ponedeljek, 17. januar 2022

Ljubezenski napoj premierno na odru ljubljanske Opere

Na odru SNG Opera in balet Ljubljana bodo v četrtek, 20. januarja 2022, ob 19.30, premierno uprizorili Donizettijevo komično opero v dveh dejanjih Ljubezenski napoj. Pod režijo se podpisuje hrvaški režiser Krešimir Dolenčić, soliste, zbor, baletni ansambel in orkester pa bo vodil dirigent Simon Krečič.



Režiser Krešimir Dolenčić se po uspešni režiji Seviljskega brivca iz leta 2014 vrača v Ljubljano s svežo in nadvse privlačno režijo tokratne komične opere Ljubezenski napoj, v kateri je barvita scena delo Andreja Stražišarja, živi kostumi pa Alana Hranitelja. In ravno s to živostjo, paleto vseh mogočih barv in odtenkov je izkušeni Dolenčić želel dati ljudem veselja, radosti, ki je v teh časih še kako potrebna. »Zavedam se, da imamo tudi danes vsi občutek, da smo v neke vrste vojni. Zato je pri meni močna želja po tem, da ljudem prinesemo malo radosti, da jim damo ne samo diagnozo, temveč tudi terapijo,« s svojo zgodbo nagovarja občinstvo.




V te pravljične trenutke nas odnese velika slaščičarna na odru in svet, narejen iz sladic. »Ta prispodoba nas vrne v otroštvo ali k drugi prijetni izkušnji in v povezavi z idejo, ki sem jo našel v Donizettijevem glasbenem delu, si to lahko privoščimo. Mislim, da je tudi skladatelj imel v mislih nekaj takega. To je opera za občinstvo,« doda režiser.

Občinstvo bo uživalo tudi v glasbi skladatelja Gaetana Donizettija, mojstra obdobja belkanta in italijanske romantične opere, ki je imel močan vpliv na razvoj operne umetnosti v obdobju, ko sta žareli operni zvezdi Rossinija in Verdija. Libreto za komično dvodejanko je napisal Felice Romani, hišni libretist milanske Scale, ki je besedilo priredil po francoskem izvirniku Eugèna Scriba k Auberovi operi Napoj (Le Philtre, 1831). Ta je bila prvič izvedena v Parizu le leto pred nastankom Ljubezenskega napoja.



Zgodba Ljubezenskega napoja sledi revnemu podeželanu Nemorinu, ki je zaljubljen v premožno posestnico Adino. Ljubezenska pripoved o viteški romanci Tristana in Izolde Nemorinu vzbudi prepričanje, da mu ljubezenski napoj lahko pomaga osvojiti Adinino srce. Tako se obrne na potujočega mazača Dulcamaro. Zviti šarlatan mu v zameno za vse Nemorinove prihranke obljubi čarobni zvarek, ki je v resnici le navadno rdeče vino. Nemorino, ki sedaj zaupa v delovanje ljubezenskega napoja in je prepričan, da bo ta opravil svoje, preneha dvoriti Adini. Medtem mu načrt oteži bahavi in naduti vojaški podčastnik Belcore, ki Adino zaprosi za roko, užaljena Adina pa sprejme podčastnikovo snubitev, da bi se maščevala ravnodušnemu Nemorinu. Nemorina se polastijo dvomi, da mu ne bo pravočasno uspelo očarati Adine, zato Dulcamaro prosi za hitreje delujoči napoj in po predlogu podčastnika pristane na služenje v vojski, da bi v zameno dobil denarno plačilo, s katerim bi kupil Dulcamarov zvarek. Medtem Adina od Dulcamare izve za Nemorinov načrt, kar še omehča njeno srce. Ob misli na Nemorinov odhod ji je težko, saj spozna, da ga v resnici ljubi. Tako odplača Nemorinovo vojaško pogodbo, odpove poroko s podčastnikom Belcorejem in Nemorinu izpove ljubezen. Zgodba se zaključi z množično proslavitvijo poroke in Dulcamarovega ljubezenskega napoja.





V živi in razgibani odrski igri bodo na premieri blesteli gostujoči sopranistki Nina Dominko (Adina) in Štefica Stipančević (Giannetta) ter stalni solisti Dejan Maksimilijan Vrbančič (Nemorino), Ivan Andres Arnšek (Belcore) in Saša Čano (Dulcamara). Orkester bo vodil maestro Simon Krečič.

Premieri bo do 29. januarja sledilo še sedem ponovitev.


Avtorica fotografij je Darja Štravs Tisu
.