sreda, 6. december 2023

Glasbena knjiga Najlepše pesmice za vse letne čase – ker si otroci zaslužijo najboljše

Knjiga ohranja našo pevsko dediščino, spodbuja otroke k petju in gradi odnos do glasbe. Je vez med generacijami.

Nova glasbena knjiga Mance in Benjamina Izmajlova Najlepše pesmice za vse letne čase je ena tistih knjig, ki bi morala krasiti vsako domačo knjižnico. Je tudi ena tistih knjig, ki zvabi k petju celo tiste, ki menijo, da nimamo posluha. Prav tako knjiga lahko poveže tiste, ki so si morebiti razrahljali osebne vezi, prepleta staro in mlado – ljubitelje slovenskih pesmic za otroke ter domačih pesmi nasploh. Predvsem pa je prav, da te ostanejo zapisane in uglasbene tudi za naslednje generacije.



Avtorja knjige sta naša mednarodno uveljavljena glasbena zakonca mezzospranistka Manca Izmajlova in violinist, skladatelj, dirigent, aranžer, producent in glasbeni pedagog Benjamin Izmajlov. Izjemen pečat h knjigi je dodal še oblikovalec in ilustrator Gorazd Vahen.

V knjigi je 25 priljubljenih otroških pesmic, za katere je Benjamin Izmajlov pripravil nove priredbe, posnete s simfoničnim glasbili. Pri izboru pesmi je aktivno sodelovala tudi njuna glasbeno nadarjena hčerka Karolina, po rojstvu mlajše sestrice srednja po starosti treh hčerk. Starša je celo opozorila na manjkajočo kitico pri pesmi Barčica po morju plava. Pesmi je zapela Manca Izmajlova, so pa zbrane na priloženi zgoščenki.

Izbor pesmi:

Enkrat je bil en majhen škrat

Lisička je prav zvita zver

Čuk se je oženil

Sijaj, sijaj sončece

Siničja tožba

Metuljček, Cekinček

Marko skače

Huda mravljica

Sinička se je usedla

Kekčeva pesem

Katarina Barbara

Živali jeseni

Ob bistrem potoku je mlin

Zajček dolgoušček

Imam dolino zeleno

Pleši, pleši, črni kos

Mamica je kakor zarja

Kje so moje rožice

Dekle je po vodo šlo

Moj očka ima konjička dva

Barčica po morju plava

Lastovki v slovo

Mali potepuh

Ringa, ringa raja, Dedek mraz prihaja

Naša četica koraka

 

 


Vsaka pesem je prikazana kot zgodbica zase. Ima pevsko izvedbo, svojo ilustracijo, novo glasbeno priredbo, notni zapis pesmi in besedilo pesmi. Knjiga je izšla v samozaložbi v nakladi 2.000 izvodov. Distribucijo je prevzelo podjetje Avrora AS, na voljo pa bo v vseh slovenskih knjigarnah od prihodnjega tedna. V prednaročilu po spletu je že na voljo.

Primerna je tudi za poslovno darilo domačih podjetij, saj nosi močan pečat slovenstva in naše dediščine. Cena knjige je 34,99 evra. Več o glasbeni knjigi pa laho preberete na tej povezavi https://www.najlepse-pesmice.si/