četrtek, 22. oktober 2020

Družba BSH Hišni aparati Nazarje je najboljše proizvodno podjetje v Sloveniji

Slovenija, 22.10. 2020 – Zaključil se je letošnji izbor Tovarna leta 2020, ki je potekal od 31. januarja. Slovenija je dobila najboljše proizvodno podjetje, ki so ga izbrali strokovnjaki na podlagi strogih kriterijev, in laskavi naziv je pripadel proizvajalcu malih gospodinjskih aparatov BSH hišni aparati Nazarje.



»Nagrada Tovarna leta je v slovenskem prostoru zelo pomembna, mi pa smo še posebej ponosni, da smo jo dobili v letu, ko praznujemo 50-obletnico ustanovitve in da smo jo dobili kot prva od vseh Boschevih številnih tovarn. Pomeni priznanje našemu dosedanjemu delu in nas zavezuje ki iskanju novih rešitev. Tako kot je povedal ustanovitelj Boscha Robert Bosch, vsi si moramo prizadevati za izboljšanje obstoječega stanja,« je ob prejemu nagrade Tovarna leta 2020 dejal Boštjan Gorjup, direktor BSH hišnih aparatov Nazarje.

Nazarčani v finalu premagali Ljubljančane in Mirnčane
Proizvajalec malih gospodinjskih aparatov BSH hišni aparati Nazarje je v finalu izbora bolj prepričal strokovno komisijo izbora kot konkurenta proizvajalec žarometov in svetlobne opreme za avtomobile Hella Saturnus Slovenija ter proizvajalec arhitekturnih svetil Intra lighting. Vsi trije finalisti so v svojih predstavitvah predstavili napredne tehnološke prakse v proizvodnji, zatem pa jim je strokovna komisija zastavila podrobnejša vprašanja o najpomembnejših proizvodnih dejavnikih uspešnosti poslovanja ter naprednosti njihovih proizvodenj in procesov.

Nato se je strokovna komisija med seboj posvetovala in odločila, kdo bo končni zmagovalec izbora Tovarna leta 2020. Odgovorno nalogo so imeli Anton Papež, nekdanji dolgoletni predsednik uprave družbe Interenergo, ki je predsednik strokovne komisije, ter mag. Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, Valerija Širovnik, direktorica obrata Ljubljana v Ljubljanskih mlekarnah, kot predstavnica tovarne leta 2019, in mag. Stane Merše, vodja Centra za energetsko učinkovitost pri Institutu Jožefa Stefana.

»BSH Hišni aparati Nazarje, ki so lani izdelali več kot pol milijona samostojnih in vgradnih kavnih avtomatov srednjega in višjega cenovnega razreda ter 5,3 milijona malih gospodinjskih aparatov za pripravo hrane, so po obsegu proizvodnje največja od štirih tovarn družbe BSH za male gospodinjske aparate v Evropi.

Najsodobnejšo tehnologijo uporabljajo pri izdelavi kavnih avtomatov, ki so najkompleksnejši izdelek v proizvodnem portfelju podjetja. Vsebujejo namreč lahko tudi do 550 sestavnih delov, kar je polovica več, kot jih je v pralnem stroju. Med korono so vstopili v novo kategorijo izdelkov - aparatov za pripravo hrane, ki je trenutno največji projekt Boscheve družbe BSH, vreden sto milijonov evrov, in je v Nazarje prinesel 200 novih zaposlitev. Tekom sestave aparatov že dolgo zbirajo veliko podatkov - tako o njihovi funkciji in obliki kot o procesu sestavljanja -, s pomočjo aplikacij in umetne inteligence pa zdaj v veliki količini podatkov zaznavajo določene trende, ustrezno prilagodijo oziroma spremenijo konstrukcijo aparata ali postopek sestavljanja v čim krajšem času.

Visoka raven digitalizacije in skladnosti proizvodnje z industrijo 4.0 so razlog, da se je strokovna komisija odločila nagrado tovarna leta 2020 podeliti družbi BSH Hišni aparati Nazarje,« je ob razglasitvi zmagovalca dejal predsednik strokovne komisije Anton Papež.

Strokovni partner izbora je podrobno pregledal podjetja
Dobre proizvodne prakse in napredne tehnologije je v izboru Tovarna leta 2020 ob bok drugim uspešnim industrijskim podjetjem letos postavilo pet podjetij iz različnih dejavnosti, ki so do 31. januarja oddali svoje prijavne vprašalnike.

Družba KPMG poslovno svetovanje, strokovni partner projekta Tovarna leta, je v ožji izbor za najboljše proizvodno podjetje v Sloveniji, podobno kot leta 2018 tudi v letu 2020 uvrstila vsa prijavljena podjetja, ki so se odločila sodelovati v zahtevni tekmi. K odločitvi, da v drugi krog uvrstijo vseh pet prijavljenih podjetij in njihove dobre prakse v proizvodnji ocenijo na terenu, so botrovale izredne okoliščine zaradi pandemije koronavirusne bolezni. Pandemija ni le upočasnila ali za nekaj časa celo povsem ustavila poslovanje mnogih podjetij, temveč je kar nekaj uspešnih proizvodnih podjetij tudi odvrnila od sodelovanja v izboru Tovarna leta 2020.

Potem ko so peterico obiskali in se seznanili s celovitim poslovno-tehnološkim procesom podjetij in njihovimi dobrimi praksami v proizvodnji, so skupaj z uredništvom Tovarne leta izbrali tri finaliste.

»Pri finalistih bi omenili predvsem učinkovite naložbe v nove tehnologije, čedalje več izdelkov za končne uporabnike s področja IoT (internet stvari), naložbe, ki vključujejo razvoj in učinkovito uporabo analiz podatkov ter uporabo digitalnega dvojčka pri uvajanju novih proizvodnih linij, kar pripomore k boljši kakovosti ter varnosti zaposlenih in kupcev,« so pojasnili v KPMG poslovno svetovanje.

Poleg prestižne lovorike tovarna leta 2020 sta na sklepnem dogodku izbora najboljšega proizvodnega podjetja tudi letos podelili posebno priznanje uredništva Tovarne leta. Letos kar dve, prejeli pa sta ju družbi FTA iz Šentjurja ter PC Kruh in pecivo Maribor, Žito. V FTA letno izdelajo od dva do tri milijone različnih tiskanih vezij in sklopov, serije izdelkov se gibljejo od nekaj deset pa do več sto tisoč kosov. V največji Žitovi in tudi največji slovenski pekarni vsak dan spečejo 50 ton kruha, pekovskega peciva in slaščic, na leto pa 13 tisoč ton

Letošnji dogodek namesto v fizični obliki izveden prek spleta
Izbor je organiziral  portal Tovarna leta, okoli katerega se zbira vse večja proizvodna skupnost, kot že rečeno pa je strokovni partner izbora družba KPMG poslovno svetovanje.

Tretji izbor najboljšega proizvodnega podjetja v Sloveniji je potekal prek spleta, iz studia v Mariboru pa smo se povezali z govorci in predstavniki finalistov v Ljubljani, Mirnu in Nazarjah. Dogodek bi sicer moral potekati pred tednom dni v ljubljanskem hotelu Austria Trend, kjer bi ga gostila lanskoletna zmagovalka, družba Ljubljanske mlekarne, vendar smo ga organizatorji zaradi ukrepov, ki so povezani s širjenjem COVID-19, prestavili na splet. Pred Ljubljanskimi mlekarnami je bila prva tovarna leta novomeška družba Krka.

V pozdravnem nagovoru ob začetku dogodka je Tomaž Žnidarič, direktor Ljubljanskih mlekarn, tovarne leta 2019 dejal: »Z veseljem in ponosom smo leto dni in en teden nosili naziv Tovarna leta in to smo koristno izkoristili za komunikacijo naših vrednot, znanja in načina dela. Prepričan sem, da bo z enakim ponosom nagrado nosil tudi novi zmagovalec.«

Januarja začetek izbora Tovarna leta 2021
Izbor najboljšega proizvodnega podjetja 2021 se bo začel 31. januarja prihodnje leto. Ta bo odprt za prijave, obenem pa bo organizator portal Tovarna leta povabil več podjetij, da se prijavijo.  Več na tovarna-leta.si