torek, 25. februar 2020

Na oder ljubljanske Opere prihaja Verdijeva opera Luisa Miller #video #foto

Ljubljana, 25.2.2020 - V SNG Opera in balet Ljubljana bodo 29. februarja uprizorili Verdijevo opero v treh dejanjih Luisa Miller, ki jo bo na oder postavil priznani nemški režiser Lutz Hochstraate.



Režiser je v Ljubljano tokrat prišel na povabilo Branka Robinšaka, umetniškega vodje opere po pooblastilu ravnatelja, sicer pa njegovega dolgoletnega prijatelja še iz časov, ko je Robinšak svojo pevsko pot gradil na tujem. 



Nemški režiser Lutz Hochstraate je svojo kariero najprej začel kot gledališki, filmski in televizijski igralec, leta 1972 pa se je začel ukvarjati z režijo. V vseh teh letih je nanizal čez sto opernih in gledaliških produkcij, v ljubljanski Operi je pred in po še danes živi in oboževani Traviati iz leta 2003 režiral Ariadno na Naksosu, Don Giovannija in Andréja Chénierja.

Tokratno klasično postavitev opere Luisa Miller na ljubljanskem odru bosta ob kostumih Bettine Richter dopolnjevali še scena Rudolfa Rischerja in luč Jasmina Šehića.



Po drami Spletkarstvo in ljubezen Johanna Christopha Friedricha von Schillerja je libreto opere napisal Salvadore Cammarano. Pritegnili sta ga strastna zgodba in neizbežnost, s katero protagonista drvita v tragični konec. "Psihološko prodorni in večplastni značaji, med njimi vsekakor v politično spletko ujeta Luisa in Rudolf, ki se ne more sprijazniti z njeno odločitvijo za poroko z drugim moškim, ter dejstvo, da ljubimca prepozno spregledata igro intrig, so bili več kot zgolj dobra osnova za to, da se je razkril tudi Verdijev dar za čudovite lirične linije in pretanjeno orkestracijo," je v napovednem besedilu zapisala dramaturginja predstave Tatjana Ažman.