ponedeljek, 15. maj 2023

VDIH LEPOTE - Dejan Bravničar, violinist

Vdih lepote. Dejan Bravničar, violinist

Veronika Brvar , 2023, 300 strani, trda vezava


V nabito polni dvorani Slovenske matice je 11. maja 2023 potekal literarno-glasbeni večer, posvečen uglednemu violinistu in profesorju glasbe Dejanu Bravničarju ob izidu knjige Veronike Brvar Vdih lepote. Dejan Bravničar, violinist. Knjigo je predstavila avtorica Veronika Brvar v pogovoru s pomočnico tajnice-urednice Slovenske matice Zariko Snoj Verbovšek. Predstavili pa so se tudi učenci Glasbenega ateljeja Tartini, združeni v Godalni ansambel Glasbenega ateljeja Tartini, ki deluje pod vodstvom dirigenta prof. Vlada Repšeta.

Portret violinista Dejana Bravničarja (1937–2018) Vdih lepote oživlja spomin na izjemnega umetnika, ki je plemenitil kulturo našega in mednarodnega kulturnega prostora, hkrati pa portretira družbene razmere, v katerih je vrhunski violinist dozorel in deloval, ter omogoča vpogled v njegovo družino, ki je slovela po kultiviranosti, prostranosti duha in svetovljanstvu. Mama Gizela Bravničar je bila primabalerina SNG Opere in baleta Ljubljana ter ustanoviteljica srednje baletne šole, oče Matija Bravničar pa slovenski skladatelj in akademik SAZU.

Violinistova pot je v delu skrbno dokumentirana, kar izpričujejo popisi njegovih koncertov doma in v tujini, izbrani navedki iz kritik domačega in tujega tiska ter pričevanja njegovih kolegov, študentov in sopotnikov. Kljub obsežnemu dokumentarnemu gradivu pa portret umetnika zaživi v slikoviti pripovedi. Sedem poglavij intonira izbrana misel Dejana Bravničarja, ki se dotika vseh plasti njegovega umetniškega delovanja ter plemenitega pedagoškega predajanja, v uvodnem in sklepnem delu pa avtorica knjige Veronika Brvar razkriva tudi manj znane plasti umetnikovega življenja ter njegova druga posebna zanimanja. Vdih lepote bogati še slikovno gradivo, poseben pomen pa portretu violinista daje pesniško posvetilo Otona Župančiča, preroški verzi ob rojstvu sina družini Bravničar.

Knjiga  Vdih lepote. Dejan Bravničar, violinist Veronika Brvar , 2023, 300 strani, trda vezava je izšla s podporo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije in gospe Sidike S. Bravničar pri Slovenski matici v zbirki Spomini in srečanja.

FOTOGALERIJA kliknite TUKAJ