torek, 21. december 2021

V dobrodelnem tednu ZPMS se je zbralo skoraj 91 tisoč evrov pomoči

Med 13. in 20. decembrom je potekal Dobrodelni teden ZPMS in TV Slovenija, ki sta ga tekom akcije podprla tudi Radio Slovenija in portal www.rtvslo.si, kjer vse do 24. decembra poteka še dobrodelna dražba legendarne Magnificove obleke iz filma Stereotip.



Med Dobrodelnim tednom ste posamezniki in podjetja prek SMS-sporočil in z nakazili na TRR-račun do sedaj (do 11. ure 21. 12. 2021) skupaj zbrali 90.922 evrov.

»Veseli smo, da s Televizijo Slovenija v decembru že tradicionalno sodelujemo za dober namen. Zadovoljni smo, da se je dobrodelni vikend z leti razširil v dobrodelni teden, kar kaže na to, da je skupni projekt uspešen in ga gledalci podpirajo. Vsebino programa vsako leto poskušamo narediti čim bolj zanimivo. V letošnjem letu smo v ospredje postavili našo kampanjo ENO SRCE, ki predstavlja medsebojno povezanost v prazničnem decembru. Pomagajmo si med seboj in skrbimo drug za drugega; v dobrodelnem tednu ste z zbranim zneskom gledalci pokazali, da vam je mar. Hvala, da smo se skupaj povezali v ENO SRCE,« se zahvaljuje Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Dobrodelna akcija se nadaljuje vse do 24. decembra. Zveza prijateljev mladine Slovenije namreč skupaj z www.rtvslo.si organizira dobrodelno dražbo obleke Magnifica, ki je pomembno zaznamovala njegovo kariero in jo je podaril v dobrodelne namene.

Rdeča obleka, narejena iz svile buret, je nastala za potrebe filma izpod rok žene Barbare Pešut in priznanega krojača Franja Tivadarja. Foto: Osebni arhiv
Rdeča obleka, narejena iz svile buret, je nastala za potrebe filma izpod rok žene Barbare Pešut in priznanega krojača Franja Tivadarja. Foto: Osebni arhiv

Magnifico je za dražbo prispeval kultno rdečo obleko, ki jo je nosil leta 1997 v filmu Stereotip režiserja Damjana Kozoleta. Ob tem je v oddaji Vikend paket povedal: "Obleke se spomnim po tem, da je bil to zadnji dan snemanja filma in tudi zadnji prizor filma Stereotip. Zato ob tej obleki čutim neko veselje in hkrati olajšanje, da smo film končali. Ne hranim veliko stvari, sploh pa ne oblek. Ta je nekako ostala, zdela se mi je nekaj posebnega. Očitno je bilo namenjeno, da gre na dražbo za nekaj dobrega."

Izklicna cena je 1000 evrov, svojo ponudbo pa lahko oddate prek obrazca tukaj.

Vsa zbrana sredstva, vaša pomoč in vaše donacije, bodo razveselile nekaj tistih dijakov, ki so jim na ZPMS morali prošnjo za štipendijo zavrniti, nekaj staršev, ki svojim otrokom ne morejo omogočiti posebnega zdravstvenega pripomočka ali vadbe ter nekaj družinam pokriti osnovne življenjske položnice. Srčna hvala vsem, ki ste podprli projekt in po svojih močeh pomagali najranljivejšim med nami.

Povežimo se, skupaj smo ENO SRCE
Letošnjo kampanjo so na ZPMS poimenovali Eno srce, v kateri združujejo tri socialno-humanitarne programe (Sapramiškin sklad, Adin štipendijski sklad in Pomoč družinam). V dobrodelni akciji je sodelovalo šest oddaj Televizije Slovenija, ki so vsak dan tekom akcije predstavljale različne teme in primere, s katerimi se na Zvezi prijateljev mladine srečujejo vsakodnevno. Sredstva so se zbirala cel teden, dobrodelni projekt in poziv k zbiranju sredstev pa so predstavljali v oddajah Tednik, Dobro jutro, Infodrom, Krompir, Vikend paket in kvizu Vem!, prek družabnih omrežij so se akciji pridružili tudi ustvarjalci oddaje V petek zvečer, projekt pa so podprli tudi na Radiu Slovenija in spletnem portalu www.rtvslo.si.

ENO SRCE za tri sklade ZPMS:

Sapramiškin sklad (plačilo terapij in zdravstvenih pripomočkov za otroke s posebnimi potrebami)
"Nastja ima cerebralno paralizo. Njena mama je ostala doma in kot negovalka skrbi zanjo, oče je invalidsko upokojen. Invalidskega vozička si 8-članska družina ne more privoščiti, saj so že obvezne terapije velik finančni zalogaj."

Anin štipendijski sklad (omogočamo štipendije mladim iz socialno šibkejših družin)
"Žal sem bila v osnovni šoli na operaciji hrbtenice in imam fiksirano hrbtenico do ledvenega dela. Zato sem bila zasmehovana, ker sem nosila steznik in so mi rekli, da sem želva. Zaradi tega sem začela dobivati panične napade. /…/ Starša mi težko omogočita študij v drugem kraju, zato je vsakršna pomoč zame neprecenljiva. Kljub paničnim napadom se študija veselim. Ob tem delu ne čutim napadov tesnobe, saj me delo s pacienti pomiri, ker vem, da bom dala vse od sebe, saj mi je zaradi moje operacije hrbtenice in pogostih obiskov urgence znano, kako hudo je človeku v bolnišnici, kadar je odvisen od drugih."

Pomoč družinam (pomoč družinam v stiski)
"Družino sestavljajo mama in tri hčerke (10, 8 in 3 leta). Trenutno je mama brezposelna. Družina se je zaradi nasilja v družini (psihično, fizično in spolno) obrnila na CSD, zapustile so očeta in odšle v varno hišo. Oče ima prepoved približevanja, stike imajo prek e-pošte. Oče je v času bivanja družine v varni hiši njihov dom popolnoma uničil (iz hiše je odnesel vrata s podboji, glavno peč za ogrevanje, kuhinjsko pečico in kuhinjske pripomočke, uničil stene …), za seboj pa je pustil račune, opomine in izvršbe (narejene v času bivanja družine v varni hiši). Družina se počasi postavlja na noge, sanirajo hišo, da bodo lahko varno bivale v njej."