nedelja, 17. januar 2021

Slovenska Karitas od potresa prizadetim družinam na Hrvaškem kupila 30 bivalnih kontejnerjev

Sibić pri Petrinji, 16.1.2021 – Podjetje Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca je v naselje Sibić pri Petrinji dostavilo prve bivalne kontejnerje, ki jih je naročila hrvaška Karitas. Da so lahko naročili  100 kvalitetnih bivalnih kontejnerjev je po besedah  direktorja hrvaške Karitas Fabian Svalina pomembno prispevala slovenska Karitas, saj bodo z denarjem, ki so ga ob veliki solidarnosti prispevali Slovenci lahko kupili več kot 30 bivalnih kontejnerjev. Do 13.1.2021 je bilo zbranih in poslano hrvaški Karitas  220.000 tisoč evrov.



Družina Likevič iz Sibić, ki je bil med potresom močno poškodovan, je bila prva, ki je od Bože Radoša, varaždinskega škofa in predsednika hrvaške Karitas prejela ključe bivalnega kontejnerja hrvaške Karitas. Ob tej priložnost se je škof Radoš zahvalil vsem, ki so prek Karitasa pomagali ljudem, ki si zaslužijo pomoč in omenil, da razmišljajo o tem, da bi naročili še 100 bivalnih kontejnerjev.

VIDEO - Družina Likevič od predsednika hrvaške Karitas prejema ključe bivalnega kontejnerja.

Družina Likević je povedala, da jim stanovanjski kontejner, ki so ga postavili na dvorišče njihove porušene hiše, veliko pomeni. Doslej so spali pri sorodnikih in dneve preživljali z ostanki svojega porušenega doma, ker imajo živali, za katere morajo skrbeti. Njihov družinski dom je označen z rdečo nalepko in je predviden za rušenje. Do gradnje novega doma je stanovanjski modul njihov novi dom, s katerim so izredno zadovoljni. "Zahvaljujemo se hrvaški Karitas in vsem dobrim ljudem, ki so nam pomagali."

VIDEO - Direktor hrvaške Karitas Fabian Svalina.

Direktor hrvaške Karitas Fabian Svalina je dejal, da so prebivalci potresno prizadetega območja v enem trenutku ostali brez vsega, kar so si ustvarili v življenju, ti stanovanjski moduli pa so poskus vrnitve dostojanstva, ki so ga v enem trenutku izgubili. Zahvalil se je številnim ljudem, ki so se vključili v pomoč - "domovini in izseljenski Hrvaški, Caritas Internationalis, Malteškemu redu, našim slovenskim sosedom, ki so pomembno prispevali k nakupu teh kakovostnih bivalnih kontejnerjev. Hvala našim škofom, ki so prepoznali ta dragoceni projekt, za ljudi, ki nimajo nikjer ničesar. "



"Iz srca hvala vsem v Sloveniji za vašo veliko pomoč" so besede Suzane Borko, koordinatorice humanitarne pomoči pri Hrvaški Karitas, s katero je Slovenska Karitas v rednem stiku glede potreb in pomoči po potresu. Suzana Borko dodaja: »Vaša pomoč ljudem, ki sedaj v prizadetih krajih živijo v strahu, mrazu, žalosti, prinaša luč, toplino in upanjeBivalni kontejnerji z vsemi potrebnimi certifikati so takoj vseljivi in zagotavljajo vse osnovne pogoje za dostojno bivanje. Imajo mini kuhinjo s hladilnikom, kopalnico, spalni prostor s posteljami, vključno z vsemi priključki za elektriko, vodo, in klimatsko napravo. Za družine z več otroki je v pripravi posebna nastanitev z več kontejnerji skupaj. 

Direktor podjetja Tehnix, Đuro Horvat, ki bo izdelalo kontejnerje, je zelo vesel, da bodo skupaj s 500 zaposlenimi lahko prispevali k družbeno koristnemu delu in pomoči prizadetim ob potresu v okolici Petrinje. Podjetje, ki je te dni začelo s povečano proizvodnjo, bo kontejnerje omogočilo po minimalni ceni. Kakovostni kontejnerji z 18 kvadratnih metrov površine (3 x 6 metrov), notranjo višino 2,55 metra so zračni, z možnostjo ogrevanja in tudi požarno varni. Njihova trajnost je 50 let. Ob dobavi se izvede tudi ozemljitev. Dogovorili so se, da bodo vsak dan dobavili 6 bivalnih kontejnerjev.


K pomoči Hrvaški je pristopila tudi mednarodna mreža Karitas. Njene članice bodo tako kot slovenska Karitas prispevale k šest mesečnemu humanitarnemu apelu v skupni vrednosti 881.341 EUR, ki ga izvaja Hrvaška Karitas. Poleg zagotovitve 100 bivalnih kontejnerjev, bodo z zbranimi sredstvi v pol letnem obdobju pomagali tudi pri obnovi okoli 100 s potresom poškodovanih hiš v teh vaseh.

Za ta namen na slovenski Karitas nadaljujemo z zbiranjem sredstev s SMS sporočilom KARITAS5 na 1919 z vrednostjo daru v višini 5 EUR ali z nakazilom na:

Slovenska Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Namen: POTRES PETRINJA
Sklic: 00 627