torek, 22. oktober 2024

V skrbi za starejše, posebej za revne, Srebrna nit opozarja

Ljubljana, 22. 10. 2024 - Poziv Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za vložitev spremembe zakona, ki bi omogočila priznanje in odmero  pravice do zagotovljene vdovske pokojnine po uradni dolžnostiPoziv starejšim za nujno uveljavljanje pravice do zagotovljene vdovske pokojnine. Rok je samo do konca letošnjega leta!


Zima je pred vrati, z njo pa prihajajo povečani stroški za življenje. Ti  v največji meri  prizadenejo starejše, večinoma osebe, ki živijo same, še posebej samske ženske in družine z nizkimi dohodki.

V medijih in uradnih poročilih zasledimo, da je lani v Sloveniji pod pragom revščine živelo 264.000 prebivalcev, kar je skoraj 13 odstotkov vseh prebivalcev države. Zaskrbljujoče je, da je revščina v primerjavi s predhodnim letom narasla. Za enočlansko družino je prag revščine 903 evre na mesec.

Evropska socialna listina uvršča pravico do varstva pred revščino med mednarodno priznane socialne pravice. Vemo, da na revščino vpliva več dejavnikov, najbolj pa količina denarja, ki ga ima posameznik ali družina. Starejši brez sorodnikov ali dobrih sosedov morajo vse usluge plačati.  Pri tem ne gre pozabiti, da po podatkih SPIZ-a kar 40 tisoč upokojenih prejema nižjo pokojnino od 700 evrov mesečno. V Sloveniji je bila na novo zagotovljena pravica do vdovske pokojnine 748 evrov. Namenjena je upokojenim, ki imajo svojo  starostno ali invalidsko pokojnino, v sistem pokojninskega in invalidskega zavarovanja pa je vplačeval tudi njihov zakonec, partner, ki je ali bi imel pravico do pokojnine.

Žal je zakonodajalec uveljavljanje te pravice za osebe, ki so že upokojene, omejil le na letošnje leto (2024). Kroži podatek, da približno 1000 upokojenih, ki bi imeli pravico do zagotovljene vdovske pokojnine, te pravice do sedaj še ni uveljavljalo. Vprašamo se lahko, zakaj ne? Odgovor je večinoma preprost - ker zanjo ne vedo.

Veliko starejših ima omejen dostop do informacij. Posebej če živijo sami, nimajo sorodnikov, nimajo radia, televizije, dostopa do interneta, pametnega telefona, računalnika, časopisov in revij, kjer opozarjajo na to pravico. Tudi če informacija do njih pride, je pogosto ne razumejo in ne vedo, kako ravnati.

Da bi vsaj najrevnejšim omogočili nekoliko lažje življenje in jim delno odvzeli skrb za preživetje, v Srebrni niti - Združenju za dostojno starost pozivamo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da vloži spremembo zakona, po kateri bi pravico do zagotovljene vdovske pokojnine priznali in odmerili vsem upravičenim do nje po uradni dolžnosti. Nobenega razloga ni, da bi koga iz birokratskih razlogov prikrajšali za večjo pokojnino.

Društvo Srebrna nit
mag. Irena Žagar,
predsednica

Tablični računalnik Huawei vrhunski za risanje na ekranu

Zaradi ravno pravšnje velikosti, nizke teže in občutka, kot bi pisali na papir, je tablični računalnik Huawei MatePad 11.5 S z zaslonom vrste PaperMatte popolna izbira za sodobnega »digitalnega nomada«!
 


Poslušamo, da so tablični računalniki popolni za ustvarjanje digitalnih vizualnih umetnin. A risanje s pisalom po zaslonu ni tako preprosto, kot morda mislite, če ne zaradi drugega, pa zato, ker je površina gladka. To težavo in še nekatere druge učinkovito odpravlja zaslon PapperMatte, ki predstavlja »srce« tabličnega računalnika Huawei Mate Pad 11.5 S!
Izredno inovativni zaslon je pravzaprav rešitev za več težav, s katerimi se srečujejo uporabniki tabličnih računalnikov. Poleg gladke površine, po kateri je težko natančno premikati konico elektronskega pisala, naj bo to še tako natančno, še omeji moteče odboje svetlobe in prepreči »prijemanje« prstnih odtisov. V kombinaciji s siceršnjo prijaznostjo zaslona do oči in manjših emisij škodljive modre svetlobe, za kar je prejel vse potrebne certifikate, ter z nameščeno aplikacijo GoPaint, Mate Pad 11.5 S postane popolno orodje sodobnih digitalnih slikarjev in ilustratorjev.
PaperMatte Display je zaslonska tehnologija, ki so jo razvili inženirji na podlagi poglobljenih raziskav o tem, kako se oči odzivajo na različne vrste svetlobe. Glede na izkušnje s tradicionalnimi oblikami branja in pisanja je Huawei združil več patentiranih tehnologij in vodilnih proizvodnih postopkov ter izvedel številne poskuse in optimizacije, da bi dvignil zmogljivost zaslona na novo raven.


Manj bleščanja. Za uravnoteženje jasnega prikaza in udobja za oči ima nova generacija zaslona PaperMatte poleg tehnologije proti bleščanju, tehnologije jedkanja na nano ravni in magnetno krmiljenih nanooptičnih plasti, še 27 slojev optičnih modulov, ki zmanjšujejo odbojnost zaslona za 60 odstotkov. Prav tako je izboljšana izhodna svetloba zaslona na 95 odstotkov, kar zagotavlja jasnejši prikaz in pristnejše barve v primerjavi s predhodno generacijo, tudi ko je naprava pod fluorescentno razsvetljavo ali neposredno sončno svetlobo.

Podoben papirju. Novi zaslon s tehnologijo jedkanja na nano ravni simulira teksturo papirja, zato med premikanje konice pisala po površini občutite upor. To je svež veter v svetu dela in izobraževanja brez uporabe papirja, saj tablični računalnik nudi bolj naravno izkušnjo rabe, ki izboljša učinkovitost in je še bolj zabavna.

Natančno upravljanje. Uporabljanje tabličnega računalnika z dotiki je prijetnejše po zaslugi ultra hidrofobne na olje odporne folije, ki ustvarja blagodejen občutek in je odporna proti madežem prstnih odtisov. Tablični računalnik Huawei MatePad 11.5 S z malce več. kot 29-centimetrskim zaslonom ima izjemno 87-odstotno razmerje med zaslonom in telesom, visoko ločljivost 2800 x 1840, prilagodljivo hitrost osveževanja od 30 Hz do 144 Hz, visoko kontrastno razmerje 1500:1 in široko barvno paleto P3, zaradi česar je najboljša izbira kot orodje za zabavo in resno delo.


MatePad 11.5 S je namenjen mladim strokovnjakom, ki iščejo najsodobnejšo izkušnjo ustvarjanja, podobno ustvarjanju s svinčnikom v roki na papirju po zaslugi revolucionarnega zaslona PaperMatte nove generacije. Ustvarjalno delo postane bolj otipljivo in radostno ter vzpostavlja novo paradigmo za tablične računalnike, prilagojene potrebam mladih ustvarjalcev. S tipkovnico je že na voljo po priporočeni ceni 549evra. Če se zanj odločite do konca oktobra, vam Huawei pokloni elektronsko pisalo (v vrednosti 99 evrov). Mlade pa bodo navdušile tudi nad pametne ure serije Huawei Watch GT 5 v standardni in izvedbi Pro. Poleg estetike običajnih ur, natančnega merjenja telesnih znakov, sposobnosti beleženja več kot 100 športov in dolge življenjske dobe baterije, jih odlikuje še možnost povezave z vsakim pametnim telefonom s sistemom Android ali iOS.

Za več informacij prosimo obiščite: consumer.huawei.com/si

nedelja, 20. oktober 2024

Ne zamudite si ogledati zvezdnike Alfa samski v Špas teatru

Priljubljeni zvezdniki filmov Pr' Hostar 1 in 2, serij Ja, chef! in Dragi sosedje, zabavnih videov na YouTube-u ter gledaliških uspešnic Avdicija, Večerja bedakov in Kako se znebiti bodočega moža bodo konec oktobra spet zavzeli oder Špas teatra. Goran Hrvaćanin, Jernej Kogovšek in Mario Ćulibrk so zvezde nove komedije Alfa samski v režiji Jureta Karasa.



Goran Hrvaćanin, Jernej Kogovšek in Mario Čulibrk, zvezdniki najbolj zabavnih serij, filmov, oddaj in predstav, so po novem Alfa samski v Špas teatru.

Špas teater, najbolj popularno gledališče v Sloveniji, je pred tednom dni svojo najmočnejšo sezono doslej začel s huronskim smehom in stoječimi ovacijami na premieri komedije Alpski Ranko, oktobra pa nadaljuje sezono pod sloganom V smehu je moč! z novo premiero – komedijo Alfa samski v režiji Jureta Karasa. V novi Špasovi komediji Alfa samski bodo zvezdniški igralci in mojstri komedije – Mario Čulibrk, Goran Hrvaćanin in Jernej Kogovšek – postregli z večerom polnim domislic, humorja, moške iskrenosti in prijateljskih spletk ter razkrili zanimive stvarij: kaj je to retro-kola, koliko piv lahko spije poročen moški (namig: vse), čigava mama je na Tinderju in zakaj pravi dedci ne potrebujejo navodil. Predvsem pa bodo gledalcem razodeli še eno vesoljno resnico: da tudi alfa samci niso imuni na čustva!



Vestranski ustvarjlec, glasbenik, scenarist, dramatik in tekstopisec Jure Karas se tokrat podpiseje pod režijo nove komedije. 

Komedija Alfa samski je priredba francoske megauspešnice Deperate Housemen (Razočarani gospodinjci), ki je v preteklih nekaj letih več kot 1500-krat spravila v smeh Pariz, 24. oktobra pa v novi preobleki prihaja na oder Špas teatra. Pod priredbo in režijo komedije Alfa samski se podpisuje vsestranski Jure Karas, znan tudi kot živalski del dueta Slon in Sadež, ki se že več kot dvajset let ustvarja kot scenarist, dramatik, režiser in tekstopisec, kot avtor in vodja scenaristov je sodeloval pri različnih televizijskih in radijskih formatih ter oddajah, podpisal pa se je tudi pod številne gledališke uspešnice. »Moram priznati, da je bilo delo s to igralsko ekipo zame res sproščujoče. Ne samo, ker imajo fantje zmagovalen naravni talent za komedijo, ampak so tudi zasebno res smešni tipi, ki se med sabo - in vsaj zdi se mi, tudi z mano - super razumejo. In to se pozna tudi na odru in v predstavi. Alfa samski je komedija o treh prijateljih in tem, kako smešni in butasti znamo biti fantje, ko so v igri ljubezenski odnosi. Enega od likov zapusti punca, druga dva mu pa pomagata tako, kot le pravi prijatelj zmore – se pravi zelo malo ali pa nič. Po domače: kdo potrebuje sovražnike, če imaš prijatelje?« je povedal režiser Jure Karas.



Direktorica Špas teatra Urška Alič se veseli, da bodo gledalcem postregli z najbolj odštekano komedijo doslej.

Nove doze smeha, ki jo bo slovenskim gledalcem prinesla komedija Alfa samski, se veseli tudi direktorica Špas teatra Urška Alič: »Letos imamo res najmočnejšo sezono v 27. letih Špasa. Po fenomenalnemu začetku sezone z odličnima komikoma Rankom Babićem in Admirjem Baltićem v huronsko zabavni komediji Alpski Ranko se že zelo veselim naslednje premiere v Špasu. Z našimi tremi novopečenimi 'alfa samci' smo že večkrat sodelovali v Špasu, so pravi profesionalci in zabavljači, zato vem, da bodo spet do solz nasmejali vse Slovenke in Slovence. Tri alfa samce zdaj čaka najbolj odštekana komedija, kjer bodo morali preživeti neusahljivo zalogo modrosti in idej na temo odnosov, ljubezni in hrčkov,« je v smehu povedala direktorica  Urška Alič.

 
NAJ BO VESELJE IN SMEH ZA VSE! V SMEHU JE MOČ!

sobota, 19. oktober 2024

Aljoša Bagola navdušil na dogodku NE! Je moč v Cankarjevem domu

V soboto, 19. oktobra, je Aljoša Bagola, nekdanji kreativni direktor desetletja, danes eden najbolj prepoznavnih motivacijskih govorcev in avtor več knjižnih uspešnic, navdušil množico obiskovalcev na dogodku Ne! je moč v Cankarjevem domu. Aljoša Bagola je na dogodku prestavil, zakaj je pomembno znati postavljati zdrave meje v odnosih in kako to storiti. Na dogodku je izšla težko pričakovana knjiga Ne! je moč, ki je že njegova tretja knjiga, ki je izšla pri Mladinski knjigi; pred tem sta izšli njegovi knjigi Kako izgoreti in vzeti življenje v svoje roke in Srečo, prosim, ki sta se zavihteli na sam vrh najbolj priljubljenih knjig.





Aljoša Bagola: »Življenje se kdaj res ne zdi fer, ni pa blefer. Vedno nam nastavi ogledalo, katerega odsev ni popačen, iznakažen ali ukrivljen. Vprašanje je le, ali ob tem zamižimo in se sprenevedamo še naprej, ali pa si priznamo, da smo lahko vsak dan boljši. In ko nič drugega ne zaleže, se je dobro opomniti, da je življenje zgolj izkušnja biti človek. Zato je kdaj preizkušnja, drugič spet skušnjava. … Kaj je pod črto uspeh? To, da je naš jutrišnji jaz samo malo boljši od današnjega. In če danes postavimo najmanjšo mejo, se nam bo uresničilo.«



Aljoši se je na odru pridružila tudi žena Iva Krajnc Bagola, igralka, ki je razkrila, kako si z Aljošo postavljata meje v odnosu in kako izgleda Aljošev proces nastajanja knjige. Pri tem ima pomembno vlogo še ena pomembna ženska v Aljoševem življenju, Saša Kozarov, urednica pri Mladinski knjigi.
O sodelovanju z Aljošo Bagolo je povedala: »Tema, ki jo Aljoša naslavlja v svoji tretji knjigi, se mi je zdela tako pomembna za vsakogar med nami, da sem se urejanja lotila z užitkom in radovednostjo hkrati. Sodelovanje z Aljošo je v ustvarjalnem procesu vedno dinamično, ampak rezultat je na koncu navdušujoč.«

O knjigi Ne! je moč

Tretja knjiga Aljoše Bagola govori o moči besede NE. Uči nas, kako odgovorno, spoštljivo in pravočasno postaviti meje ter se osvoboditi nerazumnih pritiskov in zahtev okolice. Dragocene izkušnje, ki jih je Aljoša več kot dvajset let nabiral v vihravih odnosih v vrhu slovenskega gospodarstva, prepleta z izbranimi nasveti priznanih psihologov in strokovnjakov za odnose ter navdihujočimi zgodbami ljudi, ki so postavili meje in zaživeli samozavestneje. Aljoša v knjigi jezikovno mojstrsko stke neprecenljivo lekcijo o pomembnosti besede NE in postavljanju zdravih meja v službi, partnerstvu, prijateljstvu …

Doc. dr. Urška Battelino, psihoanalitična psihoterapevtka, supervizorka in učna analitičarka, je v uvodu knjige Ne! je moč zapisala: »Da bi razumeli problematiko nepostavljanja meja, moramo pogledati daleč v preteklost in odkriti, kaj se prenaša prek družinskih vzorcev in kaj je značilno za našo družbo. Vsekakor je pomemben del majhnost slovenskega naroda in stoletja služenja tujim gospodarjem, kar je zahtevalo podredljivost, ubogljivost in pridnost.«

 O Aljoši Bagola





Aljoša Bagola je kreativni velemojster in pionir priročniških uspešnic pri nas. Kot slovenski kreativni direktor desetletja se je po hudi izgorelosti umaknil iz oglaševalskih vod in svojo kreativnost usmeril v pisanje knjig. Danes je eden najbolj prodajanih avtorjev, ki mu je uspelo preseči magično mejo 15.000 prodanih knjižnih izvodov na naslov, s svojimi knjigami pa redno zaseda najvišja mesta na lestvici najbolj priljubljenih knjig; njegovi uspešnici Kako izgoreti in vzeti življenje v svoje roke in Srečo, prosim se skupaj ponašata že s skoraj desetimi ponatisi. Aljoša je kot znan Slovenec spregovoril o duševnih težavah, s čimer ruši tabuje in premika družbene meje, zato je bil zbran za ambasadorja prve nacionalne kampanje proti stigmatizaciji duševnega zdravja pri NIJZ.



Na dan dogodka je izšla tudi e-knjiga Ne! je moč, ki je bralcem na voljo v aplikaciji MK PLUS, zvočna knjiga Ne! je moč, ki ji bo glas posodila igralka Maja Martina Merljak, pa bo v aplikaciji MK PLUS na voljo konec leta. V aplikaciji MK PLUS sta poslušalcem na voljo tudi e-knjigi in zvočni knjigi uspešnic Kako izgoreti in vzeti življenje v svoje roke in Srečo, prosim v interpretaciji igralca Primoža Pirnata.

četrtek, 17. oktober 2024

Ob godu svetega Luka zavetnika slikopleskarjev maša v cerkvi na Ježici #video

 Na predvečer godu zavetnika slikopleskarjev, svetega Luka je bila v četrtek 17. oktobra 2024 v župnijski cerkvi  sv. Kancijana in tovarišev na Ježici v Ljubljani darovana sveta maša po namenu za žive in pokojne slikopleskarje. Sveto mašo je daroval župnik Sebastjan Likar.  Organizator dogodka je bil slikopleskarski mojster in praporščak sekcije slikopleskarjev in črkoslikarjev pri OZS Dušan Presetnik.  





Prisotne so nagovorili:
Marko Lotrič predsednik DS in član kolegija predsednika OZS.
Matjaž Majdič predsednik sekcije slikopleskarjev pri OZS.
Dušan Presetnik slikopleskarski mojster in praproščak pri OZS.

Maše so se poleg obrtnikov- slikopleskarjev udeležili tudi njihovi zaposleni, prijatelji, podporniki in farani župnije. V tujini to tradicijo ponosno ohranjajo. Zato so po končanem verskem obredu v Ljubljani odpotovali v Prago kjer so se v katedrali svetega Vida pridružili češkim slikopleskarjem.



Prisotne je najprej nagovoril Marko Lotrič predsednik Državnega sveta in član kolegija predsednika OZS: "Spoštovani g. župnik, spoštovani predsednik slikopleskarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, g. Matjaž Majdič, spoštovani praporščak, prav tako pri sekciji slikopleskarjev društva, predsednik, spoštovane obrtnice in obrtniki, podjetniki, podjetnice! Res sem vesel, da vas lahko pozdravim v imenu Blaža Cvara, predsednika Obrtno-podjetniške zbornice, s katerim sva se dogovorila, da vas danes pozdravim. Prav lep pozdrav tudi v imenu Državnega sveta, katerega vodim, tako v imenu slovenskega parlamenta kot prvega doma civilne družbe, kamor spadamo tudi obrtniki, obrtnice, podjetniki in podjetnice.

Tradicija, običaji, ritual, to je nekaj najlepšega, kar se usede v naše srce, zato iskrena hvala vsem, ki skrbite, da se tradicija nadaljuje, da lahko uživamo v tem ritualu v prelepi, čudoviti cerkvi, ki me je prevzela že ob vstopu. Zares neverjetno, kako lepo je tukaj, ko lahko vidimo, da delo slikopleskarjev, njihovega znanja in rok ne polepša samo verski obred in srečanje ob godu sv. Luka, našega in vašega, predvsem slikopleskarskega zavetnika, ki želim, da vas varuje še naprej, da ohranjate tradicijo in da je tradicijo naprej. Želim Obrtno-podjetniška zbornica tista, ki skrbi predvsem za manjše podjetnike in obrtnike.  Sam sem pa izjemno vesel, da sem lahko nocoj z vami. Želim si, da ohranjate naše kontakte, prav tako kot svoje znanje in obrt."



Matjaž Majdič predsednik sekcije slikopleskarjev pri OZS se je najprej  zahvalil predsedniku Državnega sveta, gospodu Marku Lotriču, našemu gostitelju, gospodu Sebastjanu Likarju, za tople besede, toplo dobrodošlico in potem nadaljeval: "Slikopleskarji nismo navadni ljudje. Mi vstopamo v domove in jih olepšamo. V domove prinesemo barve in sivina takrat izgine. Ampak te barve še dolgo časa ostanejo, tudi ljudje se nas še dolgo časa spominjajo, tako da včasih ne samo da prinesemo barve, ampak v dom prinesemo prijetno vzdušje in vedrino, ki je v teh časih, ko se svet srečuje s krizo skoraj na vsakem področju še kako potrebna. Nismo samo tisti, ki polepšamo stene in stropove. Včasih iz domov odidemo tudi z novimi znanci, z marsikom od naših naročnikov postanemo tudi  prijatelji, ostanemo v stikih, kar je danes, se mi zdi, zelo pomembno. Smo tudi prva sekcija, ki ima obrtniški prapor. Jutri gremo z … močno delegacijo v Prago, kjer se bomo srečali z obrtniškimi, slikopleskarskimi praporji iz cele Evrope. 

Tam se srečamo tudi predsedniki slikopleskarskih sekcij. Slikopleskarji smo rokodelci. Danes vemo, da mogoče ta rokodelska znanja izginjajo, da nismo cenjeni več tako, kot bi morali biti. Že tako, kot nam je predsednik povedal, ko vstopiš v to cerkev, se vidi srce slikopleskarja, ki je pustil na stenah svoj pečat, svoje znanje. Ne samo da so stene čiste, stene so vrhunsko prebarvane, osvežene, in bodo trajale dalj časa, tako da slikopleskarji smo eni tistih, ki v svojem poklicu moramo tako poznati barve kakor tudi podlage, tako da smo praktično vpeti v vsa znanja in vse segmente gradbeništva. Tukaj vam ne bi več veliko razlagal, kdo smo, kaj smo. Vsi ste se že verjetno kdaj pa kdaj srečali s kakšnim slikopleskarjem. Jaz upam, da ste imeli dobre izkušnje, in vam želim, da se še srečujete, da se srečujete tukaj v cerkvi in da se imate dobro, da ste med sabo pošteni, dobrosrčni in srečni."



Dušan Presetnik slikopleskarski mojster in praporščak pri OZS se je na koncu dejal: "Zahvaljujem se gospodu župniku Sebastjanu Likarju, ki nas je sprejel in omogočil, da smo tudi običaj in praznik slikopleskarjev na spodoben način in z njegovo pomočjo lepo počastili, kajti prav je, da imamo slikopleskarji ob dnevu, ko naš zavetnik sv. Luka goduje in je v tej cerkvi upodobljen nad oltarjem v pravi v mozaiški poslikavi, kar je dodatna umetniška vrednost in pa sporočilo vsem nam, da izvedemo tisto, kar si tudi zaslužimo kot slikopleskarji, kot rokodelci in kot umetniki. Kajti naš zavetnik je tudi umetnik in nas tudi varuje pri našem vsakdanjem delu, in skozi to je tudi prav, da to na pravi način tudi obeležimo. Vesel sem in počaščen, ker imamo v naši sredi tudi predsednika Državnega sveta Marka Lotriča, ki tudi danes zamenjuje predsednika Obrtno-podjetniške zbornice Blaža Cvara. Predsednik inženir Matjaž Majdič pa je prisoten že po službeni dolžnosti . Vesel sem, da ste z nami, da ste danes prišli in ste si vzeli čas, da se skupaj družimo, da tudi kakšno rečemo, da je to tudi trenutek, ko se povežemo, po dolgem času, kajti vemo, da nas je obdobje korona virusa odtujilo medosebno in poslovno. Prav je, da gremo v tem duhu naprej, da se ne pustimo motiti, in da damo tudi zgled mladini, kajti nekdo bo moral nadaljevati naše delo. Prenašanje znanja, izkušenj je in spoštovanje našega dela na takem nivoju kot ga zaslužimo je naše poslanstvo."

VIDEO

Foto, video, besedilo: Janez Platiše

Na Osnovni šoli Bistrica ob Sotli se začenja projekt 'Vsaka zgodba šteje'

Fundacija Nataše Pirc Musar, Ustanova Alma na osnovni šoli Bistrica ob Sotli  začenja projekt 'Vsaka zgodba šteje'

Bistrica ob Sotli, 15. 10. 2024Nekaj zgodb naših dedkov in babic ne bo nikoli pozabljenih. Prizadevati si moramo, da bi bilo takih čim več. Medgeneracijsko sodelovanje v projektu Vsaka zgodba šteje bogati obe strani – mladi pridobivajo na znanju, vedenju in zavedanju, starejši pa občutek povezanosti in vrednosti v skupnosti. Takšni odnosi pomagajo graditi trdnejšo in bolj povezano družbo, ki ceni vse svoje člane ne glede na starost. V soboto je projekt zaživel.



»Vsaka zgodba šteje« je projekt medgeneracijskega povezovanja, ki temelji na dejstvu, da bogatí obe generaciji, mlade in starejše, saj prinaša izmenjavo znanj, izkušenj, vrednot, pa tudi zgodb, ki bi bile sicer pozabljene. Projekt se izvaja v sodelovanju z  osnovnimi šolami. V fundaciji Alma so se prednostno osredotočili na osnovne šole izven mestnih središč, saj tam ljudje ostajajo še vedno močneje povezani in je zavedanje o tem kdo živi sam ali potrebuje pomoč mnogo večje. Prva šola, kjer se šolarji lotevajo tega plemenitega projekta, je OŠ Bistrica ob Sotli. Res zgolj naključje, vendar lepo naključje je, da gre za osnovno šolo, ki jo je obiskovala tudi predsedničina mama.

V družbi župana občine Bistrica ob Sotli Franja Debelaka, ravnateljice OŠ Bogomirja Marčinkoviča, učiteljice in mentorice učencev Sabine Vračun in učencev, ki bodo izvajali projekt, se je srečanje zaključilo s pogovorom o projektu, o pričakovanjih, izzivih, priložnostih in predanosti. Pri tem je predsednica republike izpostavila krizo osamljenosti pri starejših in se zahvalila učencem za njihovo sodelovanje in prizadevanja za pomoč generaciji, na katero kot družba prepogosto pozabljamo.



Mladi, praviloma zadnje triade osnovne šole, bodo v pogovorih s starejšimi zapisali zgodbe prejšnjih generacij, v katerih je bogastvo naše zgodovine, naš genski zapis, narodni značaj. Gre za plemenito ohranjanje naše zgodovine in tradicije. Projekt je most med generacijami, saj starejši  prepogosto ostajajo osamljeni, nevidni in spregledani, s tem projektom pa dobijo nove »prijatelje«

»Vsaka zgodba šteje« daje ponovno vrednost pogovoru, pisanju in poslušanju, česar v današnji družbi primanjkuje. Hkrati krepi literarne sposobnosti mladih, ljubezen do slovenskega jezika, krepi vrednote povezovanja generacij, ohranjanja spominov in slovenske dediščine. Poleg tega tovrstni pogovori dokazano delujejo terapevtsko tudi na mlado generacijo, ki živi pod vse večjimi pritiski sodobne, digitalno naravnane družbe in številnih drugih okoliščin, ki vplivajo na njihovo duševno zdravje.

Projekt neposredno podpirata družba Izoterm Plama in telekomunikacijski operater T-2, ki je fundaciji podaril tudi 50 naprav »Varuh«. Ta omogoča sporočanje lokacije uporabnika in proženje klica na pomoč v nujnih primerih in je primerna rešitev tako za starejše, ki živijo sami, kot tudi za otroke v primeru starševske odsotnosti. S tem se uporabnikom lahko bistveno izboljša njihov vsak dan, saj zaradi potrebnega občutka varnosti zmorejo več.



Več o napredku drugega,, prav tako vseslovenskega projekta »Od Alje do Žana, Čuječa srca budni umi«, ki je usmerjen v opolnomočenje strokovnih služb v osnovnih šolah v skrbi za duševno zdravje otrok, pa v posebnem sporočilu.

O Fundaciji Alma

V Fundaciji Nataše Pirc Musar, ustanovi Alma, želijo vplivati na spremembe v družbi, ki presegajo eno samo generacijo. Želijo prispevati k oblikovanju zdrave, bolj optimistične družbe, ki vidi in je sposobna izkoristiti priložnosti za napredek, razvoj in rast. Prisegajo na sodelovanje in povezovanje, ki zmore premakniti generacijske razlike in tudi sistemske slabosti. Želijo pomagati, da bomo zdrava, dobra družba. Zato snujejo dobro.

Svojo vlogo v družbi v fundaciji vidijo predvsem kot povezovalca, zavzetega spodbujevalca med različnimi deležniki, ki lahko skupaj in povezani naredijo mnogo več, kot vsak zase. Pri tem bo tudi njihova ekipa aktivno in predano vključena v projekte, v spremljanje dogajanja, zbiranje sredstev, da bodo izvajalci programov lahko čim bolj posvečeni ključni dejavnosti pomoči.

Trajnostno in odgovorno ravnanje dajejo v ospredje. Prepričani so, da lahko le s takšnim pristopom oblikujejo svet, v katerem bodo naslednje generacije živele v harmoniji z okoljem. Zato delujejo v skladu s standardi okoljske, družbene in upravljavske odgovornosti (ESG). S tem tudi svojim podpornikom, donatorjem, in partnerjem zagotavljajo vključitev trajnostnih ciljev v obvezna nefinančna poročila, h katerim so zavezani.

www.fundacija-alma.si

https://fundacija-alma.si/#donacije

Cepimo se, da ne bomo zboleli za pljučnico

 Zakorakali smo v obdobje nižjih temperatur, kihanja in kašljanja. Virusi in bakterije se v tem času lažje širijo med ljudmi, predvsem ob neposrednem stiku. Redno umivanje rok in skrb za higieno sta ključna pri preprečevanju širjenja okužb. Pomembno je tudi, da se izogibamo dotikanju obraza, še posebej oči, nosu in ust. Če imamo simptome kot so zamašen nos, kašljanje, glavobol, povišana telesna temperatura ali oteženo dihanje, je priporočljivo, da ostanemo doma in s tem zmanjšamo možnost širjenja okužbe.

Aleksander Jus, mag. zdr. nege, pomočnik direktorja za zdravstveno nego v ZD Maribor.

Pnevmokoki (Streptococcus pneumoniae) so skupina bakterij, ki živijo v žrelu zdravih ljudi. Prenašajo se s kužnimi kapljicami ob kihanju, kašljanju in govorjenju. Bakterija pnemokok se je s časom prilagodila različnim okoljem in obstaja v že več kot 90 različicah, oziroma sevih. Čeprav jo poznamo že več kot sto let, ostaja pnevmokok ena najresnejših groženj za naše zdravje, saj se lahko prilagodi in povzroči nevarne bolezni.

Prenos pnevmokokov in bolezni, ki jih povzročajo

Pnevmokoki se prenašajo s kužnimi kapljicami, ki se sproščajo ob govorjenju, kašljanju in kihanju. Ob zmanjšani odpornosti ali vneti sluznici se lahko bakterija iz nosno-žrelnega prostora razširi v različne predele telesa. Številni serotipi te bakterije lahko povzročajo nevarne bolezni, kar se zgodi predvsem ob zmanjšani odpornosti., kadar imamo zmanjšano odpornost.

Bolezni, ki jih pnevmokoki lahko povzročijo so vnetje obnosnih votlin, vnetje srednjega ušesa, pljučnico, okužbo krvi - sepso in vnetje možganskih ovojnic - meningitis. »Pnevmokoke je potrebno jemati resno,« pojasni Aleksander Jus, mag. zdr. nege, pomočnik direktorja za zdravstveno nego v ZD Maribor in poudari »Najhujše pnevmokokne okužbe so invazivna pljučnica, sepsa in meningitis, vse naštete se lahko glede na zaplete končajo tudi s smrtjo.« 

Nevarnost za vse generacije

Pnevmokokne okužbe so nevarne za vse generacije, ne le za starejše. Tudi mlajši lahko zbolijo za težje potekajočo pljučnico, ki se velikokrat razvije iz viroze. Imunski sistem lahko oslabijo stres, utrujenost in pretekle virusne okužbe, kar omogoči bakterijam, da povzročijo hude bolezni.  Vedno je potrebno nekaj, kar zmoti normalno delovanje imunskega sistema. To je lahko stres, huda utrujenost, neprespanost. Velikokrat oseba pred pljučnico preboleva virozo, ki na prvi pogled ni nič kaj hujšega. Sprožitelj je torej virusna okužba, ki na imunski sistem vpliva tako zelo neugodno, da lahko pride do kasnejše bakterijske okužbe.

Pomembnost prepoznavanja znamenj pnevmokoknih okužb

Znaki, ki kažejo na pnevmokokno pljučnico, so zvišana telesna temperatura, težko dihanje, in kašelj. Okužbe s pnevmokoki zdravimo z antibiotiki, vendar pa narašča  odpornosti pnevmokoka proti antibiotikom. To pomeni, da je v veliko primerih pnevmokokne bolezni težko zdraviti, zato je preprečevanje bolezni še bolj pomembno. Cepljenje proti pnevmokokom lahko prepreči večino hudih okužb in znatno zmanjša tveganje za hospitalizacijo in smrt zaradi pnevmokoknih bolezni.

Kdaj in kdo se lahko okuži?

Okužbe s pnevmokoki, ki se pojavljajo predvsem pozimi in zgodaj spomladi, so zelo nevarne tudi za bolnike s kroničnimi boleznimi pljuč, srca, ledvic, z nekaterimi boleznimi krvi ali krvnih organov, diabetike, osebe z imunsko pomanjkljivostjo, zdravljene s kemoterapijo ali radioterapijo, bolnike z rakom, osebe brez vranice in osebe po presaditvi kostnega mozga ali notranjih organov.

»Najhujše pnevmokokne okužbe so invazivna pljučnica, sepsa in meningitis, vse naštete se lahko glede na zaplete končajo tudi s smrtjo,« pove mag. Jus in razloži: »Najpogostejši zaplet okužbe s pnevmokokom je pljučnica. Običajno sledi virusni okužbi dihal, značilni znaki so visoka temperatura, mrzlica, težje dihanje in kašelj z rumenim gnojnim izmečkom, ostra bolečina v prsih, ki se poslabša pri globokem vdihu, težko in pospešeno dihanje, povišan utrip srca in oslabelost. Pojavi se 1 do 3 dni po okužbi s pnevmokokom. Smrtnost pri pljučnici je  5 -7 %, pri starejših nad 65 let in kroničnih bolnikih je lahko tudi več kot 50 %.«

Ob vprašanju kolikšna je umrljivost bolnikov zaradi pnevmokoknih okužb, če pridejo v enoto intenzivne terapije, nam mag. Jus pojasni: »Ocena je, da je umrljivost v enotah intenzivne terapije zaradi pnevmokoknih okužb višja od 20 %. Najpomembnejši dejavnik, ki tveganje za smrt poveča kar za 3x je starost, za približno 2 x pa se poveča tveganje za smrt zaradi pridruženih kroničnih bolezni.«

Katera je najučinkovitejša zaščita proti pnevmokokom?

Najbolj učinkovita zaščita pred resnimi zapleti pnevmokoknih okužb je cepljenje, ki je v Sloveniji od oktobra 2022 brezplačno na voljo starejšim od 65 let in vsem kroničnim bolnikom ne glede na starost, saj imajo ti večje tveganje za nastanek invazivne pnevmokokne okužbe.

Cepivo stroka priporoča, saj je varno - Cepljenej se izvede z enim odmerkom. Gre za cepivo, ki vsebuje le očiščene polisaharide mikroba in ne more povzročiti okužbe. Vsebuje 23 serotipov pnevmokoka, ki najpogosteje povzročajo težke bolezni dihal.

Cepljenje je še posebej pomembno za kronične bolnike in starejše, saj lahko prepreči resne, včasih usodne zaplete. Z enim samim odmerkom polisaharidnega cepiva se lahko izognemo mnogim težavam, saj pnevmokokne okužbe povzročajo visoko smrtnost med hospitaliziranimi bolniki.

V Mariboru bo cepljenje proti bakterijski pljučnici in ostalimi boleznimi, ki so povezane s pnevmokokno okužbo, potekalo v cepilnem centru Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca. Pacienti se na cepljenje lahko naročijo od ponedeljka 14.10.2024 dalje in sicer preko spletne aplikacije https://prizdravniku.si/#/vrsta/07883/1152222 ali telefonske številke 02/2286-283 (od ponedeljka do petka med 8:00 in 12:00 uro). O terminu cepljenja boste obveščeni s kratkim sporočilom na vašo mobilno številko.

Več informacij je na voljo tukaj.

Mag. Jus nam vsem polaga na srce: »Cepljenje je v nekaterih primerih edina in najboljša preventiva za preprečevanje nalezljivih bolezni, namen cepljenja pa je predvsem zaščiti sebe kot tudi druge pred morebitnimi boleznimi, ki jih virusi in bakterije povzročajo. Poleg vseh drugih ukrepov je cepljenje enostaven, varen in učinkovit način za preprečevanje težkih in nevarnih bolezni.«

sreda, 16. oktober 2024

Laško v znamenju pingponga in Parkinsonove bolezni #video v živo

V Laškem  od 14. do 19. oktobra 2024 poteka  Svetovno prvenstvo v pingpongu za bolnike s Parkinsonovo boleznijo (PPPWC 2024). Organizacija dogodka poteka pod okriljem Svetovnega združenja PingPongParkinson Internacional (PPP) in je bila v letu 2024 zaupana Sloveniji – Trepetliki, društvu bolnikov s Parkinsonizmom. Častna pokroviteljica prvenstva je predsednica RS Nataša Pirc Musar. Na svetovno prvenstvo je prišlo okoli 550 tekmovalcev s spremljevalci iz 23 držav, skupaj bo odigranih 1.609 tekem v 15 kategorijah.


Ena od zavez naše družbe je, da še naprej aktivno soustvarjamo pogoje za razvoj produktov in okoliščin dostopnega turizma, ki omogočajo ljudem z različnimi omejitvami ter s posebnimi potrebami dostojanstveno uporabo turističnih storitev. Posledično ustvarjamo tudi pogoje za organizacijo športnih dogodkov ljudi z omejitvami, zato smo izredno ponosni, da letos v Laškem, ki je destinacija EDEN (Evropska destinacija odličnosti za dostopni turizem) gostimo to tekmovanje. V Thermani Laško imamo dolgoletne izkušnje z organizacijo prvenstev najvišjega svetovnega ranga. Naše nastanitvene kapacitete po številu in kakovosti zadoščajo vsem zahtevam organizatorjev.

V ŽIVO - Svetovno prvenstvo v pingpongu za Parkinsonove bolnike.

Svetovno prvenstvo PPPWC so začeli organizirati leta 2019, Slovenija ga bo gostila prvič. V Društvu Trepetlika, ki združuje bolnike s Parkinsonovo boleznijo, so se za kandidaturo in organizacijo odločili zaradi izjemnih pozitivnih učinkov igranja namiznega tenisa tem bolnikom. Po nasvetih zdravnikov redna telesna vadba upočasni napredovanje Parkinsonove bolezni in posledično podaljšuje samostojnost pri gibanju oz. izboljšanju psihofizičnega stanja pacientov. Pionir v razvoju tovrstne terapije, gospod Nenad Bach iz ZDA, je s to prakso izboljšal svoje stanje in prepoznal svoje poslanstvo v globalni promociji vadbe med bolniki. Ustanovil je združenje PingPongParkinson International (PPP), ki deluje v vsaj 300 PPP klubih v 24-ih državah na treh celinah.

VIDEO - Otvoritvena slovesnost.

30 miz, 1609 tekem v 15 kategorijah

Bogat je tudi spremljevalni program, ki vključuje različna predavanja, razstavo likovnih del igralcev in otvoritveno slovesnost ter sklepno dejanje s podelitvijo odličij. Prvič bodo na prvenstvu sodelovali tudi pacienti, ki ne želijo tekmovati. Terapevtski pingpong se bo igral na OŠ Primoža Trubarja. PPP International jim bo omogočil kakovostno terapevtsko izobraževanje. To bo tudi prvo prvenstvo, kjer bodo imeli pacienti kot igralci namiznega tenisa priložnost udeležencem prvenstva pokazati svoja umetniška dela.

Predsednica uprave družbe Thermana Mojca Leskovar je ob tem dejala: »Dogodki tako velikega značaja so za Thermano kot celotno destinacijo Laško izjemnega pomena, tako z vidika krepitve prepoznavnosti kot seveda s poslovnega vidika. Gostili bomo blizu 700 tekmovalcev in spremljevalcev, kar pomeni, da bo v Laškem te ni zelo živahno. Seveda je takšen dogodek zahteven tudi iz logističnega in organizacijskega vidika, a ker imamo izkušnje s področja organizacije tako zahtevnih dogodkov precej, so nam ti izzivi v veselje. Ena izmed pomembnih vrednot družbe Thermana Laško je skrb za zdravje in dobro počutje tako gostov kot zaposlenih, zato smo še posebej ponosni, da smo gostitelji Svetovnega prvenstva v pingpongu za Parkinsonove bolnike. Gre za dogodek, ki ima poleg športnega še posebno noto v smislu rehabilitacije Parkinsonovih bolnikov. V Thermani Laško slavimo jubilejni trojček, 170 let v skrbi za zdravje in dobro počutje, 70 let rehabilitacije ter 70 let delovne terapije, zato najbrž ni naključje, da se Svetovno prvenstvo za bolnike s Parkinsonovo boleznijo letos odvija prav v Thermani Laško.«

Rezultat odličnega vzajemnega sodelovanja je organizacija prvenstva v Laškem, ki bo vsak dan dostopno tudi v neposrednem prenosu na Youtube kanalu in Facebook strani.

Več informacij je dostopnih na uradni spletni strani PingPongParkinson International združenja https://pppwc.org.

Vir: TV Celje, MMC Laško

ponedeljek, 14. oktober 2024

Težko boste našli boljši tablični računalnik kot je Huawei MatePad 11.5 S

 Podjetje Huawei je na lokalnem trgu predstavilo popolnoma nov tablični računalnik MatePad 11.5 S, ki se ponaša z inovativnim 29,2-centimetrskim (11,5-palčnim) zaslonom PaperMatte. Zaslon PaperMatte druge generacije spominja na papir. Huawei je tokrat presenetil s povsem novo generacijo inovativne zaslonske tehnologije PaperMatte, ki ohranja razmerje stranic 3:2, 144-herčno osveževanje[1] in z razločljivostjo 2,8 K[2], a obenem uvaja nadgradnje, ki izboljšujejo uporabnost tabličnega računalnika v različnih svetlobnih razmerah.



Strokovnjakom podjetja Huawei je uspelo kombinirati tehnologijo jedkanja proti bleščanju s tankim nanometrskim optičnim premazom, kar odpravlja 99 odstotkov vseh svetlobnih motenj[3] in zmanjša odbojnost površine pod dva odstotka. Po zaslugi nadgradnje je novi tablični računalnik uporaben v močno osvetljenih prostorih in celo zunaj na soncu, kjer lahko berete ali gledate video posnetke, ne da bi vas med tem motili nadležni svetlobni odboji. 

Za boljšo poustvaritev bralne izkušnje tablični računalnik MatePad 11.5 S ponuja barvni način, v katerem Huaweiev algoritem prilagodi preslikavo med svetlostjo zaslona, odtenkom in barvno temperaturo. Razen estetskih prednosti in večjega udobja za oči, način simulira vizualni občutek mehkega odtenka črnila na papirju ob prikazu strani iz časopisa ali stripa.

Novi tablični računalnik je po zaslugi vsestranskih zmogljivosti kot naročen za delo, učenje in zabavo oziroma povsod, kjer pride do izraza nova generacija zaslona in njegova sposobnost nudenja izkušnje pisanja in branja, kot bi to počeli na papirju. O njegovi očem prijazni naravi pričajo številni certifikati, med drugim certifikat SGS Low Visual Fatigue 2.0 Premium Performance in certifikat TÜV Rheinland Reflection-Free.

Mlade bodo navdušile tudi nad pametne ure serije Huawei Watch GT 5. Poleg estetike običajnih ur, natančnega merjenja telesnih znakov, sposobnosti beleženja več kot 100 športov in dolge življenjske dobe baterije, jih odlikuje še možnost povezave z vsakim pametnim telefonom s sistemom Android ali iOS. Nove pametne ure so že na voljo v lokalnih trgovinah v standardni in izvedbi Pro.

Lastna programska oprema za neprekosljivo izkušnjo ustvarjanja

Z novim tabličnim računalnikom Huawei dviguje lestvico ustvarjalnosti s pisanjem in risanjem po zaslonu. Izrazite teksture, ki jo ustvarjajo nanostrukture, vtisnjene v površino zaslona, je pri pisanju s pisalom M-Pencil 3. generacije[4] prisoten upor, ki spominja na nežno trenje svinčnika med premikanjem konice po površini papirja. Številni boste hitro ugotovili, da prijeten in realističen občutek pomaga pri ustvarjanju.

Huawei je obenem ustvarjalcem ponudil priročne nove programske zmogljivosti. Funkcija snemanja zvoka v Beležki (Note Replay) je namenjena povečanju učinkovitosti digitalnega beleženja in iskanja zapiskov. Med sestankom preprosto določite pomembne dele, in ko se pozneje vrnete k urejanju zapiska, s preprostim dotikom opombe sprožite predvajanje zvočnega posnetka. Beležka (Huawei Notes) ponuja tudi nove hitre geste, ki omogočajo zapisovanje v trenutku navdiha, ko se pojavi. Med zapisovanjem z lasom izberete besedilo in mu spremenite barvo ter s tem učinkoviteje organizirate delo in študijske zapiske.



Poleg tega, da je tablični računalnik MatePad 11.5 S profesionalno orodje za beleženje zapiskov, je opremljen tudi s povsem novo Huaweievo aplikacijo za slikanje GoPaint. Razvili so jo v laboratoriju Huawei s pomočjo razvojnih ekip s področij, kot so materiali, optika in grafično upodabljanje, ter ekipami za likovno umetnost, da bi nudila žive in realistične učinke pisanja, risanja in slikanja. GoPaint vsebuje več kot 100 različnih virtualnih čopičev in pionirske realistične teksture naravnanih slikarskih platen, ter po zaslugi pogona FangTian podpira številne sloje, nizko zakasnitev in prikazuje veliko sličic na sekundo za takojšne odzive na poteze pisala. Zaradi občutno manjših obremenitev, ki jih aplikacija postavlja sistemskemu pomnilniku ob hkratnem zvišanju števila slojev, ki jih vsebuje datoteka, je praktično omogočeno ustvarjanje brez kakršnih koli tehničnih omejitev.

Pametna izkušnja, ki jo želijo mladi

Od trenutka, ko je Huawei predstavil koncept povezanih naprav v eno »super napravo«, je ta pomenil preobrazbo tabličnih računalnikov MatePad v učinkovita in zmogljiva orodja za delo in študij. MatePad 11.5 S to nadgrajuje z novimi funkcijami, kot so prikaz več oken (Multi-Window), komentarji (Show Comments) in super zvezdišče (SuperHub), ki izboljšujejo izkušnjo povezave tabličnega računalnika s telefonom, velikim zaslonom ali osebnim računalnikom. S tem je sposoben zadovoljiti potrebe po delu, študiju, druženju, beleženju in zabavi, od osnovne zmogljivosti sistema do programske podpore in združljivostjo z drugimi napravami, ter tako mladim strokovnjakom ponuja vse, kar si želijo od tabličnega računalnika. 

Huawei je poskrbel, da energije med maratonsko uporabo ne bo zmanjkalo. MatePad 11.5 S vzporedno povezuje dve baterijski celici različnih zmogljivosti in velikosti, ki skupaj zagotavljata kapaciteto 8800 mAh[5]. Posledica tega je 16-odstotno povečanje zmogljivosti baterije, kar pomeni, da lahko tablični računalnik deluje dlje.

MatePad 11.5 S je namenjen mladim strokovnjakom, ki iščejo najsodobnejšo izkušnjo ustvarjanja, podobno ustvarjanju s svinčnikom v roki na papirju po zaslugi revolucionarnega zaslona PaperMatte nove generacije. Ustvarjalno delo postane bolj otipljivo in radostno ter vzpostavlja novo paradigmo za tablične računalnike, prilagojene potrebam mladih ustvarjalcev. S tipkovnico je že na voljo po priporočeni ceni 549 evra. Če se zanj odločite do konca oktobra, vam Huawei brezplačno pokloni elektronsko pisalo (v vrednosti 99 evrov)!


[1] Podprta je največja hitrost osveževanja zaslona do 144 Hz. Hitrost osveževanja zaslona se lahko razlikuje glede na določeno aplikacijo ali igro. .

[2] Ločljivost 2,8K pomeni 2800 × 1840 pik.

[3] Samo steklo MatePad 11.5 S (PaperMatte Edition) uporablja tehnologijo jedkanja v nanoskali. Podatki izhajajo iz Huaweijevih laboratorijskih testov, opravljenih v simuliranih zunanjih okoljih brez motenj. Ker se osvetlitev okolja lahko zelo razlikuje, se dejanski delež zmanjšanega motenja svetlobe razlikuje glede na okolje.

[4] HUAWEI M-Pencil (3. generacija) bo morda treba kupiti posebej.

[5] Zmogljivost baterije je tipična vrednost. Podatki izvirajo iz laboratorija Huawei.

nedelja, 13. oktober 2024

Skrivnostni svet gob, mahov in lišajev Viktorja Šmida

V galeriji Graščina Duplje bodo 15. oktobra ob 18. uri v korist društva Parkinson Slovenija odprli 9. samostojno fotografsko razstavo fotografa Viktorja Šmida Skrivnostni svet gob, mahov in lišajev, ki bo na ogled ob predhodni najavi po na telefon (04) 2571 503 ali po GSM 041 517 476 odprta do 31. oktobra 2024.



Glasbeni del bo ob otvoritvi izvedla mlada flavtistka Ula Uranič

O avtorju:

Rodil sem se leta 1951 v Ljubljani, od leta 1975 pa živim z družino v Dupljah pri Kranju. Fotografija me privlači že od otroških let, saj sem že kot šolar razvijal fotografske filme in na preprost način izdeloval fotografije. Do pojava digitalnih fotoaparatov, katerih tehnika mi je kot informatiku pisana na kožo, sem uporabljal DIA filme. Leta 2006 sem na povabilo mojstra fotografije g. Nika Sladiča postal član Fotografskega društva Janez Puhar v Kranju. Leta 2010 sem z uspehi napredoval v naziv F1-FZS  in AFIAP v evropski zvezi fotografov. Za uspehe na številnih domačih in tujih natečajih (preko 300) sem leta 2019 prejel fotografski naziv EFIAP.




Zbirka fotografij `Skrivnostni svet gob , mahov in lišajev`, je nadaljevanje fotografij o Čarobnem gozdu. To je moja 9. samostojna razstava. S potiskom fotografij na platno sem ustvaril edinstveno vizualno izkušnjo, ki gledalca vabi, da se izgubi v globinah slike. S pomočjo sodobnih tehnik sem dosegel izjemen 3D učinek, ki gledalcu omogoča, da doživi fotografijo kot fizični objekt. S potiskom fotografij na platno in uporabo sodobnih tehnik sem svojim fotografijam vdihnil novo življenje. Ta inovativen pristop mi je omogočil, da odkrijem skrite globine v naravi in ustvarim vizualno bogate kompozicije.

Umetniški vtis:



Zanimive zgodbe pa so kot kompleksni romani, ne razkrijejo se na prvih straneh, ampak se skrivajo globoko, globlje od videza dvodimenzionalne slike. Tam, kjer čemijo skrivnosti! Tam, kjer se poraja človekovo čudenje in vznikajo vprašanja, tam kjer ni vse v hipu jasno, kjer misli vrtajo in vzvalovijo naša čustva. Viktor jih išče v gozdovih. S predhodno razstavo `Čarobni gozd` jih je lovil v drevesih in megličastih medprostorih, tokrat pa se je s pozornim očesom (in makro objektivom s kakšno predlečo ali vmesnim obročem) približal drobnim prebivalcem gozda, gobam, lišajem in mahovom.

Petra Puhar Kejžar, 2024