nedelja, 24. december 2023

Božično novoletno voščilo ministrice Tanje Fajon #video

"Dragi državljanke in državljani, prebivalke in prebivalci, (tako doma, kot po svetu) za nami je leto preizkušenj. Izzivov, ki smo si jih pogumno izbrali sami in tistih, s katerimi smo se bili primorani spopasti. Tako pri enih, kot pri drugih smo dokazali pomen načelnosti, solidarnosti, sodelovanja in zaupanja. Te vrednote so drugi prepoznali v nas tudi, ko so nas izvolili za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije Združenih Narodov. 153 držav nam je na podlagi naših argumentov in delovanja zaupalo veliko odgovornost. To je za majhno državo z dejavno diplomacijo tudi velika čast.



Solidarnost in prijateljstvo smo mi prepoznali v drugih, ko so nam v času največje stiske pomagali pri odpravi posledic katastrofalnih poplav.

Naša načelnost in pogum sta bila prepoznavna, ko smo se odločili stati za mednarodnim pravom, ko je bilo to najbolj pomembno. Ob jasni obsodbi neopravičljivega terorja v Izraelu smo glasni zagovorniki humanitarne pomoči in premirja v Gazi, z jasnim pozivom k miru na Bližnjem vzhodu. Slovenija svojo načelno držo dokazuje tudi v Ukrajini, kjer z izkazovanjem politične in finančne podpore stoji na strani demokracije, mednarodnega prava in spoštovanja temeljnih človekovih pravic.

Ponovno smo dokazali, da Slovenija razume izjemen pomen stabilnosti Zahodnega Balkana, katere steber mora biti članstvo v Evropski uniji. Blejska zaveza, sprejeta na letošnjem Blejskem Strateškem forumu, daje nov zagon perspektivi evropske širitve, kjer je vloga Slovenije nepogrešljiva in cenjena.

Tudi v tem letu smo vam stali ob strani, ko ste nas potrebovali. Za nami je veliko uspešnih zgodb konzularne zaščite slovenskih državljanov, ki so se v tujini znašli v stiski.

VIDEO

Na Slovenijo smo lahko ponosni. In kot povsod v življenju, naše preteklo delovanje in uspehi vlivajo visoka pričakovanja tudi v naše prihodnje delo.

V lanskem novoletnem nagovoru sem dejala, da verjamem v moč argumentov, spoštljivega dialoga, enakopravnosti in vodenja z zgledom. V pomen teh vrednot nisem bila nikoli bolj trdno prepričana kot danes. Ne zato, ker bi bile prisotne vsepovsod, temveč prav zato, ker jih je treba za vsako ceno ščititi in vzdrževati. Tako v politiki, kot v zasebnem življenju.

Četudi nas v prihajajočem letu čaka vrsta preizkušenj, si želim, da bo leto mirno. Vsem vam želim veliko uspeha, sreče, zdravja in ljubezni.

Srečno!"