Na bogato obloženi velikonočni mizi ne sme manjkati dišeča in okusna potica. Prav takšne izdelujejo tudi v Žitu, ki je vodilni proizvajalec potic v Sloveniji. V njihovi ponudbi najdete več okusov, prav posebna in najbolj prodajana pa je domača orehova potica. Izdelana je po domači recepturi, z oblico orehov, kupci jo lahko naročijo v Žitovih prodajalnah in še toplo odnesejo domov. Bila je tudi zvezda jutranjega druženja. Ob sveže pečeni Žitovi potici so se danes sladkali v Žitovi pekarni na Bavarskem dvoru v Ljubljani.
Za potico tri ure
Čas izdelave ene potice, od priprave surovin za testo in nadev ter do konca peke, v njihovi pekarni v Lescah traja približno tri ure. Ko se potica ohladi, jo zapakirajo v folijo, da ohrani svežino. Nato jo dostavijo v lastne prodajalne oz. na police trgovin vseh slovenskih trgovcev, tudi diskontnih.
Domača orehova najslajši kulinarični simbol
Slovenije
Med Žitovimi poticami izstopa domača orehova potica, po
kateri tudi potrošniki največkrat posežejo. Njena posebnost je, da jo
lahko sveže pečeno naročite oz. kupite v Žitovih trgovinah in pekarnah po
vsej Sloveniji ter tako še toplo odnesete domov. Je tudi odlična rešitev za
velikonočne praznike, kadar zmanjka časa za peko potice doma. Tako boste
na velikonočno mizo prinesli svetovno znano potico, ki jo je poskusil
tudi super zvezdnik Keanu Reeves ob njegovem nedavnem obisku v Ljubljani.
Prodajalke Žitove pekarne in kavarne na Bavarskem dvoru so mu namreč
podarile sveže pečeno Žitovo potico in mu jo izročile kot najslajši
kulinarični simbol Slovenije. Tako se je ob odhodu iz Slovenije poslovil
z Žitovo potico v roki.
Vsako leto nov okus
V Žitu poleg zaveze priprave kakovostnih izdelkov, sledijo
željam kupcev in trendom, zato vsako leto, poleg priprave tradicionalnih,
lansirajo nov, inovativen okus potice, ki zadovolji še tako zahtevne
potrošnike. V preteklih letih sta odmevali inovativni Borovnica potica, ki jo
odlikujejo prave, sveže borovnice v kombinaciji s skutnim nadevom, ter
Štrud'l potica z nadevom sočnih jabolk, domače skute in
cimeta.
Nov okus pred novim letom
Tudi v letošnjem letu pripravljajo čisto posebno potico,
katere imena in sestave še ne izdajo, obljubljajo pa, da bo pritegnila
vašo pozornost. V trgovinah jo boste našli v prednovoletnem prazničnem
času. »Pri razvoju novega okusa potice najprej pripravimo več testnih
različic novega okusa. Ko izberemo najboljšega, se naredi prvi proizvodni
poskus izdelave potice, pri katerem določimo tudi težo končnega izdelka,
razmerje med testom in nadevom ter tehnološke pogoje izdelave potice. Nato
sledi degustacija vzorcev, po potrebi prilagodimo recepturo in tehnološki
postopek. Čas od ideje do razvoja novega okusa potice je tako odvisen od
številnih dejavnikov, vedno pa poskrbimo, da je pripravljen izdelek
visoke kakovosti,« pojasnjuje Sonja Jemec, razvojna tehnologinja v Žitu.
Zaščitena receptura pri Evropski komisiji
V Žitu tako v spoštovanju do slovenske potice negujejo tradicijo in
pripravljajo potice najvišje kakovosti. Njihova zaveza slovenski potici
se je pokazala tudi s sodelovanjem pri zapisu tehnološkega postopka in
recepture za zaščito slovenske potice kot zajamčene tradicionalne posebnost
(ZTP) pri Evropski komisiji. Postopek je trajal več let, potica pa je
bila uspešno vpisana v register leta 2021.