torek, 11. oktober 2022

Minister Mesec se zaveda težav upokojencev

Ljubljana,11.10.2022 - Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake
možnosti se je z ministrom Lukom Mesecem, ter državnim sekretarjema Tanjo Skornšek-Ples in Luko Omladičem sestalo vodstvo Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) v sestavi Janez Sušnik, predsednik, Vijola Bertalanič, vodja programskega sveta programa Starejši za starejše in predsednica PZDU Prekmurje in Rožca Šonc, operativna vodja programa Starejši za starejše in predsednica DU Novo mesto.





Janez Sušnik je po sestanku povedal, da se Ministrstvo zaveda vala podražitev na vseh področjih, ki je posledica inflaciješe posebej pa se zavedajo stisk upokojencev, zlasti tistih, ki prejemajo najnižje pokojnine zato bo storilo vse, da bo en del izredne uskladitve pokojnin uresničen že v tem letu, drugi del pa v letu 2023. V kakšni višini v tem trenutku minister še ni vedel odgovoriti, ker se o tem še usklajujejo na Vladi RS, enako pa je tudi z višino letnega dodatka. Presoja torej vlada in ne MDDSZ EM!

Višina dodatkov in termin izplačil, kot so denimo energetski, prehrambni in še vsi drugi, prav tako čakajo na vladni sklep. Je pa minister Mesec obljubil, da bomo zelo kmalu obveščeni o tem, kakšni predlogi bodo sprejeti in višina le-teh za premagovanje težav s katerimi se srečujejo starejši.

Program Starejši za starejše je bil predstavljen vodstvu MDDSZEM da ga preuči in obljubili so, da obstojijo realne možnosti da bi bil v prihodnje ta, sila pomemben program s humanitarno noto financiran v okviru Zakona o dolgotrajni oskrbi. Dogovorili smo se tudi, je na koncu dajal Janez Sušnik, da se bi v prihodnje srečevali pogosteje in morebitno novonastajajočo problematiko razreševali za skupno mizo v obojestransko zadovoljstvo.

Foto: Vijola Bertalanič