ponedeljek, 4. december 2023

Slovesnost ob mednarodnem dnevu invalidov VIDEO

Brdo pri Kranju, 4. 12. 2023 – Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, predsednica državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič in predsednik vlade dr. Robert Golob so danes dopoldan na Brdu pri Kranju priredili tradicionalno slovesnost v počastitev mednarodnega dneva invalidov, ki ga obeležujemo vsako leto 3. decembra.

»Med prebivalci Slovenije je okoli 12 do 13 odstotkov invalidov. Moramo slišati vaš glas v vseh jezikih, tudi v znakovnem in v jeziku gluhoslepih, in ne smemo odločati o vas brez vaše aktivne vloge. Torej nič o invalidih brez invalidov,« je ob skupni čestitki sogostiteljev slovesnosti ob mednarodnem dnevu invalidov dejala predsednica republike in poudarila, da je pravica do enakovrednega vključevanja v družbo temelj demokracije in aktivnega državljanstva, osebe z invalidnostjo pa morajo biti enakopravni in enakovredni člani družbe.




V slavnostnem govoru je pozdravila nekatere zakonodajne rešitve na tem področju, izpostavila pa je opozorila Sveta za invalide Republike Slovenije, da je v naši državi več kot 3.000 polnoletnim državljanom odvzeta volilna pravica zaradi invalidnosti, čeprav Konvencija Združenih narodov o pravicah invalidov v 29. členu o politični udeležbi jasno navaja, da bi morali imeti invalidi možnost, da v celoti sodelujejo v političnem in javnem življenju enako kot drugi, vključno s pravico in možnostmi, da volijo in so izvoljeni. Na pobudo nevladne organizacije je Zagovornik načela enakosti ugotovil, da je možnost odvzema volilne pravice osebam z intelektualnimi in psihosocialnimi invalidnostmi diskriminacija in postopek spremembe Zakona o volitvah v Državni zbor se je že začel. Dotaknila se je tudi Zakona o osebni asistenci in pozdravila izvajanje nadzorov na terenu, ki jih je uvedla sedanja vlada, prej pa jih ni bilo in zato je prihajalo do nekaterih zlorab pri izvajanju.





Predsednica Pirc Musar je posebej izpostavila tudi projekt Zveze delovnih invalidov Slovenije, ki podeljuje listino »Občina po meri invalidov« in je bistveno prispeval k odpravljanju ovir v življenjskem okolju oseb z invalidnostjo, čeprav je še vedno preveč stavb brez dvigal ali dostopa za invalide, veliko pa je tudi pomanjkljivosti pri dostopu do komunikacij, avdiovizualnih in spletnih medijskih vsebin. V naslednjih dneh bo listino dobila Občina Šempeter – Vrtojba, ki je šele 41. občina od 212, ki bo prejela to listino. Predsednica upa in pričakuje resen pristop k izboljšanju dostopnosti za osebe z invalidnostjo.

VIDEO
 

V nadaljevanju se je zahvalila nevladnim organizacijam, ki s svojim poslanstvom dopolnjujejo vlogo države na področju uresničevanja pravic invalidov. »Vedno bom zagovarjala sistemske načine financiranja vaše dejavnosti, saj ste nenadomestljiv del civilne družbe, na katerega se zanese veliko ljudi,« jim je sporočila.

»Invalidnost ne sme biti ovira za uresničevanje sanj in ciljev. Naša naloga je, da vam omogočimo, da razvijete svoj polni potencial in prispevate k skupnosti na enak način kot vsi ostali,« je dejala predsednica republike in osebe z invalidnostjo podprla v njihovih prizadevanjih, da soodločajo, so vključeni in soodgovorni za naš svet.

Ob koncu slavnostnega govora je mladim parašportnicam in parašportnikom zaželela uspešne priprave na Paralimpijske igre prihodnje poletje v Parizu.


VIDEO  

V imenu oseb z invalidnostjo je zbrane nagovorila mag. Mateja Toman, predsednica Sveta za invalide Republike Slovenije in Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije in poudarila, da je va, je skrajni čas, da tudi naša država po zgledu številnih evropskih držav omogoči glas omenjenim invalidom že na evropskih volitvah prihodnje leto in na vseh volitvah po tem. Možnost sodelovanja v političnih procesih je namreč bistvena vsebina aktivnega državljanstva in temelj vsake demokratične družbe.

Glasbeni program so pripravili dijaki Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana Žiga Čopi (tenor), Adrian Ignjatović (harfa) in Jakob Skerbiš (rog) ter trobilni kvintet Policijskega orkestra.

Vir: UPRS