sreda, 12. junij 2024

4. Dnevi medgeneracijskega sožitja ZDUS so se končali #video posnetki

Ljubljana, 12. 6. 2024 - Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani so se pričeli četrti Dnevi medgeneracijskega sožitja, ki jih je organizirala Zveza društev upokojencev Slovenije. Dogodek s katerim promovirajo pozitivno podobo staranja, odpravljajo predsodke in stereotipe o starosti ter spodbujajo vključenost in sožitje generacij bo trajal do četrtka 13. junija.




 Otvoritvena slovesnost, ki j potekala v Marmorni dvorani se je pričela s pozdravnim nagovorom Zdenke Jan, predsednice ZDUS, nadaljeval z nagovorom Simona Maljevac, ministra za solidarno prihodnost . Preko video povezave pa je udeležence nagovorila Urška Klakočar Zupančič, predsednica Državnega zbora RS. Na odprtju Dnevov medgeneracijskega sožitja je spregovoril tudi Simon Trussevich, predsednik Medgeneracijske koalicije Slovenije. V posebnem videonagovoru pa je zbrane nagovorila še predsednica RS Nataša Pirc Musar. V kulturnem sporedu so nastopili Ribniški fantje DU Ribnica na Pohorju, dramsko-pevska skupina Zarja DU Ajdovščina in OŠ Danila Lokarja Ajdovščina ter folklorna skupina DU Naklo.




Sledilo je srečanje predstavnikov ZDUS s predstavniki organizacij Slovencev v zamejstvu, popoldne, od 14. ure dalje, pa bo potekalo državno srečanje upokojenskih pevskih zborov.

VIDEO - Utrinki s 4. Dnevi medgeneracijskega sožitja ZDUS. V četrtek, 13. junija, bo slavnostna obeležitev 20. obletnice delovanja programa Starejši za starejše, poleg kulturne prireditve in razstave ob jubileju bo izšel še zbornik o izvajanju tega pomembnega samopomočnega programa. Dopoldne bodo Urice poezije, popoldne pa posvet na zelo aktualno temo socialnega varstva in dolgotrajne oskrbe.



Na dvodnevni prireditvi se bodo sicer predstavila nekatera podjetja ter ministrstva, koristen informacije vam bosta posredovala zagovornik načela enakosti in varuh človekovih pravic. Na razstavnem prostoru Telekom Slovenije boste lahko izvedeli več o E-oskrbi na daljavo in tudi oddali prijavo za vključitev v to brezplačno storitev. Preizkusili se boste lahko v zabavni družabni igri Štrbunk in si prislužili praktično nagrado. Zagotovo pa bo prava paša za oči – kot vedno do zdaj – razstava rokodelk in rokodelcev društev upokojencev, od fotografskih in likovnih do ročnih del. 

Prireditev bo oba dneva potekala od 10. do 17. ure, vstop je prost. 



Podroben program preberite na povezavi: 

Dnevi medgeneracijskega sožitja – ZDUS (zdus-zveza.si)

Minister Simon Maljevac je  dejal, da je medgeneracijsko sožitje temelj delovanja naše skupnosti. Poudaril je pomembnost spoštovanja starejših in mladih, ki so po njegovih navedbah v sodobni družbi večkrat odrinjeni na rob.

"Industrijska revolucija in neoliberalizem sta starejše pahnila proti robu družbe, ko se je nanje po odhodu v pokoj gledalo pretežno kot na breme družbe, saj njihovega dela ni bilo več mogoče unovčiti za dobiček. Šele v sodobnem času se vlogo ter pomen starejših in njihov doprinos k delovanju družbe bolj ceni. A v družbi je prisoten starizem, ki ga sestavljajo stereotipi, predsodki in diskriminacija do starejših, pa tudi do mlajših," je poudaril Maljevac.

VIDEO - Simon Maljevac, minister za solidarno prihodnost.

Predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS ) Zdenka Jan je povedala, da so starejši in upokojenci soustvarili pogoje za sodobno življenje, ki ga danes z veseljem delijo z mladimi in se od njih učijo. Poudarila je, da je kultura najmočnejši povezovalni element, zato so ji dali pri organizaciji Dnevov medgeneracijskega sožitja poseben pomen. Pri tem je izpostavila, da se bodo danes in v četrtek na Gospodarskem razstavišču zvrstili nastopi kulturnih skupin, društev upokojencev v sodelovanju z osnovnimi in glasbenimi šolami, posebne razstave in rokodelske delavnice. 

VIDEO - Zdenka Jan, predsednica ZDUS Simon Trussevich, predsednik Medgeneracijske koalicije Slovenije, ki jo tvorijo Dijaška organizacija Slovenije, Mladinski svet Slovenije, Študentska organizacija Slovenije in ZDUS pa je v nagovoru med drugim dejal, da se starejši in mladi pogosto srečujejo s podobnimi problemi, med katerimi je izpostavil zlasti perečo stanovanjsko problematiko. "Trenutni sistem se sooča s finančnimi pritiski in demografskimi spremembami, kar zahteva nujne reforme," je poudaril.

VIDEO - Simon Trussevich, predsednik Medgeneracijske koalicije Slovenije.

Po video povezavi je upokojence pozdravila tudi predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič, ki je izpostavila, da je človeška družba polna stereotipov, ne le do starejših, ampak tudi do mladih, žensk in predvsem drugačnih. Namesto, da bi v različnosti iskali moč, nas stereotipi vodijo v konflikte. Pohvalila je njihovo zavzetost, da razbijejo stereotipe do starejših in ponudila svojo pomoč.

VIDEO - Urška Klakočar Zupančič, predsednica Državnega zbora