četrtek, 28. december 2023

Upokojenci so z decembrsko pokojnino prejeli 1,8 odstotni dodatek

Ljubljana, 28. 12. 2023 - Izplačilo decembrskih pokojnin so upokojenci prejeli en dan prej kot običajno skupaj z 1,8 odstotnim dodatekom. Redna uskladitev pokojnin bo izvedena februarja. Vlada želi upokojencem s tem pomagati, da bodo lažje premostili čas do januarja, ko bodo izplačani že delno usklajeni zneski. Do dodatnega zneska bodo poleg upokojencev upravičeni tudi prejemniki invalidskih nadomestil. Oboji bodo dodatno prejeli 1,8 odstotka nadomestila, izplačanega za oktober.



Tistim, ki so na primer oktobra dobili pokojnino v višini 700 evrov, bo Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) nakazal znesek, ki bo višji za 12,6 evra in bo znašal 712,6 evra. Finančne posledice višjih pokojnin v novembru in decembru skupaj po navedbah ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti znašajo okvirno 20 milijonov evrov.

Januarja že delno usklajene pokojnine, februarja sledi redna uskladitev. Dodatni znesek ob decembrski plači bo za upokojence in invalide že drugo izplačilo v tem mesecu, s katerim jim vlada želi pomagati v času draginje in inflacije, saj so 20. decembra dobili tudi zimski letni dodatek.

Za januarsko uskladitev pokojnin 562 milijonov evrov. Januarske pokojnine in invalidska nadomestila pa bodo v skladu s proračunskimi dokumenti že delno usklajeni, in sicer v višini 8,2 odstotka. Uskladil se bo znesek pripadajočega prejemka za december, pri čemer pa se ne bo upošteval izplačani dodatek.

Februarja bo sledila redna uskladitev v skladu s sistemskim pokojninskim zakonom, pri čemer bo upoštevana delna uskladitev v januarju. Pri redni uskladitvi v februarju bo izveden tudi poračun za januar.

Prejemnikov pokojnin iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja, med katerimi so starostne, invalidske, družinske in vdovske pokojnine, je po zadnjih podatkih ZPIZ-a 639.093. Od tega je prejemnikov starostnih pokojnin 484.492.