nedelja, 14. julij 2024

Glasbeni ognjemet za sobotni večer v Laškem in tradicionalna povorka s poklonom laški zgodovini

Laško, 14. 7. 2024 – Glasbeni vrhunec in s tem tudi glasbeni zaključek festivala je vedno vznemirljiva zgodba, polna pričakovanj. Sobotni obisk kot v najboljših časih, ko so bila odrska prizorišča premajhna. Danes še zaključne povorke v poklon zgodovini in tradiciji ter tekmovanje plehmuzik.



Na oder Burin je končno lahko stopila tudi Nika Zorjan, ki je na ta nastop čakala več kot leto. Namreč, njen lanski nastop ji je preprečila bolezen, zato je bilo tokratno navdušenje že na tonski vaji, v čakanju na nastop, v intervjujih in pogovorih iskreno čutiti. Težko so jo čakali tudi njeni oboževalci, ki so do konca napolnili prireditveni prostor na Aškerčevem trgu, peli, plesali in veselo poskakovali.

Tega so kot prvi sicer »polnokrvno« zavzeli fantje ansambla Zvita feltna, ki glasbeno prav tako spretno in zvito krmarijo med narodno zabavno glasbo, popom in se spogledujejo celo z rokom. Navdušena publika v Laškem takšen splet odprtih rok in src sprejema. Je bil pa včerajšnji večer pod odrom Zvite feltne prav poseben za eno od deklet, ki se je s svojimi družicami odločila praznovati svojo dekliščino prav ob zvokih postavnih fantov na odru.

Kljub pozni uri, ko je na oder Burin stopil še Žan Serčič s svojim bendom, se publika ni prav nič razredčila. Brezhibno izveden koncert izjemnega in priljubljenega Žana je bil brez dvoma odličen izbor za glasbeni vrhunec letošnjega festivala na tem odru. 


Oder Zlatorog so včeraj zavzeli Nina Pušlar, Hamo & Tribute 2 Love, Pantaloons in Deladap. Nina, Nina, Nina je s svojo ekipo pripravila različico njene zgodbe iz Stožic. Tudi tu se je gledalcev trlo in stiskalo do konca Trubarjevega nabrežja. Zdaj lahko že rečemo, da je bil to verjetno najbolj obiskan koncert letošnjega festivala Pivo in cvetje Laško. Profesionalna Nina s svojo ekipo plesalk, back vokalistk in glasbenikov, deluje brezhibno, predano in bi ji lahko pripisali odličnost in primerljivost z mnogimi svetovnimi zvezdami.

Hamo in Tribute 2 Love so užgali svoje najboljše in najbolj poznane komade. Bobnar Buco z ventilatorjem v ozadju za prijetno ohlajanje, basist Uroš, kitarist Peter in Hamo pa ustvarjajo romanco s publiko. Dekleta želijo slišati o ljubezni, biti ljubljena, obdarjena s cvetjem. Če je »tribute to love« poklon ljubezni, potem je koncert  Hama in prijateljev točno to.


Zaključek festivala na odru Zlatorog je pripadel plesnim ritmom slovenske skupine Pantaloons in avstrijsko – mednarodnega elektro swing banda Deladap. Naši fantje Luka, Aljaž  in David Nik so svoj edinstveni glasbeni stil že pred časom postavili na zemljevid elektronske plesne glasbe s pridihom jazza, funka, breakbeata, dubstepa in še česa. Tudi skupina Deladap, ki jo že več kot 20 let vodi Stani Vana, je z odlično vokalistko zvesto ostajala v svojih ritmih elektoswinga, popa in EDM. Zabavno in veselo je bilo v Laškem do konca.

Tradicionalni zaključek s starodobnik, pihalno godbo, mažoretami in tekmovanjem plehmuzik

Festival se danes zaključuje s tradicionalno povorko starodobnikov, Laško pihalno godbo, ki jih zvesto in nepogrešljivo spremljajo znamenite Laške mažorete. Kar 70 deklet pridno vadi mojstrstva mažoret v štirih kategorijah od cici, prek kadetinj, juniork in v seniorski kategoriji.



V štiridnevnem praznovanju so Laško obiskali ljubitelji glasbe, kulture, tradicije, kulinarike in seveda odličnega piva. Vsi so lahko uživali v pestrem dogajanju in gostoljubnem vzdušju. Letos bodo z oceno nedeljskega obiska, ki ostaja vsa leta v pričakovanih številkah in je za obiskovalce brezplačen, zabeležili okoli 37.000 obiskovalcev, kar je manj kot lani. Gre za pričakovano znižanje, ki so ga organizatorji predvideli na račun vstopnine, a ta gotovo ni edini razlog. Veliko slovenskih ljubiteljev festivala Pivo in cvetje Laško je namreč tudi ljubiteljev športa in letos je bilo veliko priložnosti za udeležbo na športnih prireditvah naših nogometašev, odbojkarjev, rokometašev ki so prav tako zahtevale znaten družinski finančni vložek.

Na dveh odrih se je v treh glasbenih dneh zvrstilo 21 koncertov, skupno pa je nastopilo več kot 100 glasbenikov, ki so poskrbeli za nepozabne glasbene užitke in edinstveno festivalsko izkušnjo.



Festival Pivo in cvetje Laško ostaja eden izmed vrhuncev poletne sezone v Sloveniji in simbol gostoljubnosti ter odličnosti, ki ga Laško ponuja kot kraj in tudi kot nosilna blagovna znamka največjega pokrovitelja. Organizatorji in vsi sodelujoči v pripravah se vsem obiskovalcem, nastopajočim in partnerjem, ki so prispevali k uspehu letošnjega festivala iskreno zahvaljujejo za odlično sodelovanje.

V Laškem je doma ponos, da lahko tradicijo festivala Pivo in cvetje nadaljujejo in ustvarjajo zgodbe za nepozabne spomine.