ponedeljek, 5. december 2022

Ob peti obletnici delovanja Simbioza dobila nove prenovljene prostore #video

V spodnji etaži Emporiuma v BTC City Ljubljana so 30.oktobra 2022 zaživeli prenovljeni in večji prostori inovativnega središča Simbioze BTC City Lab, kjer že več let izvajajo programe digitalnega opismenjevanja starejših "Z novimi prostori bomo obiskovalcem omogočili še boljše in prijetnejše bivanje," je ob odprtju dejala soustanoviteljica Simbioze Ana Pleško.



Inovativno središče Simbioza BTC City Lab so v Simbiozi skupaj s partnerji in podporniki odprli pred skoraj natanko petimi leti, 29. novembra 2017. Pleškovo veseli, da so skupaj z družbo BTC in ostalimi podporniki uspeli povečati te prostore.

"Potreb na trgu oziroma med starejšimi udeleženci je zelo veliko in s temi novimi prostori jim bomo lahko omogočili v bistvu še boljše in prijetnejše bivanje," je na današnjem slovesnem odprtju prenovljenih prostorov dejala Pleškova. V okviru inovativnega središča letno organizirajo več kot 170 različnih delavnic v več kot 250 terminih in beležijo več kot 1500 obiskov.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je v nagovoru označila Simbiozo za odličnega partnerja, ki je postal del slovenske družbe. Izjemno jo veseli, da ima Simbioza nove prostore in upa, da jih bodo imeli vedno več.


"Kot vidite, to ni navadna učilnica, ampak postaja nek dnevni prostor, kjer lahko vsak pride in se počuti udobno, kar je tudi naša želja v službi vlade za digitalno preobrazbo, da se vsak prebivalec počuti udobno pri uporabi digitalnih tehnologij," je predstavila Stojmenova Duh.

Usposabljanja, ki se izvajajo v tovrstnih središčih, pa po prepričanju ministrice niso zgolj izkušnja za starejše, temveč tudi za prostovoljce.

Predsednik upravnega odbora BTC Jože Mermal je ponosen na ekipo Simbioze in svoje sodelavce, ki z društvom sodelujejo. "Taki projekti, kjer vsi skupaj sodelujemo, so najmočnejši," je poudaril in dodal, da se v BTC City, kot velikem stičišču različnih generacij, zavedajo svojega pomena za medgeneracijsko sodelovanje.



Uvodnim nagovorom in slovesnemu prerezu traku je sledila okrogla miza o medgeneracijskim reševanju izzivov, na kateri so poleg Mermala sodelovali še Mateja Strašek iz Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS), predsednik mladinskega sveta Slovenije Miha Zupančič, vodja sektorja za digitalno vključenost na vladni službi za digitalno preobrazbo Tilen Gorenšek, direktorica Slovenskega inovacijskega stičišča Alenka Rožaj Brvar in direktorica DIH Slovenije Katja Mohar Bastar.

Kot enega največjih izzivov so sodelujoči izpostavili stereotipe, ki se oblikujejo zaradi premajhnega stika med generacijami. Tako so se strinjali, da je za naslavljanje medgeneracijskih izzivov ključno povezovanje generacij. Druženje namreč prispeva k medsebojnemu prilagajanju in preprečuje medgeneracijski konflikt.

VIDEO - Otvoritev Simbioze BTC City Lab pred petimi leti.  

Besedilo: Janez Platiše in STA
Foto: Šimen Zupančič
Video: Janez Platiše