sobota, 12. junij 2021

Vseslovensko srečanje veteranov in častnikov vojne za Slovenijo 1991 #video

Velenje, 12.6.2021 - Mestna občina Velenje bo v sodelovanju z Zvezo veteranov vojne za Slovenijo, Združenjem Sever in Zvezo slovenskih častnikov Slovenije na Visti, novem prireditvenem prostoru ob Velenjskem jezeru, organizirala vseslovensko srečanje veteranov vojne za Slovenijo 1991 in častnikov ob 30-letnici samostojnosti Slovenije. V programskem delu so nastopili Garda Slovenske vojske ter policijski in vojaški orkester. Obiskovalci pa so si med drugim lahko ogledali tudi prikaze vaj s policijskimi psi in helikopterji ter tehnični zbor vojske in policije. Častni pokrovitelj dogodka je župan Mestne občine Velenje Peter Dermol.



Na krajši slovesnosti je prisotne pozdravil župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, zbrane pa nagovorili predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo generalmajor Ladislav Lipič, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever dr. Tomaž Čas in predsednik Zveze slovenskih častnikov dr. Alojz Šteiner.

Za Ladislava Lipiča, predsednika ZVVS je po 30. letih samostojne države vse preveč nedostojnosti, sovražnega govora, sovražnosti, kriminala, korupcije, kršenja človekovih pravic in človekovega dostojanstva, neenakosti pred zakonom, uničevanja javnega dobra. Najboljši vodni viri so v zasebnem upravljanju, najpomembnejša letališka steza je v rokah tujcev, prepiramo se z jedrnimi državami EU in se bližamo tistim, ki so bili v preteklosti daleč za nami, naš odnos do narave pa postaja nevzdržen, je naštel. 

VIDEO TV SLOVENIJA - SREČANJE VETERANOV PRI VELENJU TV Dnevnik

"V interesu veteranov, ki smo z orožjem v roki branili Slovenijo, je, da bi bila Slovenija skozi uspešen razvoj vsem njenim prebivalcem dobra mati. Mi počasi odhajamo, vendar lahko s ponosom trdimo, da smo svoj dolg do domovine odplačali, brez zahteve po nekakšnem nadomestilu in bonitetah, kajti ljubezen do domovine se ne plačuje, ljubezen do domovine se živi," je dejal Lipič. Verjame, da to ljubezen do domovine živijo tudi pripadniki Slovenske vojske in slovenske policije.

Predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever Tomaž Čas je povedal, da so sodelovanje s policijo v zadnjih letih nadgradili tudi s predavanji vsem policistom in vodstvom policije o pomembnih osamosvojitvenih procesih izpred 30 in več let ter o vojni za samostojno Slovenijo. V vseh okoljih in kadar je to mogoče, podpirajo delo in aktivnosti policije ter skrbijo za promocijo poklica policista, ki so ga vsi opravljali z veseljem v dobrobit ljudstva, ki ima oblast v Sloveniji, je dejal. 

VIDEO
IZJAVE VETERANOV IN VETERANK NA VSESLOVENSKEM SREČANJU VETERANOV IN ČASTNIKOV VOJNE ZA SLOVENIJO 1991 V VELENJU.

Tomaž Čas to pričakuje tudi od današnje policije. Ta mora po njegovem v okviru svoje temeljne dolžnosti zagotavljati varnost posameznikom in skupnosti, spoštovati človekove pravice in temeljne svoboščine, ter skrbeti za krepitev pravne države.

Predsednik Zveze slovenskih častnikov Alojz Šteiner je izrazil veselje, da tisto, kar je bilo ustvarjeno pred 30. leti, ni šlo v pozabo in razgrajeno. "Tega nam nihče ne more vzeti. Še vedno verjamem, da smo si prizadevali za pravo stvar. Za naslednjih 30 let si želim, da bi se beseda osamosvojitelj in veteran leta 1991 čim manjkrat uporabljala kot zmerljivka. Samostojno Slovenijo, njeno vojsko in policijo pa bomo imeli tako dolgo, dokler bomo verjeli vanjo," je poudaril.

Obiskovalci srečanja so si lahko ogledali reševanje s policijskim helikopterjem, vaje s psi in gašenje s helikopterjem Slovenske vojske. Zainteresirani so se lahko preizkusili tudi v lokostrelstvu ter pridobili informacije o vojaških poklicih. Na ogled so bili postavljeni tehnični zbor vojske in policije z različnimi modeli lovskih letal in dronov ter druga raznovrstna vojaška in policijska oprema.

Foto in video: Janez Platiše in TV SLO