nedelja, 8. maj 2022

Predsednik Pahor podpisal Ukaz o sklicu prve seje Državnega zbora #video

Ljubljana, 8.5.2022 - Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel predsednika Državne volilne komisije Petra Goloba in direktorja Državne volilne komisije Dušana Vučka. Predsedniku republike je predsednik DVK Peter Golob predal uradni Zapisnik o ugotovitvi izida volitev v državni zbor 24. aprila 2022.




Po končanem srečanju sta predsednik Republike Slovenije in predsednik DVK Peter Golob podala izjavi za javnost, predsednik Pahor pa je podpisal Ukaz o sklicu prve seje Državnega zbora Republike Slovenije. Državni zbor se bo sestal na prvi seji v petek, 13. maja 2022, ob 11. uri.

 Predsednik države Borut Pahor se je po prejemu zapisnika zahvalil Državni volilni komisiji in več kot 20 tisoč ljudem, ki so pomagali, da je “bil ta volilni proces pošten in transparenten”. Kot je dodal Pahor, mu prejem uradnega zapisnika omogoča, da na podlagi 81. člena ustave podpiše ukaz o sklicu konstitutivne seje državnega zbora. Ustanovna seja DZ bo 13. maja ob 11. uri. Na njej bodo najprej potrdili mandate poslancev, sledila pa bo izvolitev novega predsednika oziroma predsednico državnega zbora. Kandidatka za to mesto je Urška Klakočar Zupančič, podpredsednica Gibanja Svoboda, ki mora za izvolitev na tajnem glasovanju prejeti najmanj 46 glasov poslancev in poslank.



Državni zbor bo konstituiran, ko bo potrjenih več kot polovica mandatov poslank in poslancev. “Po običaju bom tistega dne na začetku državni zbor tudi nagovoril. Med drugim ga bom seznanil z nekaterimi vprašanji, ki nas čakajo takoj na začetku njegovega mandata. Poleg ostalih stvari sta pred nami postopek imenovanja novega predsednika oziroma predsednice računskega sodišča in imenovanje viceguvernerja Banke Slovenije,” je povedal Pahor.

Takoj po obvestilu DZ, da so imenovani novi vodje poslanskih skupin — to morajo opraviti najpozneje v sedmih dneh po ustanovni seji — bo Pahor z njimi sklical posvetovanja. ”Opravil bom razgovore o kandidatih za mandatarja za sestavo nove vlade. Na podlagi dozdajšnjih neformalnih posvetovanjih menim, da bodo formalna posvetovanja opravljena najpozneje do 23. maja. V kolikor bom ugotovil prepričljivo podporo za mandatarja, in tukaj presenečanj tokrat ne pričakujem, bom še isti dan podpisal predlog njegove kandidature in jo uradno poslal v DZ. Tako bodo ustvarjeni pogoji za čimprejšnje imenovanje mandatarja in nove vlade,” je še pojasnil predsednik. 

VIDEO

Vir: UPRS, N1
Foto: 
Nebojša Tejić/STA