sobota, 16. januar 2021

Janez Cigler Kralj - Minimalna plača se bo 31. januarja povečala #video

Ljubljana, 15.1.2021 – Minister Janez Cigler Kralj je na novinarski konferenci spregovoril o osmem protikoronskem (PKP8) svežnju pomoči. Povedal je, da vlada že pripravlja osmi protikoronski paket s katerim želijo pomagati gospodarstvu, da še ob tem dodatnem pritisku korona krize, lažje zdrži in prebrodi ta težek čas do konca pandemije.



Pri tem je poudaril: "PKP8, ki ga bom koordiniral sam, bo prinesel dve glavni rešitvi, in sicer v prvi vrsti čakanje na delo doma tudi po 31. januarju 2021. Ta ukrep je zelo pomembno za mnoga podjetja, ki ne morejo zagotavljati dela svojim delavcem pomaga, saj jim pomaga ohraniti zelo dragocena delovna mesta, da bodo lahko svoj delovni proces hitro hitreje zagnali, ko bo epidemije konec,« je na novinarski konferenci dejal podpredsednik NSi in minister za delo Janez Cigler Kralj.

VIDEO TVSLO - Janez Cigler Kralj o osmem svežnju ukrepov in razmerah v domovih za ostarele. 

Gospodarstvo ne sme čutiti bremena zvišanja minimalne plače

Drugi ključni ukrep za pomoč gospodarstvu pa bo refundacija dviga minimalne plače, ki se bo 31. 1. povečala. »V imenu NSi sporočam, da bomo gospodarstvu pomagali nositi to breme dviga minimalne plače. Kot minister za delo seveda ne smem in ne morem spregledati na eni strani zaposlenih, ki si zaslužijo za pošteno delo dostojno plačilo. Neto plače v Sloveniji so prenizke. Na drugi strani pa ne smemo spregledati tudi delodajalcev, ki nosijo velika bremena in še posebej v tem težkem času zagotavljajo zadostno delo ter posledično tudi plačilo s svojim zaposlenim,« je zagotovil Janez Cigler Kralj.

VIDEO - Janez Cigler Kralj, gospodarstvu bomo pomagali dvigniti minimalne plače

Dejal je, da v NSi podpiramo pomoč delodajalcem, da lažje prebrodijo dvig minimalne plače in predlagamo, da se že kratkoročno ali vsaj srednjeročno vse plače davčno razbremeni. »S tem bi neto plače povišali, gospodarstvo pa ne bi bilo dodatno obremenjeno zaradi višjih plač. V NSi menimo, da je to najboljša pravična in solidarna rešitev tega področja. Ključni cilj Nove Slovenije je obdržati gospodarsko aktivnost in zagotoviti pogoje za zagon nove rasti za hiter odboj po korona krizi. Iščemo rešitve za izboljšanje poslovnega okolja, saj imamo bistveno nalogo, da preštevilne mlade, ki nam zdaj v velikem številu držav odhajajo v tujino, zadržimo doma. Le tako bo Slovenija tudi bolj uspešna,« je prepričan minister za delo.