sobota, 23. september 2023

62. Srečanje bivših internirank in internirancev, izgnancev ter ukradenih otrok

V Portorožu bo ob 78. obletnici osvoboditve vseh taborišč potekala  tradicionalna, 62. slovesnost ob vseslovenskem srečanju bivših internirank in internirancev, političnih zapornic in zapornikov nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov, izgnancev ter ukradenih otrok, njihovih svojcev in prijateljev. Srečanje, ki ga organizira Koordinacijski odbor žrtev vojnega nasilja - Taboriščni odbor Ravensbrück pri Zvezi združenj borcev za vrednote NOB bo potekalo pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar, ki bo tudi slavnostna govornica.



Slovesnost z naslovom To ni le vaša pesem - to je krik vseh nas bo v nedeljo, 24. septembra 2023, ob 11. uri v dvorani Colombo Hotela Slovenija v Portorožu.

Tovariško druženje deklet, ki so del svoje mladosti preživele kot »brezimne« številke v taborišču Ravensbrück in Auschwitz, je z leti preraslo v protivojno manifestacijo številnih žrtev vojnega nasilja. Še vedno se lahko učimo od njih. Vrednote, kot so solidarnost, tovarištvo, junaštvo, spoštovanje do sočloveka in domoljubje, ki so jih za preživetje gojile taboriščnice, so se pokazale za aktualne tudi danes, ko je podivjana ujma razdejala Slovenijo in mnogim uničila domove. Obnova razrušene države bo močno odvisna od solidarnosti.



Misel 'To ni le vaša pesem - to je krik vseh nas' je Kajuhova, ki ga tradicionalno, letos pa še bolj, vključujejo v program ker je Kajuhovo leto. V programu pa bo sodeloval tudi Tržaški pevski zbor Pinka Tomažiča, ki letos praznuje 50 let neprekinjenega delovanja. Zato je naslov prireditve povezava obeh naših vzornikov, Kajuha in Pinka. Zato to ni le vaša pesem, ko je krik vseh nas, to je boj vseh nas za sožitje med narodi, mir in socialno pravičnost

Vsako leto se na srečanju v Portorožu spominjajo in opominjajo ter hkrati pozornost namenjajo različnim jubilejem in priložnostim, ki so sooblikovale našo skupno preteklost in sedanjost in na katerih gradimo prihodnost. “Vsako leto nam na slovesnosti spregovorijo cenjeni posamezniki, ki so glasniki naših skupnih vrednot. Z letošnjo slovesnostjo bomo prek kratkih izjav nekaterih nekdanjih taboriščnic in taboriščnikov, zapornic in zapornikov, izgnank in izgnancev ter ukradenih otok nacističnih koncentracijskih taborišč Auschwitz in Ravensbrück spet spomnili, da je ohranjati mir naša dolžnost, da nikoli ne smemo pozabiti vojnih grozot. Žal živimo v takih časih, ko je potrebno zgodovinski spomin negovati s posebno skrbnostjo in odgovornostjo do resnice in razumeti korenine zla,” poudarja Matjaž Špat, predsednik Taboriščnega odbora Ravensbrück.





Od skoraj 5000 nekdanjih taboriščnic iz Ravensbrücka in Auschwitza jih je živih le še kakih 20. V Portorož bosta prišli le dve. Ostalim zdravje ne dopušča, da bi šle na pot. Bodo pa s pomočjo svojih najbližjih slovesnost spremljale od doma prek družbenih omrežij. “Njihove vrste se zelo hitro redčijo. Konec lanskega leta se je v 101. letu poslovila Dana Valič, gonilna sila srečanj, ki jih vse od leta 1994 pripravlja Taboriščni odbor Ravensbrück pri ZZB za vrednote NOB, letos nas je v 104. letu zapustila Marija Ferlan iz Rakeka, Mara Miklavič iz Kobarida, ki je umrla aprila, jih je imela 99 ... Tudi izgnanke in ukradene otroke, ki se bodo udeležili nedeljske slovesnosti, lahko štejemo na prste ene roke,” pove Špat. “To so možje in žene, stari skoraj sto let ali še več. K sreči smo še pravočasno uspeli posneti življenjske zgodbe naših taboriščnic. Več kot 110 nekajurnih avdio in video posnetkov hrani Muzej novejše zgodovine. Za naše zanamce, da ne bi nikdar pozabili.

V kulturnem programu, ki bo stkan v opomin iz spominov žrtev nesmiselnih vojn in pravičnega upora, bodo sodelovali še orkester Slovenske vojske s solisti, tenorist Martin Sušnik, učenci OŠ Koper, Nikolovski, Dane in Nejc Jemc, dramski igralec Domen Valič, recitatorka Anica Horvat in številni drugi.


VIDEO