jabolka, ki jih pripravljajo skupaj z ostalimi specialitetami z otoka Krka v slani in sladki različici. 



Pašteta narejena iz pršuta, fig in orehov, pohane olive, korenčkova in pomarančna juha, česnova juha, „šurlice“ z gobami in panceto, bruskete z gobami, hobotnica v solati s figami in paradižnikom, hobotnica v olivni omaki, 



grdobina v vinu Žlahtina, riž z gobami, račje prsi s pire krompirjem iz fižola in borovničevo omako, svinjski medaljoni v kremni omaki narejeni iz buč in žajblja, jelenov biftek v kakavovi skorji s praženimi bučami, njoki iz buč, torta z mandlji in sadjem, palačinke iz buč z medom in orehi, hruške v črnem vinu – vse te dobrote predstavljajo le majhen del več kot stotih specialitet, ki jih boste lahko poskusili v različnih restavracijah na otoku Krku kot so: Rivica, NJIVICE; Bracera, Malin in Noštromo, MALINSKA; Kuća krčkog pršuta, VRH; Marina in Volsonis, KRK; Bocoon in Marina - 9 bofora, PUNAT; Slamni, KLIMNO; Vinotel Gospoja, VRBNIK; Bag, Forza in Portić, BAŠKA



Oba dogodka Krk food fest - Okusi pomladi (10.04.-31.05) in Krk food fest - Okusi jeseni (20.09.-20.10.2019.) organizira Turistična zveza otoka Krka v sodelovanju z ostalimi lokalnimi turističnimi skupnostmi in podjetjema Abisal in Gastronautima.

Restavracije na otoku Krku bodo v času dogodka Krk food fest - Okusi jeseni nudile naslednje kulinarične dobrote:

Restavracija Rivica v mestu Njivice nudi deset specialitet z lignji in "surove morske strasti". 



V restavraciji Noštromo v mestu Malinska, boste lahko poskusili korenčkovo in pomarančno juho, domače testenine z bučno omako ali z govedino in gobami, rižoto z lignji, brodet s polento, biftek v omaki iz tartufov, zrezek z gobami, jadranske lignje, solate iz jesenske zelenjave in sadja, kostanjev pire in sladico z mandlji. 

V restavraciji Mulino pripravljajo približno15 jesenskih specialitet, in sicer vam med drugim nudijo: solato z grozdjem in karameliziranimi hruškami, solato iz lignjev z gobami, tagliatele s tartufato in olivami, golaž iz gob s polento, domače cmoke s slivami …

V ponudbi morskih dobrot sodeluje tudi restavracija Bracera , in sicer bodo pripravili ribe ujete z njihovo lastno ribiško barko. 



V restavraciji Kuća krčkog pršuta Žužić boste lahko kupili suhomesnate izdelke ter poskusili pašteto iz pršuta, oliv in orehov, kruh s pršutom, mineštro s pršutom in jesenskim sadjem z otoka Krka ter „šurlice“ s pršutom in gobami ali domačo paradižnikovo omako.

Restavracija Marina v mestu Krk nudi naslednje jesenske okuse: bučno juho, „šurlice“ z gobami in panceto ter račje prsi s fižolovim pirejem in borovničevo omako.

V restavraciji Volsonis so napovedali ponudbo številnih dobrot narejenih iz lastno vzgojenih buč in paradižnika. 



V mestu Vrbnik se nahaja restavracija Vinotel Gospoja, njihova ponudba pa vključuje naslednje jedi: tatarsko omako narejeno iz kvarnerskih škampov in bučne omake, domače makarone z belimi tartufi, „smokvenjak“ (lokalni proizvod narejen iz fig), jelenov biftek v kakavovi skorji s praženo bučo in pudingom iz bučnega olja.

V mestu Punat je restavracija Bocoon, kjer nudijo pohane in polnjene olive, bučno kremno juho, hobotnico v olivni omaki, svinjski file z jabolkom, biftek v gobovi omaki in kostanjevo torto. 



V restavraciji Marina - 9 bofora imajo v ponudbi omlete z gobami, „šurlice“ s kozicami in gobami ter kostanjevo sladico.

V mestu Baška vam bodo v Heritage hotelu Forza pripravili približno 10 različnih vrst jedi, med katerimi so tudi: bučna kremna juha, bruskete z gobami, „šurlice“ z gobami in panceto, rižota z gobami, svinjski zrezek, goveji zrezek (ramstek) v gobovi omaki, bučni njoki, svinjski medaljoni v bučni in žajbljevi kremni omaki, kroketi, bučne palačinke z medom in orehi, lešnikov semifreddo s kostanjem in čokolado, vanilijev sladoled z bučnim oljem in bučnimi semeni ter hruške v rdečem vinu.

V Bagu vam nudijo česnovo juho, gobe na žaru ter ribji file v omaki iz vina žlahtine.

V Portiću bodo za vas pripravili niz okusnih gobjih dobrot vključno s pizzo. 

V mestu Klimno se nahaja restavracija Slamna, katere ponudba vključuje: olivno žganje, hobotnico v solati s figami in paradižnikom, juho-mineštro, ki je narejena iz mlade koruze, jagnjetino v bučni omaki ter torto z mandlji in sadjem.

Obstajajo torej številni kulinarični razlogi za obisk otoka Krka ter pokušnjo navedenih specialitet. In glede na to, da je teh različnih dobrot več kot 100, vam predlagamo, da preverite tudi strani, na katerih lahko najdete ustrezno nastanitev.

Vse dodatne informacije lahko poiščete na spletnih straneh Krk.hr in Gastronaut.hr .

Prevod gradiva iz hrvaščine: Lidija Jerman