ponedeljek, 6. marec 2023

Vrtovi in parki na slikah Narodne galerije

Knjigo Vrtovi in parki na slikah Narodne galerije bodo uradno predstavili v petek, 10. marca 2023, ob 10. uri v Zlati dvorani Narodne galerije, vhod Cankarjeva 20, Ljubljana. 



Knjiga je nastala v sodelovanju Arboretuma Volčji Potok in Narodne galerije in predstavlja izbrane umetnine iz zbirk Narodne galerije, na katerih se motivno srečujeta narava in umetnost. Nekatere umetnine so celo prvič predstavljene javnosti. V knjigi lahko sledimo razvoju oblikovanja vrtov in parkov od 18. do 20. stoletja, razkrivamo simbolne pomene vrtov v različnih obdobjih ter kako so jih slikarji upodabljali.

Knjiga se začne s predgovorom direktorice Narodne galerije Barbare Jaki, sledi uvodno poglavje o zgodovini upodabljanja vrtov, jedro pa predstavlja predstavitev in interpretacija 24 izbranih del iz stalne razstave in depoja Narodne galerije.

Knjigo bodo predstavili dr. Barbara Jaki, direktorica Narodne galerije, Aleš Ocepek, univ. dipl. inž. agr., direktor Arboretuma Volčji Potok, in avtorja publikacije Jassmina Marijan, ki je pripravila umetnostnozgodovinske opise, ter Matjaž Mastnak, ki je prispeval vrtnarsko-botanična besedila.

Na predstavitvi bodo razstavljene tudi tri slike iz depojev Narodne galerije, Tivoli in Deček z obročem Ivana Vavpotiča ter Njega ni Antona Gvajca.

Vir: Narodna galerija in Arboretum