sreda, 13. december 2023

Minister Matjaž Han obiskal 10. Rokodelske delavnice Delfin Izola

Izola, 13. 12. 2023 - Letos že jubilejne »10. Rokodelske delavnice Delfin«, ki jih je organizirala Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) od 11. do 15. decembra 2023 in so potekale v upokojenskem hotelu Delfin v Izoli, dokazujejo, da društva upokojencev povezujejo številčne rokodelce in rokodelke širom Slovenije.



Na rokodelskih razstavah in delavnicah se je predstavilo več kot 130 rokodelcev in rokodelk, ki so s ponosom predajali svoja rokodelska znanja, spretnosti in veščine. Obiskovalcem so razkrivali skrivnosti ustvarjanja rokodelskih izdelkov iz različnih rokodelskih panog, kot so šiviljstvo, veziljstvo, ročno pletenje in kvačkanje ter med drugim tudi izdelovanje cvetja iz papirja.



Na delavnicah je potekala tudi okrogla miza »Rokodelci ZDUS v luči Zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva«, kjer predsednica ZDUS Zdenka Jan izpostavila pomembnost medgeneracijskega povezovanja in vseživljenjskega učenja za ohranjanje rokodelstva. Pomen namena zakona, ki je v ohranjanju in razvoju rokodelstva, so v debati poudarili tudi predstavniki Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.



Srečanja se je udeležil tudi Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport, ki je poudaril pomen povezovanja rokodelcev in rokodelk. Dejal je, da »upokojenci že vrsto let uspešno prenašajo dediščino naših starih staršev in nadgrajujejo svoje znanje, v društvih upokojencev pa skrbijo, da bo rokodelstvo preživelo težke čase globalizacije in hitrega potrošništva.« Minister si želi, da bi takšni dogodki navdušili in spodbudili mlade, da tudi sami pristopijo k dejavnosti rokodelstva.



Vir in foto: MGTS