nedelja, 9. avgust 2020

Koncert Valvasorjev zvok, na Festivalu Radovljica, navdušil občinstvo #video

V cerkvi svetega Petra v Radovljici je bil v nedeljo 9. avgusta čudovit koncert Valvazorjev zvok, glasba slovenske glasbene dediščine 17. stoletja, ki se je leta 1693 znašla v zapuščini Janeza Vajkarda Valvasorja. Glasbo je izvajala mednarodna glasbena skupina Les haulz et les bas iz Nemčije.

Janez Vajkard Valvasor ni bil posebno tesno povezan z glasbo, a med različnimi matematičnimi in fizikalnimi pripomočki v njegovem zapuščinskem inventarju je bilo tudi več glasbil. Skupaj so se verjetno znašla bolj ali manj po naključju in nikoli niso zazvenela hkrati, a se presenetljivo dobro dopolnjujejo tako po glasbeni vlogi kakor po zvočni barvi in so navdihnila nenavadno zasedbo na nocojšnjem koncertu. 



To so bili:
Nov glasbeni instrument, imenovan fagot
Dve veliki, umetelno izdelani francoski piščali za šalmaj
Harfa
Nova, umetelno z medenino obita harfa
Medeninast poštni rog
Dvoje novih dud
Tri manjše piščali za šalmaj 



Poleg teh sta na seznamu še dva medeninasta »instrumenta na poteg«, vsak s šestimi kolesci, ki bi lahko bila pozavni, morda z okrasnimi obroči, vendar je to malo verjetno, saj je opis nejasen, poleg tega pa inventar kot »instrumente« navaja še druge pripomočke, ki niso povezani z glasbo.

Na koncertu so na instrumente, kot so bili v Valvasorjevi zbirki, zaigrali člani ansambla LES HAULZ ET LES BAS:
Ian Harrison šalmaj, dude, poštni rog, glasbeno vodstvo
Gesine Bänfer šalmaj, dude
Tom Daun harfa
Riccardo Delfino harfa
Teresa Ortner fagot, dulcian



Slišali smo dela Janeza Krstnika Dolarja, Isaaca Poscha, Antonia Tarsie, več neznanih skladateljev in dve slovenski ljudski, večer pa je popestril še Robert Waltl, ki bo interpretiral nekatere Valvasorjeve zapise o glasbi.

Foto in video: Janez Platiše