sreda, 22. december 2021

Žive jaslice v Postojnski jami v znamenju lepote, ki zdravi #video #foto

Postojna, 22.12.2021 - Žive jaslice v postojnski jami so me navdušile. To je tako lepo za videti, da je težko povedati. Dodatno krasijo Postojnsko jamo. Pa tudi vsa ostala oprema v jami in poti so neverjetno lepo urejene in vzdrževane. Ogled je trajal okrog dve ure je hitro minil. Še sam ne ne vem kdaj. Skratka, splača se jih ogledati. Ogled 31. živih jaslic bo možen od 25.do 30.12.2021. Predvideno je 18 ogledov na dan, ki uradno trajajo 90 minut. Povpraševanje je veliko zato si preko spleta čimprej rezervirajte vstopnico.




"Božična zgodba je pravi obliž po izjemno težkih časih, ne le za turizem, temveč za vse. Ljudje iščejo lepoto. In lepota zdravi!" je odzive gostov ob premierni uprizoritvi Živih jaslic v Postojnski jami na kratko povzel predsednik upravnega odbora Marjan Batagelj.

Svečan ogled Postojnske jame z živimi jaslicami soustvarja blizu 100 sodelujočih, med njimi tri vrhunske vokalistke – Maja Keuc – Amaya, Severa Gjurin in Urška Kastelic, številni lokalni igralci in podporna ekipa z vodjo prireditve in režiserjem. Poseben ogled traja 90 minut, vključuje pa vožnjo z najbolj priljubljenim jamskim vlakcem, ogled celotnega klasičnega dela Postojnske jame in glasbeno-gledališke predstave s 16 svetopisemskimi prizori.




Varnost je prva, število vstopnic omejeno

"Izbor dneva prve uprizoritve ni bil naključje,« še pravi Batagelj. »22. december je datum, ko se svetli del dneva spet daljša in luč je bila vedno simbol upanja. Verjamemo, da bo tako tudi v našem primeru. Zato bomo v Parku Postojnska jama najprej poskrbeli za varnost in dobro počutje svojih gostov. Na vstopni točki v Park bomo prijazno, a zelo striktno preverili PCT dokazilo skupaj z osebnim dokumentom, ki bo odpiralo vrata v varen mehurček Parka. Park bo ograjen, vstop bo mogoč le na eni vstopni točki.  Obvezno je pravilno nošenje maske, upoštevanje varnostne razdalje, priporočamo pa tudi razkuževanje rok. Svoje goste tako z obvestilnimi maili ob rezervaciji kart, kot tudi z letaki in opozorilnimi tablami v Parku opozarjamo na upoštevanje vseh varnostnih ukrepov.

VIDEO - Predsednik upravnega odbora Marjan Batagelj.

 

V družbi Postojnska jama imamo več kot 85 % zaposlenih, ki izpolnjujejo pogoj PC. Izrednega pomena se nam zdi, da poskrbimo za varnost vseh. Prav zato smo se odločili za predprodajo, vzpodbujanje gostov k spletnemu nakupu in omejeno število vstopnic, saj tako z njimi ves čas komuniciramo o vseh veljavnih predpisih. Tudi to so ukrepi, ki dokazano vzpostavljajo in zagotavljajo varno okolje." zadovoljno pove direktor Batagelj.

Zaradi velikega zanimanja in omejenega števila vstopnic vabijo k spletnemu nakupu. Pravijo, da jih je prav pandemija naučila, da je tisto kar zares šteje, skupni čas in doživetja. Živih jaslic v Postojnski jami nam ne bo uničilo niti slabo vreme niti nizke temperature, saj je v Jami vedno prijetnih 10°C. Za ogled vseh atrakcij v parku se lahko koristijo tudi BON21.



Doživetje kot praznovanje

"Božična pravljica je družinsko doživetje, ki nas ponovno poveže v skupnost in nas navdihuje s kreativno močjo narave. Podzemni svet Postojnske jame smo zato preobrazili v svetišče, odeto v barvito svetlobo gotskih vitražev," razlaga Janez Jordan Magično gledališče Serpentes.  "Nadnaravna svetloba angelov na prav poseben način razsvetljuje čudovite in skrivnostne jamske oblike. Naravna katedrala nam v teh težkih časih nudi zavetje, mir in ravnovesje."

VIDEO - Janez Jordan Magično gledališče Serpentes.

Žive jaslice iz Postojnske jame na Unescovem seznamu?

Svetovni mediji so med neštetimi prizori Žive jaslice v Postojnski jami uvrstili med 10 najlepših podob božiča. Letos so prvič tudi ubesedili željo, da Božična pravljica postane del nesnovne kulturne dediščine UNESCA. 

Tradicija: Žive jaslice v Postojnski jami imajo 33-letno tradicijo. Različni režiserji so jo skozi leta z novimi elementi, drugačnimi postavitvami, bogato kostumografijo in izjemnimi vokali postavili na izjemno visoko raven. Žive jaslice v tem času niso bile izvedene dvakrat; leta 1997 in 2020.



Unikatnost in veličastnost: Edinstveno jamsko okolje in postavitev dogajanja vzdolž 5 kilometrov uvršča Žive jaslice v Postojnski jami med najdaljše podzemne žive jaslice. Veličastne kapniške skulpture in mogočnost dvoran, v katere je spektakel vpet, pa dih jemajoče unikatne prizore.

Avtentičnost in lokana pripadnost: Prve žive jaslice je v skalni votlini leta 1223 postavil sv. Frančišek Asiški v Italiji. Božična pravljica je tako največji približek originalu, hkrati pa v dogajanje vključuje lokalne igralce in s tem vzpodbuja pripadnost. Mnogi liki ostajajo z nami že 10 in več let. Mnogi so iz pastirjev »napredovali« v Jožefe in Marije. Najmlajša igralka letos je 11-letna Liza, ki že kaže ambicije po večjih vlogah.

VIDEO TV SLOVENIJA - V Postojnski jami na ogled žive jaslice.