sreda, 16. oktober 2019

Čarobni večer ruskih pripovedk

Ljubljana, 15. oktober - Ob zaključku zelo obiskane razstave Šamanizem ljudstev Sibirije v Slovenskem etnografskem muzeju, so bili obiskovalci deležni prav posebnega pravljičnega večera, Pripovedke o ruskem življenju. Skupaj z muzejem sta ga pripravila Ruski center znanosti in kulture v Ljubljani in jezikovni center Linguarus.

Igralec Primož Pirnat, Maryna Bilash in Denys Bilash, igralec, ki ga pravkar lahko gledamo v novem slovenskem partizanskem filmu Preboj.


Pripovedni večer je zasnovala jezikovna pedagoginja Maryna Bilash, pri tem ji je pomagal gledališki igralec Primož Pirnat, pripovedke pa je spremljal otroški zborček pod vodstvom Anne Mogutine. Zgodbe o čarodeju, o načinu življenja, o pomenu gozda, o ruskih praznikih in o ruski zimi so Maryno tako navdihnile, da jih je zapisala po ustnem izročilu družine Bilash, predvsem njene matere. Mama ji jih je pred desetletji, ko je še živela v Rusiji, pripovedovala in ji pričarala takratni svet navad in šeg na ruskem podeželju.

Prisrčni mali pevki, ki ju v glasbeno pot usmerja Ana Mogutina.
Maryna Bilash je jezikovna pedagoginja, ki že več kot dvajset let živi v Sloveniji. Je ustanoviteljica jezikovnega centra Linguarus, v okviru katerega deluje tudi istoimenska založba. Je avtorica knjižne zbirke Pripovedke o ruskem življenju, ob tem pa je avtorica tudi vrste drugih knjižnih del, velik del dvojezičnih za učenje ruskega jezika in drugih gradiv za učenje tujih jezikov. Poleg poučevanja in pisanja knjig je svoje poslanstvo našla tudi v ustvarjanju krpank in quilta.

Foto: Tadej Majhenič