petek, 21. januar 2022

Nasveti za čiščenje robotskega sesalnika - iRobot Roomba spa

Naš mali hišni pomočnik naredi za nas veliko – kaj pa mi zanj? Iskreno, ali se spomnite, kdaj ste ga nazadnje nežno obrisali z vlažno krpo? In realno – lasje, ki kar magično izginejo s tal stanovanja, morajo nekam iti, kajne? Večina jih pristane v zbirni posodi, ki se pri aktualnih modelih kot recimo s9+ izprazni sama ob zaključku vsakega sesanja, nekaj pa se jih zaplete v krtačke robota in tukaj bo iRobot Roomba potreboval malce vaše pomoči. Verjamite, da bo umazan robot sesal manj učinkovito – splača se mu nakloniti malce pozornosti.

Zunanjost boste najlažje in najučinkoviteje očistili kar z mehko vlažno krpo, glede na to, da statika najbolj privablja prah, vam bo hvaležen, če mu za zaključek privoščite še malce božanja z antistatično krpo.

Zdaj pa k malce bolj delikatnemu delu – čiščenju krtačk. Krtačke so pri vseh novejših modelih narejene tako, da jih lahko povsem enostavno odstranite in varno očistite pod tekočo vodo. Če ste bili navajeni, da je bilo treba pri starejših modelih zadevo reševati s škarjicami, tukaj takšne »operacije« niso več potrebne. Lasje se lahko naberejo le še pod čepki krtač, od koder jih enostavno odstranitem krtačke pa temeljito splaknete pod vodo in popolnoma osušite na zraku. Vaš iRobot Roomba je pripravljen na nove izzive!

Priložnost, ki je ne gre zamuditi.

Prav je, da smo realni. V kolikor obstaja priložnost, da izdelek dobimo po znižani ceni, nam je to všeč. Trenutno lahko izkoristite cenovno ugodnejšo ponudbo za robotska sesalnika iRobot Roombai3 ali pa i3+. Dobršen kupček evrov boste prihranili z nakupom omenjenih modelov pri vašem najljubšem prodajalcu.

Tu so še trije deli iRobot Roomba sesalnika, ki so največkrat spregledani, ko se spravimo k čiščenju, a so za normalno in učinkovito delovanje robota še kako pomembni.

1.    Kolesce! Iz izkušenj vam lahko povem enega od scenarijev, ki se zgodi, ko se ob kolescu nabere preveč las in prahu – robotek izgubi precej moči za premikanje in zmeraj težje zleze k polnilni postaji. Posledično mu lepega dne to ne uspe več. Rešitev je seveda povsem preprosta, saj se kolesce enostavno odstrani in umazanijo brez napora očistite iz utora na spodnjem delu robota.

2.     Senzor za zaznavanje preprek in senzor preprečevanje padca. Na senzorjih se hitro nabere mešanica prahu, maščob in ostale nesnage in iRobot Roomba se bo po sicer znanih prostorih pričel premikati vse bolj negotovo, saj bo »videl« vse slabše. Ob rednem čiščenju bo zadostovala mehka vlažna krpa, če pa vas čakajo stari grehi, bo najboljši predlog alkoholni robček, saj bo odstranil tudi vse lepljive ali mastne nečistoče.

3.     Kontakti za polnjenje na robotu in napajalni postaji. Se vam zdi, da napajanje vašega robota poteka zmeraj dlje? Preprosta rešitev je ustrezna higiena kontaktov na robotu in njegovi napajalni postaji. Najlažje in najvarneje je, da za to uporabite alkoholni robček in do suhega osušite ploščice kontaktov.

 Voila, tako preprosto bo vaš iRobot Roomba v novo leto ponovno odbrnel s svojo polno močjo. Sedaj pa čiščenja hitro vpišite v mesečni opomnik, da ne bo robot naslednjega spa razvajanja dočakal šele ob naslednjem novem letu.

 Vse korake za čiščenje predalčka za zbiranje smeti pa najdete tukaj.