Izola, 11. 9. 2023: V soboto, 16. septembra, med 11. in 22. uro bo vse ljubitelje kulinarike ponovno navdušil Pomol okusov. Del bogate ponudbe istrskih jedi bo prvič tudi stojnica z vegetarijansko in vegansko kuhinjo.
Po vročem poletju se bo ponovno
prileglo sproščeno druženje na izolskem pomolu,
kjer se bo v soboto, 16. septembra, med 11. in 22. uro predstavilo 20
domačih gostinskih ponudnikov hrane in pijače. Na voljo bodo tako morske
kot tudi mesne jedi, sladice, vino in ostale pijače. Izolski pomol bo prežet z
vonjem po tartufih, zorjeni govedini, tradicionalnih jedeh istrskega podeželja,
v popoldanskem času tudi po sardelah, ki bodo na voljo na ladji Jež. Prvič se
bo na Pomolu okusov
predstavil tudi edini ponudnik vegetarijanske in veganske hrane v Izoli,
in sicer Art
kavarna Odeon. Poleg skrbi za uporabo trajnostne embalaže in
ločevanje odpadkov so tudi taki ponudniki pomemben doprinos k zeleni usmeritvi
Izole, ki je sicer nosilka zlatega znaka Slovenia Green.
Dodatno bo za vzdušje v popoldanskem
času poskrbela tudi glasba.
Dnevi kraljice sardele v izolskih gostilnah in
restavracijah
Kulinarični dnevi posvečeni
sardeli, ki je v preteklosti kot glavni ulov izolskih ribičev prispevala
k razvoju mesta, bodo v izolskih gostilnah in restavracij potekali od petka,
15. septembra, do nedelje, 1. oktobra. Gostinski ponudniki bodo
pripravljali krožnike s to zdravo modro ribo, na katerih bo poleg klasičnih
ocvrtih in sardel na žaru, najti tudi tradicionalne sardele na šavor in v čežami, nekateri pa bodo med
kulinaričnimi Dnevi kraljice
sardele goste razveselili z inovativnimi jedmi.
Namen združevanja gostiln in
restavracij, ki v obdobju dveh tednov ponujajo tematske jedi, je promocija
tipičnih lokalnih surovin in utrjevanje lokalne identitete, ki se pomembno
izraža tudi skozi kulinariko.
V letošnjih Dnevih kraljice sardele sodeluje 16 izolskih gostinskih ponudnikov, ki so navedeni tudi na spletni strani Turističnega združenja Izola www.visitizola.com.