sreda, 3. julij 2024

Dobrodošli v Laškem na festivalu Pivo in cvetje!

Laško, 3. 7.2024 – Tako je svoje sporočilo zaključil podžupan občine Laško Enej Kirn. Le še dober teden nas namreč le še loči do uvodnega dne 59. festivala Pivo in cvetje Laško, našega najbolj popularnega, tradicionalnega in tudi legendarnega glasbeno – etnografskega dogodka, ki že skoraj šest desetletij navdušuje ljubitelje glasbe, zgodovine, tradicije, hortikulture, druženja, kulinarike ter priljubljenega domačega piva. Priprave na festival so zaključene, sedaj so na vrsti le še zadnje pomembnosti, kot je na primer ocvetličenje, ki ga praviloma opravijo proti koncu priprav.



Organizatorji festivala so v Laškem pripravili zadnjo novinarsko konferenco pred dogodkom, kjer so besedo prepustili tudi gostujočim presenečenjem.

Podžupanu občine Laško Enej Kirn se je dotaknil dolgoletne festivalske tradicije, dinamičnega obdobja priprav, ki za več mesecev poveže lokalna kulturna društva, povezana v zvezi Možnar, v veliko družino srčnih in zavzetih prostovoljcev. »Tradicija, ki jo nosi festival, je za našo generacijo darilo, ki ga moramo čuvati in negovati. Vsako leto pa želimo festivalu dodati nekaj svežine, novosti, saj se je v 59. letih zamenjalo že nekaj generacij obiskovalcev. Veseli smo, da se k nam vračajo kar po tri generacije družin hkrati. Vsaka od teh zase najde primerno vsebino. To je edinstvena dodana vrednost, ki je nima noben dogodek v Sloveniji«, je poudaril podžupan. Dan pred pričetkom festivala je tradicionalno namenjen Laščanom in tistim, ki imajo tu korenine, njihovemu druženju, vpisu v knjigo Laščanov, zabavi in slavju pred novim največjim letnim dogodkom v njihovem mestu.



S festivalsko vstopnico brezplačen povratni prevoz z vlakom

Da bo pot v Laško sproščena, varna in okolju prijazna, da se obiskovalci izognejo morebitni gneči na cesti in iskanju prostega parkirnega mesta, letos v partnerstvu s Slovenskimi železnicami vsaka kupljena festivalska  vstopnica hkrati prinaša tudi brezplačno povratno vozovnico za vlak. Pri nakupu vozovnice je potrebno predložiti vstopnico za prireditev Pivo in cvetje Laško, za to pa bodo obiskovalci brezplačno prejeli vozovnico za potovanje s katerekoli izbrane železniške postaje v Sloveniji do Laškega in nazaj. Vozni red vlakov je prilagojen urniku koncertov v Laškem, poleg rednih vlakov je na voljo še nekaj izrednih vlakov. Tudi zato organizatorji računajo, da se bo letos še več obiskovalcev odločilo obiskati festival varno in trajnostno z vlakom, česar so še posebej navdušeni tudi na Slovenskih železnicah, je poudarila vodja Službe za prodajo in marketing v SŽ-Potniškem prometu Petra Privšek.

Tisti, ki se bodo v Laško pripeljali z avtom, naj mirno in potrpežljivo sledijo usmeritvam redarjev in varnostnikov, ki bodo obiskovalce usmerjali na najbližje prosto parkirišče.



Trajnost in varnost za vse

Poseben poudarek na festivalu dajejo trajnosti in varnosti. Tako bodo tudi letos v uporabi le povratni kozarci, kavcija pa bo povrnjena ob vračilu kozarca. Cena pollitrskega festivalskega kozarčka piva bo 3,5 evra. Ob vstopu v mestno središče bo potrebno pokazati veljavno vstopnico, kar omogoča nadzor nad številom obiskovalcev in s tem tudi ustrezno varovanje, zaradi česar je uporabniška izkušnja obiskovalcev nedvomno pridobila na kakovosti, je poudarila direktorica STIK Laško Tina Belej. Prav tako je spomnila na vsakodnevne razstave v Hiši generacij, v Muzeju Laško, ulični vrvež in etno dogajanje na občinskem dvorišču s prikazom zgodovinskih slik življenja v teh krajih. Pa to še ni vse, tu so tudi večerne povorke in tradicionalna nedeljska parada starodobnikov, pihalnih godb, mažoretk in številnih drugih skupin, povsem na koncu pa sledi še tradicionalni festival plehmuzik.



Vrednote blagovne znamke Laško so v ospredju

Urban Kramberger, direktor festivala in vodja blagovne skupine Laško, PLU, je spomnil tudi na vrednote, ki jih nosi blagovna znamka piva Laško. Te so predvsem lokalna avtentičnost, povezanost z naravo, prijateljstvo in dobra družba, ki jih v PLU skušajo vsako leto prenesti tudi v festivalsko dogajanje. Prav to jim vsa ta leta uspeva, saj festival velja za enega najbolj prijaznih, gostoljubnih in skrbnih do obiskovalcev ter narave. Omenil je tudi trende odgovornega pitja, ki se tudi pri nas odražajo v porastu porabe brezalkoholnega piva. Tudi zato je na mestu poudarek, da je Zlatorog stvar okusa in ne alkohola.



Glasba je magnet

Glasbeni direktor festivala Urban Centa je izpostavil značilnosti glasbenega programa, kjer so v ospredju domači izvajalci. Te bomo slišali in videli v najboljši možni izvedbi, saj je festivalska tehnična izvedba zvoka, luči in videa nedvomno najboljša v Sloveniji. Poleg res odličnega izbora domačih glasbenikov letos na festivalu gostuje kar nekaj izjemnih tujih glasbenikov, kot je pevec nekdanje legendarne skupine Spandau Ballet Tony Hadley s svojo skupino, ena vodilnih elektroswing skupin Deladap, pa seveda gosta iz Hrvaške, vedno odlični Gibonni ter Baby Lasagna, nepozabni zmagovalec pesmi Evrovizije po glasovanju poslušalcev in poslušalk.

Novinarsko konferenco sta obogatila tudi glasbena gosta, Marko Vozelj, ki nastopa v četrtek s svojimi Mojstri in Martin Štibernik, ki z glasbenim kolegom Romanom Ratejem predstavlja duo Romachild, in nastopa v petek. Za zaključek je zapel svojo novo pesem Ujemi dan.

 

Cene vstopnic v predprodaji od 10. 6. do 10. 7. 2024

dnevna

festivalska

28 evrov

60 evrov

cene vstopnic na dan dogodka

 

dnevna

festivalska

32 evrov

70 evrov