ponedeljek, 6. marec 2023

Honza Zamojski - Posrednik



V Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani bodo v petek 10. marca 2023, ob 13. uri odprli najnovejšo razstavo Honze Zamojskega z naslovom Posrednik, ki igra različne vloge. Je gledalec, ki pri vstopu v razstavne prostore stoji sredi simetrične arhitekture. Je tudi avtor, ki posreduje med svetom idej in materialnim svetom, pri čemer ustvarja risbe, kipe in besedila. Posrednik je vizualiziran tudi kot poenostavljena in simbolična marioneta, ki jo lahko premikajo različne sile. Razstava bo odprta do 28. maja 2023.

Razstava, ki je v bistvu instalacija, ustvarjena za konkreten prostor, se odvija ne le v simetriji arhitekture, pač pa pogosto tudi v odnosu do simetrije (ali asimetrije) lista papirja, besede in človeške figure. Pozoren gledalec lahko opazi, da dlje ko si od središča razstave, svetlejše je in več je na ogled. Lahko bi celo rekli, da pripoved eksplodira, ponovno pa jo poskuša sestaviti Posrednik, ki drži propadajoči svet z vso svojo močjo.

Honza Zamojski (1981, Poznań) je umetnik, oblikovalec, knjižni založnik in kustos. V svojih delih se opira na široko paleto medijev in umetniških praks, od risb in skulptur do infografik, navdihnjenih s korporativnimi sporočili in poetičnimi besednimi igrami. Njegove minimalistične oblike so polne pomenljivih simbolov, abstraktnih kompozicij in figurativnih upodobitev, ki tvorijo vizualni jezik, tega pa urejajo lastna slovnična pravila in formalna struktura. Elementi, ki se na prvi pogled morda zdijo različni, so združeni s preprostostjo oblike, prepletene s smislom za humor in ironijo. Honza Zamojski je avtor več kot dvanajstih knjig (med drugim Love Letter (Ljubezensko pismo), onestar press, 2017; Four Eggs Theory (Teorija štirih jajc), samozaložba, 2015; Fishing with John (Ribarjenje z Johnom), NERO, 2013).



Predstavil je tudi svojo izvirno serijo predavanj Kako je narejeno v Centru Pompidou (Pariz), knjižnici MoMA in Printed Matter (New York). V Ljubljani smo ga videli na osrednji razstavi 33. grafičnega bienala Ljubljana Vice v lisice leta 2019 s postavitvijo Zbiranje in srečevanje v Projektnem prostoru DUM. Za postavitev je prejel nagrado občinstva. Živi in dela v Poznańu na Poljskem.

Kustosinji razstave: Nevenka Šivavec, Yasmín Martín Vodopivec 



Ob razstavi bo na ogled tudi založniško eksperimentiranje založbe NERO z naslovom Se to lahko kje preizkusi?. Pri založbi Nero Editions bo maja izšla najnovejša knjiga Honze Zamojskega Middleman, ki je ilustrativen in poetičen poskus opisa Posrednika: njegovega vsakdana in realnosti, ki ga obdaja.