petek, 23. september 2022

Ob dnevu slovenskega športa, v Predsedniški palači dan odprtih vrat #video

Ljubljana, 23. 9. 2022 - Urad predsednika Republike Slovenije je za državni praznik, dan slovenskega športa, v Predsedniški palači pripravil dan odprtih vrat. V imenu predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki se mudi na zasedanju Generalne skupščine Organizacije združenih narodov v New Yorku, je obiskovalce nagovoril slovenski olimpionik Miroslav Cerar, v prostorih predsednika republike pa jih je pozdravila gospa Tanja Pečar.






Ob tem lepem trenutku sem po pooblastilu našega predsednika, spoštovanega Boruta Pahorja tukaj, da vam izrazim iskreno dobrodošlico ob tem velikem slovenskem športnem prazniku" je nagovor začel gospod Cerar in vsem zaželel veliko energije in zadovoljstva. Poudaril je, da tokrat že tretjič zapovrstjo praznujemo ta naš slovenski praznik in da se moramo zavedati, da smo Slovenci in naša država športna velesila. "Naši športniki in športnice so to tudi letos potrdili in dokazali z izvrstnimi rezultati in uspehi" je dejal olimpionik Cerar. Ob tem pa opozoril, da je pomen današnjega praznika širši – da nas opomni in poziva, da bi se v čim večjem številu ukvarjali s kakršno koli obliko športa. Poudaril je, da sta telesna aktivnost in gibanje, pri katerih pridobivamo osnovne spretnosti, moč in vzdržljivost, v vsakdanjem življenju zelo pomembni. Miroslav Cerar je spomnil tudi je na uspehe slovenskih športnikov v preteklosti. "To dediščino moramo ceniti," je dejal olimpionik. Nagovor je sklenil s pozivom k športni aktivnosti.

Posebej za to priložnost so športni program pripravili športniki Gimnastične zveze Slovenije.




Obiskovalke in obiskovalci so si lahko ogledali tudi “zastavo slavnih”, na kateri so zbrani podpisi najboljših slovenskih športnic in športnikov in predsednika Pahorja redno spremlja na športnih prireditvah. Zastava slavnih je od 21. septembra 2022 del razstave z naslovom V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki in bo na voljo za ogled do 30. marca 2023 v Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani.

V nadaljevanju so si obiskovalci ogledali poslopje Predsedniške palače in delovne prostore predsednika republike Boruta Pahorja ter se seznanili z delom predsednika republike in njegovega urada. V pisarni predsednika republike je gospa Tanja Pečar odgovarjala na njihova številna vprašanja.


V sklopu praznika je ob 12. uri na Kongresnem trgu, in po drugih krajih po Sloveniji potekal Predsednikov tek, ki ga je že drugič pripravil Olimpijski komite Slovenije ob podpori predsednika Pahorja. Simbolični tek so odtekli tudi mladi športni navdušenci, ki so si pred tem ogledali Predsedniško palačo.

V počastitev državnega praznika je pred Predsedniško palačo postrojena častna straža Garde Slovenske vojske med 9. in 21. uro.

VIDEO - Dan športa v predsedniški palači.