torek, 18. junij 2024

Splača se priti na festival Pivo in cvetje Laško. Razstave in ulični vrvež. Vlak je zakon!
















Ljubljana, Laško – 17. 6. 2024 - Ni le glasba tista, ki vsako leto pritegne več deset tisoč obiskovalcev na festival Pivo in cvetje Laško. Mnogi pridejo tudi zato, da si ogledajo etnografske in hortikulturne razstave, ki jih pripravljajo lokalna kulturno umetniška in hortikulturna društva ter doživijo živahno poulično življenje. Tudi letos bo bogato, »polnokrvno« in, kot vedno, vsebinsko skrbno izbrano.

SREDA, 10. julij, kar tri otvoritve - ob 17.00, ob 18.00 in ob 19.00

Hiša generacij Laško tradicionalno vabi na odprtje razstave Društva invalidov Laško, kjer bo na ogled bogastvo unikatnih, ročnih del članic in članov. Otvoritev bo ob 17.00, razstava bo odprta do nedelje, 14. julija, do 13.00.

Muzej Laško prav tako tradicionalno v času festivala organizira tematsko razstavo. Letošnja vabi z  zanimivim naslovom PIVO IN CVETJE 63-64-24-25. Otvoritev bo ob 18. uri.

»Če je cvetje, naj bo tudi pivo«, je znamenita izjava, ki jo je ob snovanju idej za poseben, drugačen, edinstven in izjemen turistični praznik v Laškem, izrekel takratni predsednik novonastalega hortikulturnega društva in hkrati direktor Pivovarne Laško. Od takrat je minilo mnogo let, ostajajo pa spomini na pretekle pivoincvetne praznike in vsakoletna pričakovanja novih dogodivščin, ki jih prinaša največja festivalska prireditev v Sloveniji. Na razstavi v Muzeju Laško se bodo obiskovalci sprehajali predvsem med spomini.



Tudi na občinskem dvorišču Laško, bo v sredo praznično od 19.00 dalje. Dan Laščanov je tradicionalno posvečen Laščanom, tako tistim, ki jih je življenjska pot odpeljala iz Laškega, kot današnjim prebivalcem. Obujali bodo spomine, klepetali, odkrivali stare in nove obraze in se zabavali. Poleg zabijanja soda, kot veleva tradicija, se bodo obiskovalci vpisali v knjigo Laščanov in ob tem prejeli prav posebno pivo Laščan, za katerega vsako leto prijazno poskrbi Pivovarna Laško Union. Za vzdušje bo poskrbela Laška pihalna godba, skupaj z Bobnarsko skupino Laško, zaplesale pa bodo Mažoretke Laško. Letošnji spomini bodo posvečeni tudi 170. jubileju zdraviliške dejavnosti v Laškem, v kulturnem programu pa bo nastopil komorni sestav Policijskega orkestra. V zaključek večera bodo obiskovalce pospremili člani mlade »rock« zasedbe The Dune.

ČETRTEK, 11. julij, razstave in ulično dogajanje ob 19.30

 Hiša generacij Laško, razstava Društva invalidov Laško, od 10.00 – 13.00 in 16.00 – 20.00

Muzej Laško, razstava PIVO IN CVETJE 63-64-24-25, odprto od 12.00 – 20.00



Ulično dogajanje ob 19.30 je ena od najbolj priljubljenih zgodb in dogajanj festivala Pivo in cvetje Laško. Za največje legende se dogajanje prične še preden pade mrak. Tudi letos bo po ocvetličenih ulicah korakala »zelena družina« Laške pihalne godbe, ki združuje kar tri sekcije in različne generacije. Skupaj z orkestrom Laške pihalne godbe bodo za plesne gibe in eleganco poskrbele Mažoretke Laško, medtem ko bo za ritem in srčni utrip orkestra poskrbela Bobnarska skupina Laško.

 PETEK, 12. julij, razstave, umetnost in ulično dogajanje z etnografskim pridihom

Hiša generacij, razstava Društva invalidov Laško, od 10.00 – 13.00 in 16.00 – 20.00

Muzej Laško, razstava PIVO IN CVETJE 63-64-24-25, odprto od 12.00 – 20.00.

Prostori Likovnega društva Laško, razstava Balade in romance Antona Aškerca, od 12.00 do 20.00

Umetnost vsako leto dopolnjuje kulturni obraz festivala. Tudi tokrat bodo svoja vrata na stežaj odprli člani in članice Likovnega društva Laško s tematsko razstavo, ki jo je navdihnil pesnik Anton Aškerc. Vsako likovno delo nosi naslov ene izmed pesmi Antona Aškerca.



Etno dogajanje na občinskem dvorišču, od 18.00 dalje, potrjuje kje so korenine festivalske zgodbe. Etnološka tradicija je v Laškem močno prežeta z lokalnimi ustvarjalci na področju kulture, ki svoje ideje in ljubezen do ljudskih običajev združujejo v Zvezi kulturnih društev Občine Laško – Možnar. Ohranjanje ljudskih običajev bo tudi letos del spremljevalnega programa, kjer bodo obiskovalci na občinskem dvorišču ob glasbi uživali v živem prikazu življenja, kot je bilo nekoč.

Ulično dogajanje, od 19.30 dalje, Laška pihalna godba, Mažoretke Laško, Bobnarska skupina Laško

SOBOTA, 13. julij, razstave, umetnost, ulično dogajanje z etnografskim pridihom

 Hiša generacij, razstava Društva invalidov Laško, od 10.00 – 13.00 in 16.00 – 20.00

Muzej Laško, razstava PIVO IN CVETJE 63-64-24-25, odprto od 12.00 – 20.00.

Prostori Likovnega društva Laško, razstava Balade in romance Antona Aškerca, od 12.00 do 20.00

Etno dogajanje na občinskem dvorišču, od 18.00 dalje

Ulično dogajanje, od 19.30 dalje, Laška pihalna godba, Mažoretke Laško, Bobnarska skupina Laško


NEDELJA, razstave in znamenita, nepozabna parada Pivo in cvetje Laško, festival Plehmuzik Laško

Hiša generacij, razstava Društva invalidov Laško, od 10.00 – 13.00

Muzej Laško, razstava PIVO IN CVETJE 63-64-24-25, odprto od 12.00 – 20.00

Parada Pivo in cvetje Laško, ob 17.00. Spektakularni zaključek festivala z zaključno parado starodobnikov, pihalnih godb, mažoretk in številnih drugih skupin. V paradi sodelujejo številna lokalna društva, ki dodajo še več pestrosti in živahnosti dogodku. Nedvomno gre za vrhunec festivala in edinstveno izkušnjo, ki bo navdušila vsakega obiskovalca. Čarobno popotovanje skozi preteklost, barvite slike ob zvokih glasbe in plesnih korakih, ki bodo prepričale, da pridete spet naslednje leto.



Festival plehmuzik Laško, občinsko dvorišče, ob 18.00. Tudi  letos bo za sklepno dejanje festivala Pivo in cvetje Laško 2024 poskrbel Festival plehmuzik. Predstavili se bodo domači, kot tuji godbeni sestavi, manjkalo pa ne bo niti domačih in tujih mažoretnih skupin ter odličnih ritmov bobnarskih sestavov. Čas, da se ob dobri glasbi, plesu in udarnih ritmih nazdravi z zadnjim vrčkom najboljšega piva!

PRELEPA TRADICIJA – Cvetlični obročki za lase s kranceljpintom

Tradicionalne cvetlične aranžmaje iz papirnatih rož so mojstrice kranceljpinta iz Hiše generacij preoblikovale v cvetlične obročke za lase. S svojim delom ohranjajo in negujejo znanja preteklih generacij izdelovalk papirnatih rož, veščine oblikovanja različnih vrst papirja v obliki cvetja, ki so se v preteklosti uporabljale ob posebnih priložnostih in praznovanjih. Za izdelavo enega cvetličnega obročka sta potrebni vsaj dve uri dela in več kot 3 metre posebnega papirja. Z nakupom izdelka bodo obiskovalci podprli njihovo ustvarjalnost in nagradili ohranjanje tradicije.




Izdelovanje papirnatih rož ali kranceljpint je vpisano v register nesnovne kulturne dediščine in je tradicionalno znanje in veščina laškega okolja. Informacije in nakup: TIC Laško.

Kako v Laško? Vlak je zakon!

Privlačne predprodajne cene vstopnic prinašajo žepu prijazen prihranek. In še mnogo več, kupljena vstopnica za festival prinaša brezplačno povratno karto za prihod v Laško in varen odhod domov z vlakom. Od kjerkoli iz Slovenije.

Cene vstopnic v predprodaji od 10. 6. do 10. 7. 2024

dnevna

festivalska

28 evrov

60 evrov

cene vstopnic na dan dogodka

 

dnevna

festivalska

32 evrov

70 evrov

Program festivala zagotavlja 21 izjemnih glasbenih dogodkov za različne glasbene okuse in še nekaj glasbenih presenečenj, Baby Lasagna v četrtek, Romachild v petek in Pantaloons v soboto.

Več:

 https://www.pivo-cvetje.si/

https://www.facebook.com/pivoincvetje

https://www.instagram.com/p/C8BwUpgotLC/