sreda, 11. december 2019

Tradicionalna božična večerja po slovaško #video #foto

Ljubljana, 11.12.2019 - Že sedemnajsto leto zapored so slovakisti na Oddelku za slavistko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani s sodelovanjem Veleposlaništva Slovaške pripravili tradicionalno božično večerjo. Špela Sevšek Šramel je povedala, da je bila letošnja božična večerja nekaj posebnega, saj so se na njej srečali predstavniki veleposlaništva Slovaške republike, profesorji in študenti ter Slovaki, ki živijo v Sloveniji.



Srečanje se je pričelo z nagovorom docentke Eve Tibenske in Eve Ponomarenkove, veleposlanice Slovaške ter profesorja Jožefa Pallay, vodja katedre za slovaški jezik in književnost. Vmes pa so študentke in študenti skupaj s profesoricama in profesorjem zapeli nekaj slovaških kolednic. Eno tudi v slovenščini. Večer se je potem nadaljeval s tradicionalno slovaško kulinariko. 



Slovaki na predbožični večer pripravijo tradicionalne jedi: to so oblatki, ki se jedo za predjed z medom, česnom in orehi, kar naj bi prineslo zdravje in modrost. 



Ključna jed, ki ne sme manjkati je tako imenovana kapustnica: zeljna juha, ki je pripravljena iz kislega zelja, suhih sliv in gob ter, če ni postna, tudi s prekajenim mesom ali klobasami. Kot glavno jed Slovaki postrežejo še krapa in krompirjevo solato. 



Letošnja slovaška božična večerja je odzvenela slavnostno in povezovalno v želji po čim tesnejšem in aktivnem sodelovanju Slovakov, ki živijo v Sloveniji na področju kulture, turizma in kulinarike. Kot sponzor pa je dogodek podprla Vinogradniška in vinarska kmetija Dolc iz Metlike.

VIDEO: SLOVAŠKA BOŽIČNA KAPUSTNICA - SLOVAŠKE KOLEDNICE